SEDAM DECENIJA DOBOJSKOG LOVSTVA

1274

70. ГОДИНА ДОБОЈСКОГ ЛОВСТВА И ПРОМОPrigodnom svečanošću, u prisustvu oko 200 gostiju, jedno od najvećih lovačkih udruženja u Republici Srpskoj – ’’Fazan’’ iz Doboja, obeležilo je veliki jubilej – 70 godina organizovanog postojanja i rada. Na svečanoj Skupštini u sali Centra za kulturu u Doboju, pored domaćina, obeležavanju jubileja prisustvovali su Vukašin Vojinović – predsednik Lovačkog saveza Republike Srpske,  Vlajko Ilić – generalni sekretar LSRS, Savo Minić – član Upravnog odbora LSRS, zatim predstavnici lovačkih udruženja ’’Majna’’ Modriča, ’’Fazan’’ Šamac, ’’Motajica’’ Derventa, ’’Vučijak’’ Brod, ’’Tetrijeb’’ Teslić, ’’Klek’’ Zavidovići, ’’Sava’’ Orašje’’, ’’Kuna’’ Domaljevac, ’’Srndać’’ Gračanica, kao i predstavnici lokalne samouprave, javnih ustanova i privrednih subjekata.

Na početku svečanosti, goste i sve prisutne pozdravili su domaćini Milorad Tomić – predsednik Skupštine Udruženja i Vedran Božičković – predsednik LU ’’Fazan’’ Doboj, koji je tom prilikom podneo referat o istorijatu Udruženja i ostvarenim rezultatima na razvoju i unapređenju lovstva dobojskog kraja u prethodnih sedam decenija. Naime, Lovačko udruženje u Doboju osnovano je davne 1945. godine i do 1950. godine nosilo je naziv ’’Čaplja’’. Do tada, desetak lovaca iz Doboja lovilo je u sastavu Lovačkog društva ’’Gračanica’’. Na osnovu pisanih dokumenata, u periodu osnivanja, u Doboju je bilo aktivno svega 11 lovaca, a prvo društvo osnovali su Vojo Vuković (prvi predsednik), Nikola Kraljević, Emin Harlaković, Franjo Hmura i Franjo Majetić. Godine 1950. u Doboju je osnovano Lovačko društvo ’’Preslica’’, koje je pod tim imenom delovalo sve do 1992. godine, tačnije do početka građanskog rata u BiH, kada je imalo 1.450 članova. Tokom rata lov je bio suspendovan, a 1995. godine pokrenuta je inicijativa za obnavljanje rada Udruženja.

Interesantan je podatak, da je davne 1950. godine u dobojskom lovištu počela da se lovi krupna divljač, pre svega srneća divljač, koju su imali pravo da odstrele samo zaslužni lovci sa posebnim odobrenjem. U tom periodu, lovci nisu posedovali lovačke karabine, nego su ih na revers pozajmljivali od milicije. U sačuvanim pisanim dokumentima stoji da je prvog srndaća odstrelio Vojo Vuković 1950. godine, u pogonskom lovu sa lovačkim psima na Becnju, sadašnjem lovnom reviru ’’Trebava’’. Svi tadašnji lovci su 1952. godine morali da polažu lovački ispit, a zanimljivo je da je iz godine u godinu broj lovaca bio sve veći, tako da je do 1961. godine dobojsko lovačko društvo imalo oko 100 članova.

Davne 1955. godine u Doboju je osnovana fazanerija i u početku, fazanski pilići su se proizvodili na primitivan način – jaja od fazanskih koka su se sakupljala i predavala tadašnjim lovcima, koji su imali zadatak da proizvedu određen broj fazanskih pilića pod kvočkama domaćih kokoški. Danas je fazanerija ’’Bare’’, koja posluje u sastavu LU ’’Fazan’’ Doboj jedna od najvećih u Republici Srpskoj sa proizvodnim kapacitetima preko 20.000 fazanskih pilića na godišnjem nivou. Kao takva, znatno je doprinela razvoju i unapređenju lovstva kao značajne privredne grane na ovim prostorima. Takođe, LU “Fazan“ Doboj već 15 godina organizuje jednu od najvećih lovno-turističkih manifestacija u regionu pod nazivom “Vučji dani na Ozrenu“, kada se na planinskoj lepotici nadomak Doboja okupi više od 1.000 lovaca iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Nemačke, Austrije i Italije. Lovačko udruženje ’’Fazan’’ Doboj danas ima 1.125 članova organizovanih u 32 lovačke sekcije i jedno je od najvećih i najbolje organizovanih u Republici Srpskoj. Gazduje lovištem ’’Doboj’’ površine 69.000 hektara. Lovište je ravničarsko-brdsko-planinskog tipa i sastoji se od pet lovnih revira (’’Ozren’’, ’’Trebava’’, ’’Vučijak’’, ’’Krnjin I’’ i ’’Krnjin II’’). U lovištu su zastupljene brojne vrste divljači: srna, divlja svinja, vuk, zec, fazan, prepelica, divlja patka i divlja guska. Lovište raspolaže svim neophodnim lovno-tehničkim objektima, tačnije sa 1.250 visokih čeka, 1.000 solišta, 255 hranilišta za krupnu i 325 hranilišta za sitnu divljač. Takođe, Udruženje u svom vlasništvu ima 37 lovačkih kuća, a uskoro će početi i radovi na izgradnji  velelepnog lovačkog doma.

 

70. ГОДИНА ДОБОЈСКОГ ЛОВСТВА И ПРОМОNa svečanoj Skupštini, prezentovana je monografija Lovačkog udruženja ’’Fazan’’ Doboj pod nazivom ’’Sedam decenija dobojskog lovstva’’, koja slikom i reči govori o svim dešavanjima tokom 70 godina organizovanog postojanja i rada Udruženja. Tom prilikom, izvršena je dodela priznanja (’’Srebrni lovački orden sa priznanjem’’) za preko 150 članova Udruženja i preko 70 pojedinaca, lovačkih udruženja, javnih ustanova i privrednih subjekata, koji su svojim nesebičnim zalaganjem u prethodnom periodu na određen način pomogli rad LU ’’Fazan’’ Doboj i uticali na dalji razvoj i unapređenje lovstva u dobojskom kraju.

 

Milan Ostojić

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here