REPRO CENTAR ZA DIVLJE SVINJE U BRUSU

1622

lov 1Lovište „Kopaonik-Požar“ se prostire u jednoj prirodnoj sredini koja ima izuzetne uslove za stanište krupne divljači, pre svega divlje svinje, srne itd. U lovištu trenutno brojnost „crne divljači“ je ispod optimalnog broja i stoga se L.U. „Kopaonik“ iz Brusa i opredelilo za ovakav jedan projekat, koji je odobren od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a finansiran jednim delom od strane Budžetskog fonda za razvoj lovstva Republike Srbije a ostatak od sredstava samog udruženja, kaže upravnik lovišta Đorđe Đenadić.

U planu je da se ogradi površina od 3,5 xa, sa unutrašnjom pregradom za veprove koji bi se odvajali za vreme prašenja krmača. Izvršeno je trasiranje ograde, nabavka stubova i potrebne žice za ogradu, a zatim se pristupilo izvođenju radova kopanja rupa, pobivanja stubova, kopanja kanala, postavljanja, rastezanja i zatezanja žice.

Projektom je predviđeno nastanjivanje 14 divljinh svinja. Palniran je prosečan prirast 2,5 – 3,5 praseta po krmači, što bi značilo da bi se 30-tak prasadi svake godine ispuštalo u delove lovišta u kojima se ne bi lovili dok ne prođe bar jedan period reprodukcije.

Na ovaj način će se zasigurno povećati brojnost populacije divljih svinja, kao i trofejna struktura ove divljači ne samo u lovištu „Kopaonik-Požar“ već i u susednim lovištima.

Sva divljač u prihvatilištu, kao i jedinke koje se budu ispuštale u lovište biće pod veterinarskim nadzorom i tretirana po potrebi i preventivno svim neophodnim vakcinama i medikamentima.

Lovačko udruženje „Kopaonik“ je ove godine uspelo i da obezbedi određenu količinu divljeg zeca za unos u svoje lovište i pored teške situacije u lovištima u Srbiji.

Tereni gde se treba ispuštati zec se redovno kontrolišu, smanjuje se broj predatora i čine se svi napori da naseljavanje bude uspešno. Unos zeca bi trebalo biti realizovan u drugoj polovini decembra meseca 2015.g. dodaje Đorđe.

 

Dragoljub Đokić-Gagi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here