Test Engleske HULL patrone

373

Sasvim slučajno, gotovo stidljivo u naše prodavnice je stigla pilot serija engleskih Hull lovačkih patrona. Većini naše lovačke populacije ovo ime ne znači ništa a samo retki ljubitelji prefinjene municije znaju o čemu se radi. Da skratimo priču, HULL-cartridge je svetski poznati proizvođač lovačke municije koji dolazi iz Velike Britanije. Ova municija važi za sam top kvalitet i može se svrstati u istu klasu sa Baskijerijem, RC-om, Rotvelom i sličnim velikanima. Po nekima je čak bolja od pomenutih. Koliko je dobra govori i podatak da su engleski takmičari sa njom uzimali svetska i evropska prvenstva u sportskom pucanju duži niz godina. Fabrika postoji od 1947. godine i svaki Englez koji drži do sebe, i lovi fazana ili zeca, u svom asortimanu obavezno ima Hull patrone. Zašto? Englezi su probirljivi, čuvaju svoje oružje, ne trpe brze i snagatorske patrone u kojima je brzina i pritisak važan. Oni traže balans, mekoću, pouzdanost ali i idelan posip. Upravo je to i moto Hull-a gde se nagllašavaju performanse a ne brzine i pritisci ili velike daljine gađanja. Kod Engleza se svaki lov sačmarom završava izmedju 35 i 40 met. Toliko o stilu i etici..

     Rekosmo na početku teksta da su se pomenuti patroni stidljivo pojavili. Pre svega ovde mislimo na stidljiv asortiman. Uvoznik Hull municije je firma Sport iz Užica i od njih smo potražili objašnjenje. Po njihovim rečima izvršen je limitirani probni uvoz kao pilot serija da bi oslusnuli tržište. Da budemo precizniji, ovde se radi o patronima iz serije Three crowns /tri krune/ u granulaciji AAA ili ti po naški 5.2 mm… ili jos tačnije, nesto oko oznake 4. Naravno, u cal.12. Idealna municija za šakala, lisicu, vuka i ostale predatore. Bas ono što nam treba. Odmah smo poželeli da je propustimo kroz cev i da proanaliziramo njene mogućnosti. Posredstvom užičkog Sporta dobili smo par kutija za test i odmah smo se uputili na strelište. Ljubaznošću MUP-a Srbije na raspolaganju nam je bilo strelište baze SAJ-a u Batajnici. Ništa lepše i ništa bolje nismo mogli pronaći u Srbiji.

Mini test

    Pre testa smo ’otvorili’ jedan patron i zavirili šta se u njemu nalazi. Obično ovakav vizuelni pregled znači puno svakom poznavaocu sadržaja patrona. U rukama smo držali kutiju sa 25 patrona. Obično se ovakav tip municije pakuje u kutiji sa 10 kom. Marketinški trik za podizanje cene kod Italijana. Međutim, Englezi su ovde bili fer. I odmah, na samom početku, prijatno iznenađenje. Sačma je spakovana u plastični kontejner sa amortizerom. Uobičajeno se ovako krupna sačma naslanja samo na pvc amortizer. Prvi zaključak, ovaj metak ’radi’ i iz užih čokova jer se ne ’rempluje’ u cevi. Metak je fino zapertlovan, bez lufta u čauru dužine 67 mm. Fino, zaključak je da se može pucati i iz ležišta 65 i 70, U fibernoj čauri je zapakovano 38 dramlija sačme dijametra 5.2mm što daje težinu od 32-32.5 grama sačme po metku. Kuglice su idealno okrugle, polirane i pravljene su sa dodatkom 0.5% antimona što govori da je ovo ’tvrda’ sačma za ozbiljnu penetraciju. Proizvođač je deklerisao patron na brzinu oko 400m/sec. Nije ni čudo, jer se radi o Boforst sačmenom barutu koji daje veće brzine a manje pritiske. Do duše, mi smo izmerili nešto manje jer se opitne cevi uvek razlikuju od lovnih. Generalni, vizuelni zaključak je da se radi o vrlo kvalitetno ’spakovanom’ patronu sa skupim komponentama. Kasnije, na probi, to će se i potvrditi.

     Korišćene su tri različite lovačke puške-bokerice, jedan standardni poluautomat sa pozajmicom gasova i jedan službeni za policijsku upotrebu sa kratkom cevi od 60 cm u režimu mehaničkog prepunjavanja sa povratnim trzajem… I sve je radilo besprekorno. Punjenje, pražnjenje, izbacivanje, sagorevanje. Pucano je na uobičajeno lovačkoj daljini od 35 met na papirnu metu dim.800×800 mm. Iz ruke, lovački. Menjali smo i čokove, od punog do cilindra. Posle tridesetak ispaljenih patrona, u različitim cevima, čokovima i konfiguraciji, doneli smo i prve zaključke. Da napomenemo, ovo nije bio neki visokostručni test na reprezentativnim uzorcima ali je dovoljno dobar da se donese pouzdana ocena o Hull patronu u granulaciji AAA ili ti 5.2 mm.

Šta reći

     Na prvi pogled svi rezultati pokazuju da se radi o pouzdanom metku za odstrel krupnih predatora.’Trzaj posle opaljenja je bio umeren, jasno ’otkucan’ i vrlo podnošljiv. Bez obzira iz koje puške smo pucali, bez obzira iz kog čoka, grupe pogodaka na 35 metara su se kretale od 55-65 cm pravilnog posipa. Jako maala disperzija i za to je ’kriva’ pvc korpica koja ’radi’ perfektno svoj namenski posao. Sa širim /cilindrom/ čokom su naravno dobijene veće grupe ali još malo pravilnijeg posipa. Zanimljivo je da smo primetili tek po koju kuglicu takozvanog ’flajera’. Nešto bolje rezultate su pokazali širi čokovi, ali neznatno. Sa punim čokom je uglavnom ustanovljen eliptični posip po horizontalnoj liniji sto je u osnovi jako prihvatljivo. Ni vuk, ni šakal nemaju siluetu kruga već valjka tako da ova blaga elipsa prati njihovu siluetu. Po prvim utiscima ova municija može biti veoma ubitačna do 45 met. što bi joj bio i krajnji efikasni domet i po posipu i po energetskom razredu. Par metaka smo opalili čisto probe radi na 20 met. i grupe su bile izuzetno uzane, ne veće od 30-tak santima.

     Za kraj, šta reći, preporučujemo!

Predrag Đurđev

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here