JAGODINCI NA PONOS SRBIJI

1565

Untitled-6U subotu 24.10.2015. godine u Lovačkom domu – restoranu „Potok“ u izletištu na Đurđevom brdu kod Jagodine, održana je svečana sednica Lovačkog udruženja „Jagodina“ iz Jagodine posvećena jubileju – 120 godina organizovanog Lovstva na ovom području. Pored domaćih lovaca članova L.U. na svečanoj sednici za proslavu jubileja 120 godina Lovačkog udruženja Jagodina bili su prisutni i mnogi gosti predstavnici udruženja i saveza.

Naročito treba istaći da se ove godine navršava i jedan mali jubilej – 20 godina negovanja pobratimskih odnosa sa Lovačkim udruženjem Novi Bečej. Međusobna lovačka druženja ova dva uduženja, odavno su prešla nivo klasičnog lova već prerasla u međusobnu saradnju i razmenu iskustava u gazdovanju lovištima i izrodila se u zaista iskreno prijateljstvo.

Pored pobratima iz Novog Bečeja svečanoj sednici prisustvovali su i predsavnici Lovačkog društva”Zec” iz Iriga, Knjaževca, Batočine, Ćuprije, Ćićevca,Rekovca, Belušića,Bunara,Velikog Popovića, Despotovca, Rače, predstavnici nadležne šumarsko-lovne inspekcije Pomoravskog okruga, lokalne samouprave i mnogi drugi…

Pozdravne reči na početku svečanosti uputio je predsednik udruženja Zoran Vasić. On je istakao da je Lovačko udruženje “Jagodina” nestranačko udruženje lovaca sa oko 700 članova na teritoriji grada Jagodina, udruženih u cilju gajenja, zaštite i korišćenja divljači i njenih delova u skladu sa Zakonom o lovstvu i zaštiti divljači i podzakonskim aktima u vezi sa tim.Takođe lovstvo je i privredno turističko-sportska grana koja ima izražene i humanitarne dimenzije, jer se obavlja sa ljubavlju , strašću i entuzijazmom, pa se lov nikako ne treba tumačiti kao prilika za “ubijanje životinja”, već kao mogućnost da se u druženju sa prirodom zaštiti celokupna fauna na području lovišta koje je povereno ovom Udruženju.

Nakon pozdravne reči predsednika udruženja prisutnima se obratio i Dragan Šormaz predsednik Lovačkog saveza Srbije, koji je uz čestitke za jubilej naglasio da ovaj savez broji preko 75.000 lovaca članova i da time predstavlja najmoćniju nevladinu organizaciju u zemlji i da je uz Srpsku akademiju nauka i umetnosti jedna od najstarijih asocijacija grupe građana sa tako dugom tradicijom.

“ Ono što je osnovno da bi lovstvo i lovni turizam imali veći kapacitet, a kako bi povećali broj divljači i vratili strane lovce-turiste u naša lovišta, jeste osnaživanje lovačkih udruženja”… naglasio je Šormaz.

On je takođe najavio da će Lovački savez Srbije, u koji su udruženi i savezi Vojvodine i Kosova i Metohije kao i Lovački savez centralne Srbije, u narednih godinu dana organizovati brojne skupove i manifestacije posvećene 120 godina lovstva u Srbiji, ali i da će se doneti i niz novih zakona kojima se regiluše ova značajna oblast.

Takođe je naglasio i sledeće- “obzirom da su jagodinski lovci jedni od osnivača Lovačkog saveza Srbije a obzirom na tradiciju, danas odavde i sa ovog mesta počinje obeležavanje i jubileja 120godina Lovačkog saveza Srbije “.

Predrag Milenković – stručno lice za gazdovanje lovištem ističe da je lovačko udruženje danas jedna savremena lovačka organizacija koja gazduje lovištem “Lipar” u ukupnoj površini od 33.646 hektara. Lovište uglavnom obuhvata proširenu kotlinu reke Velike Morave u pravcu sever-jug, te više zemljišne elemente koji u pravcu zapad-istok gravitiraju kotlini, odnosno u pravcu zapada prema planini Crni Vrh I u pravcu juga I jugoistoka prema planini Juhor. Osnove gajene vrste divljači u lovištu su srneća divljač, divlja svinja, zec, fazan I poljska jarebica, kao i ostale prateće vrste sitne divljači.

U sklopu lovačkog udruženja “Jagodina” radi i gazduje lovištem članovi raspoređeni u 48 seoskih i gradskih sekcija i 8 lovnih revira. Stručnu službu čine 5 profesionalno zaposlenih radnika na poslovima gajenja i zaštite divljači i poslovima na fazaneriji udruženja, opremljenih neophodnim sredstvima za rad kao što su terensko vozilo i mopedi, računarska oprema, službeno oružje i oprema itd.

Kao što i tradicija nalaže jubileji su vreme za dodelu priznanja najzaslužnijim pojedincima i organizacijama koje su obeležila protekli period u radu lovačkog udruženja “Jagodina“, pomoći i zalaganju na unapređenju lovstva!

U okviru proslave jubileja u staroj sali restorana “Potok” upriličena je i izložba lovačkih trofeja jagodinskih lovaca i to pre svega rogovlje srndaća i trofeji-kljove divljih veprova iz lovišta “Lipar” , kao i ostalih trofeja krupne divljači jagodinskih lovaca iz drugih lovišta.

Untitled-5O vrednosti izložbe najbolje govori vrednost trofeja srndaća i divlljih veprova koji potiču iz lovišta “Lipar” predstavljenih na izložbi i to odstreljenih u proteklih 10 godina. Predstavljeni su trofeji srndaća od 134, 128,125,119 CIC-a trofeji divljeg vepra 123, 121, 120, 116 CIC poena kao i veliki broj lobanja šakala, lisica i divlje mačke. Naravno predstavljeni su i trofeji jagodinskih lovaca odstreljenih u drugim lovištima Srbije i bivše Jugoslavije, jelena običnog, jelena lopatara, muflona, divokoza, preparati velikog tetreba, lobanje vuka itd.

Obeležavajući 120 godina od osnivanja, lovci lovačkog udruženja “Jagodina” s ponosom mogu da se pohvale činjenicom, da su ne samo među najstarijim, već i među najbolje organizovanim i najuglednijim udruženjima u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here