LSS: DVOMEČ U LOVNOM STRELJAŠTVU SA SLOVENIJOM U PRAGERSKOM

1706

Na poziv Lovne zveze Slovenije, ekipa Lovačkog saveza Srbije u gađanju glinenih golubova je gostovala 27. i 28.08.2016. u Pragerskom u Sloveniji.

Ekipu LSS su saćinjavali: Igor Stojadinović iz Svilajnca, Fabri Miško iz Slankamenskih Vinograda, Ljumomir Bitević iz Farakaždina, Ljubiša Stepanović iz Kragujevca, Dodić Zoran iz Jabuke i Ilić Duško iz Barajeva, inače i sekretar komisije za lovno streljaštvo LSS. Sa njima je putovao kao vodja delegacije Rodoljub Hadži-Cenić, samostalni savetnik u LSS.

Ovaj dvomeč-prijateljski susret izmedju ekipa LSS i LZS je održan za vreme prvenstva LZS u lovnom streljaštvu, tako da su naši predstavnici imali priliku da se upoznaju sa punim programom u kom se odvija lovno streljaštvo u Sloveniji. Taj bogat program su sačinjavale discipline u gađanju iz pušaka sa olučenim cevima – ukupno njih 5: gađanje mete srndaća na 100 m sa naslonom, mete divokoze na 100 m sa naslonom-štapom koji se pridržava rukom,

mete lisice na 100 m iz ležećeg stava bez naslona, mete vepra na 100 m bez naslona i siluete vepra u trku na 50 m.

Iz pušaka sa neoličenim cevima su se gađale 2 discipline: lovački trap, kao i »kombak«, odnosno nama poznat kao parkur, koji najbolje simulira lovne situacije u lovištu.

Naša ekipa se takmičila samo u disciplini lovni trap, koji se za razliku od našeg izvodi tako što se puca sa manje udaljenosti – 11m a ne 15 kao kod nas /i usportskom streljaštvu,

a i let galuba je sporiji, s obzirom da je njegov krajnji domet 60 m a ne 73 kao kod nas. Najveća razlika je u tome što se puška ne drži u ramenu prilikom izletanja goluba, već ispod pazuha.

No, i pored svega toga, naša ekipa je, posle treninga u subotu odmah nakon napornog puta koji je trajao skoro 12 h, imala dobar nastup u nedelju, zaostavši 15 golubova iza ekipe LZS, koja je prošle godine zauzela I mesto na prvenstvu Evrope u Češkoj.  Treće mesto pojedinaćno je pripalo našem članu ekipe Mišku Fabriju, koji je uspeo da pogodi 23 goluba. Discipline »kombak« i iz puške sa žljebljenim cevima naša ekipa, s obzirom da je prvi put pucala pojedine od njih – mete divokoze i srndaća  sa naslonom te lisice iz ležećeg stava su naši takmičari pucali sami, da se upoznaju sa tehnikom  i stavovima pucanja.

Treba naglasiti ljubaznost i gostoprimstvo domaćima , koji su svaki mogući momenat bili na usluzi članovima naše delegacije, i na strelištu, i u hotelu za vreme ručka i večere.

Na rastanku su pozvani domaćini na uzvratni dvomeč, koji će se održati uskoro u Srbiji.

Dipl. ing. Rodoljub Hadži-Cenić

Izvor: LSS Press

 

1 KOMENTAR

  1. Ipak moram reći nešto….

    Šaljemo ekipu, a ekipa, sem donekle za trap, potpuno nespremna i neadekvatna za ostale discioline. Slučajno poznajem većinu od njih. Pri tome, za ovo dogadjanje u Sloveniji se znalo od ranije. Mogla se sastaviti dobra ekipa, koja lje mogla ukrstiti koplja i u disciplinama sa ožljebljenim cevima. Zatim…
    Nije mi jasan ovaj deo izveštaja..
    „Discipline »kombak« i iz puške sa žljebljenim cevima naša ekipa, s obzirom da je prvi put pucala pojedine od njih – mete divokoze i srndaća sa naslonom te lisice iz ležećeg stava su naši takmičari pucali sami, da se upoznaju sa tehnikom i stavovima pucanja.“

    Takmičari pucali „sami“ , pa sa kim su trebali da pucaju, nije jasno. I na kraju, dali je ovo finansirao LSS savez ili je bilo iz „svog džepa“ Ako je finansirao Savez…traljavo reprezentovano naše streljačko lovstvo. A Fabriju, kapa dole.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here