Kanjiža: Lovci moraju platiti odštetu nastradalom vozaču i sudovima 81.000 evra

3625

Divljač na putuPosle devet godina kada je vozač motocikla vozeći se sa suprugom naleteo na srndaća i tom prilikom zadobio teške telesne povrede na putu koji prolazi kroz lovište kojim gazduje Lovačko udruženje „Kapetanski rit“ iz Kanjiže zavšen je sudski proces pravosnažnim rešenjem Apelacionog suda u Novom Sadu. Po tom rešenju Lovačko udruženje dužno je da na ime odštete vozaču motocikla plaća mesečno po 25.000 dinara zbog umanjene radne sposobnosti sve do momenta njegovog penzionisanja, odštetu za invaliditet, motor  i ostale štete kao i sudske troškove što sve zajedno sa pripadajućim kamatama iznosi oko 10 miliona dinara ili oko 81.000 evra. Mogućnost eventualnog traženja revizije sudskog procesa ne odlaže isplatu odštete.

  • Nesreća se dogodila pre devet godina. Posle uviđaja gde je ustanovljeno da je vozač udario srndaća krećući se brzinom 150 kilometara na sat (odbacio je glavu srndaća 100 metara), tužilaštvo je protiv vozača pokrenulo istražni postupak ali je od njega odustalo posle dveipo godine. Zadnji dan do zastarenja vozač motocikla je tužio Lovačko udruženje i evo proces je tek sada odlukom i rešenjem Apelacionog suda okončan presudom da smo mi krivi 85% a to znači da moramo platiti odštetu u visini od skoro 10 miliona dinara ili 81.000 evra, rekao nam je Steva Marjanov, predsednik Lovačkog udruženja „Kapetanski rit“ Kanjiža.

Kako Lorist saznaje između Lovačkog udruženja i oštećenog vozača postignut je dogovor da se ova odluka i rešenje Suda izmiri u godišnjim ratama od po 10.000 evra ali uz pripadajuće kamate pa je realno očekivati da će konačna cifra odštete biti još veća, čak značajno veća.

Ovaj događaj međutim otvara niz pitanja, od realnih procena sudova, imanja ili nemanja saobraćajne signalizacije kojom se vozači obaveštavaju da imaju divljač na putu kao i samih ingerencija kada je postavljanje saobraćajnih znakova na putevima u pitanju. U konkretnom slučaju put na kome se dogodila nesreća je lokalni pa njime upravlja preduzeće u okviru Opštine Kanjiža. Kako nam je rekao predsednik Marjanov opština je od lovaca tražila da plate saobraćajne znakove. Isti slučaj beležimo kada su u pitanju i putevi višeg reda kojim upravlja JP „Putevi Srbije“, i od njih su lovačke organizacije dobile dopis  po kome oni treba da snose troškove postavljanja znaka „divljač na putu“. Neverovatno ali istinito ne postoji ni odgovornost šta je sa već postavljenim znakovima a ukradenim ili posle nesreće namerno sklonjemnim.  Ovo pitanje, kako saznajemo, raspravljao je UO LSV i doneo odluku da se pokrene pravna procedura kod države za rešavanje ovog problema jer je neodrživo da korisnici lovišta plaćaju saobraćajnu signalizaciju na putevima koji nisu njihovo vlasništvo.

Tek, nesreća koja se dogodila u Kanjiži je jeziva opomena za sve korisnike lovišta jer mnogi bi na ovakav način mogli doživeti katanac na vratima sopstvenog udruženja. A kome je to interesu. Valjda nikome.

J.T.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here