Kako izabrati pravo štene?

871

                Iako sam mlad lovac I kinolog,od prvog dana svoje lovačke priče sam znao da nisi pravi lovac ako ne držiš psa. Sam sam bio žrtva mnogobrojnih pokušaja da zbijaju kolege šale sa mnom kao mladim lovcem da je pas loš,ali smo sve to zajedno pregurali,istrajali i postali oni pored kojih svi žele da idu da bi imali odstrel i da bi se divili radu moje kuje. Namerno započinjem tekst ovim rečenicama zbog mojih mladih kolega koji su uzeli svog prvog psa,ili tek treba da kupe istog. Baziraću se samo na Nemačke kratkodlake ptičare kao rasu koju negujem i za koju mislim da je najrasprostranjenija u našoj zemlji i najpogodnija za terene u Srbiji.

                Iskreno, kada sam trebao da uzmem moje prvo štene nisam  imao blage veze o krvi,poreklu,šta treba gledati,šta ne valja… Verovao sam čoveku koji mi prodaje štene kada mi je rekao da nisam svestan šta dobijam u ruke i da ne upropastim to što dobijam.  Sada kada sam malo iskusniji u celoj priči želim da ovaj tekst pomogne vama koji tek treba da uzmete svoje prvo štene.

                Pod jedan,treba da obezbedite tom psu adekvatan smeštaj i tretman.Razmislite dobro da li ćete imati dovoljno vremena da se posvetite vašem ljubimcu,da radite sa njim,učite ga i pružite mu ljubav.Ne uzimaj psa kao igračku,dok je mali i sladak,da bi ga kasnije odbacio! Pas je jedina ljubav koju možete kupiti novcem i zato cenite to što dobijate,jer će vas služiti bar desetak godina! Treba da znate šta želite tačno. Da li vam treba pas koji će vam služiti samo za lov,da li želite da učestvujete na izložbama,ili da se takmicite na utakmicama,sve to određuje šta tačno treba da gledate kod šteneta koje uzimate.Parametar koji nam svima određuje kupovinu je naravno cena i zbog toga ne mislim da je loše ako razgovor započnete upravo tim pitanjem sa osobom koja prodaje štene,poštenije je i za vas i za odgajivača da znate sami da li uopšte vredi ulaziti u dublju priču. Cena nekad zna i da zavara,ali to je ipak pitanje trgovine,tržišta i trenutka… Drugo,ali ne manje važno je poreklo. Nemački kratkodlaki ptičari italijanskih krvnih linija su psi koji se kod nas više koriste za utakmice,ali su podjednako dobri i u lovu. Neki će reći da je ‘’mana’’ ovih pasa što prilikom pretraživanja terena idu malo dalje, ali je sve to od psa do psa. Najpoznatija radna linija NKD-a  je krvna linija Hege Haus, koju je osnovala gospođa Karin Stramann iz Nemačke. Psi ove krvne linije su krupni,dubkih grudi,izuzetnih radnih sposobnosti. Hege Haus krvna linija je kasnije postala Hege Hoff i to ime i danas nosi. Slobodno pitajte odgajivača sve što vas zanima i BUDITE DOSADNI! Ako je pravi ljubitelj rase,ako poštuje to što se neko zanima baš za njegovo leglo neće mu biti problem da odgovori na svako pitanje i pomogne svom kolegi lovcu i kinologu.  Prošle godine sam dobio svoje prvo leglo od moje kuje,odgovarao sam na sva moguća pitanja,nosio štence,dan danas zovem ljude kod kojih su ti štenci završili i srećan sam što su svi prezadovoljni,a još više što su otišli po celoj Srbiji i da i tamo imam nove prijatelje.

Jedan savet za ‘’odgajivače’’ ,ili bar one koji se smatraju odgajivačima. Pratite kako drugi drže pse i u kakvim uslovima, ne dozvolite da držite psa onako kako znate i sami da ne zaslužuje! LANAC NIJE ZA PSA! Verujte,sa minimalnim ulaganjima možete napraviti malo,lep i skladan boks za vašeg ljubimca. Ono što je veoma bitno je da pas ne sme biti na podlozi koja nije beton,ili sljunak,jer kad padnu kiše završi u blatu i to izgleda zaista poražavajuće i za psa,a vas opisuje kao prevashodno lošeg čoveka!

Ne ljuti se na psa i ne kažnjavaj ga! Ti imaš svoj dom,svoje prijatelje,svoju razonodu,a pas ima samo TEBE! Brini o psu kad ostari,ostane bez zuba i prestane da se kreće,jer će i o tebi neko brinuti,starost je ista za sve.

Miloš Kosanić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here