Bolesti pasa…

710

BILA JE ŽEDNA

Ovo objašnjenje će te u naredih dva meseca često čuti prilikom svinjokolja, ali i prilikom lova na divlje svinje, kada se na unutrašnjim organima zaklanih i odstreljenih životinja nađu mehurići – ciste, najčešće na crnoj džigerici, tj. jetri. Naravno da ovo nema mnogo veze sa istinom, ali samouverenost ljudi koji to tvrde je ogromna i veoma opasna a najveću opasnost predstavlja nastavak objašnjenja – BACI KEROVIMA! Davanjem psu organa koji su prepuni mehurova zatvara se krug jedne od najčešćih i najsmrtonosnijih parazitskih bolesti kod nas – EHINOKOKOZE!

PANTLJIČARA

Echinococcus granulosus, ili pseća pantljičara, pripada cestodama- pantljičarama i jedna je od najmanjih. Dugacka je svega 3-5mm. Sastoji se od glave ( scolex) na kojoj se nalazi venac kukica i 4 male pijavke koje služe da se zakači za crevo domaćina, vrata i članaka, najčešće 2-3 članka od kojih je samo poslednji ispunjen zrelim jajašcima. Sazrevanjem jajašaca, članak-proglotis se otkida i sa izmetom dospeva u spoljašnju sredinu. Ehinokokus je parazit koji ima dva domaćina. Stalni domaćin, u kome se razvija odrasli oblik pantljičare su iskljucivo životinje iz porodice canida-pasa, tj. pas, lisica, šakal, vuk… po nekim autorima zrele pantljičare se mogu naći i u crevu felida – mačaka, mada retko. Prelazni domaćin su svi toplokrvni organizmi, a najčešće oni koji borave u prisustvu pasa, ili se hrane na način koji omogućava da se dođe u kontakt sa zrelim jajima (riškanje, karakteristično za svinje), i naravno – čovek.

RAZVOJNI CIKLUS

Po sazrevanju jajašaca, zadnji članak se otkida i dospeva u spoljašnju sredinu. Prilikom ishrane na zaraženim površinama životinje unose jajašca u organizam, ona dospevaju u tanko crevo, gde prelaze u stadijum larve – onkosfere, koje aktivno buše crevni zid i dospevaju u limfotok,ređe u krvotok prelaznog domaćina. Prva stanica takvih onkosfera je jetra u koju dospevaju velikom portalnom venom, koja donosi krv na “kontrolu” u jetru. Najveći broj onkosfera se ovde zadržava i prelazi u stadijum ciste-mehura. Ukoliko je infekcija velika, određen broj larvi probija barijeru jetre i dospeva u srce, a otuda odlazi u pluća, putem plućne arterije, gde se zadržavaju. Ukoliko probiju i plućnu barijeru, odlaze nazad u srce i bivaju raznete po celom organizmu, najčešće u mozak! Ciste su u oblikumehurova ispunjenih bistrom tečnošću i malom količinom čvrstog sadržaja, tzv. cističnog peska, koji nije ništa drugo nego novi skoleksi, glavice, mladih pantljičara. Ciste rastu i razvijaju se a organizam se brani stvaranjem fibrozne kapsule oko njih tamo gde je to moguće, i čekaju da budu pojedene od strane pravog domaćina, psa ili lisice npr. da bi zaokružili svoj razvojni stadijum i razvili se u nove pantljičare!

KLINIČKA SLIKA KOD ČOVEKA

Infekcija najčešće nastaje unošenjem jaja prljavim rukama, posle milovanja psa, koji imaju ružnu naviku da ližu regiju anusa a onda ostatak dlake i na taj način se jaja raznesu po dlaci i postanu dostupna čoveku. Klinička slika se javlja postepeno, u skladu sa rastom mehura. U početku je to bol ispod desnog rebarnog luka, mučnina, a kasnije zbog pritiska na žune puteve može doći do žutice. U pojedinim slučajevima može doći do povećanog pritiska na krvne sudove jetre i portalnu venu i izlaska tečnosti iz krvnih sudova, usled čega nastaje ascites- voda u stomaku. Kod plućne forme prisutan je kratak dah, kašalj, nekad sa iskašljavanjem krvi ili sukrvice, a u slučaju pucanja mehurova može doći do alergijskih reakcija i sekundarne infekcije kada se razlije tečnost iz mehura po organizmu. Dijagnoza se postavlja najčešće slučajno, uz neki drugi pregled na rentgenu, ili biohemijskim analizama kojima se dokazuju antitela. Lečenje je isključivo hirurškim putem.

Klinička slika kod životinja je nespecifična i protiče neprimećeno, otuda i ona rečenica iz naslova…naime u starija vremena se smatralo da svinja ili ovca nije imala dovoljno vode pa je skladištila vodu u tim mehurima i to se, na žalost, zadržalo do danas, tako da sam i sam mnogo puta bio u situaciji da mi kažu “svaka tebe čast na tvoje znanje i beli mantil al i ja i deda i pradeda su gajili svinje pa nećes ti valjda bolje znati od njih!”

Ono što je “dobro” kod ove bolesti, je da su džigerice i ostali organi napadnuti mehurovima-cistama, uslovno upotrebljivi ukoliko se pažljivo odstrane mehurovi. Znači jestivi su. Mehurove ili cele organe treba neškodljivo ukloniti i na svaki način onemogućiti pse da dođu do njih.

PREVENTIVA

Preventiva se sastoji od redovnog čišćenja pasa od parazita. Danas postoji veliki broj preparata koji su izuzetno komforni za upotrebu, u smislu jednostavnog jednokratnog davanja- aplikacije leka. Na prvom mestu su to preparati sa aktivnom supstancom praziquantel, kao što je npr. DRONTAL PLUS, PRAZINON i slični. Doza je jedna tableta na 10 kilograma TM, direktno na koren jezika ili u hrani, mada je prilično neprijatnog ukusa, preporučujem direktnu oralnu aplikaciju jer je čest slučaj da ga pas ispljune ako je u hrani.

Marić dr. Dimitrije

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here