REMNIK: Potreba ili nužno zlo

965

      Do početka 90-ih godina remnik za lovačku pušku je izrađivan od goveđeg boksa širine 2.5-3cm. Uglavnom su ga izrađivale SFRJ kožarske zadruge diljem naše domovine. Po pravilu svi su bili istih dužina. Sa unutrašnje strani kajiša koji je išao o rame, da bi se smanjilo trenje, nalazila se  postava od kvalitetne zelene čoje. Prednja pređica na cevi i zadnja na kundaku uvek je bila fiksna i ne mali broj lovaca znao je da opsuje kad prilikom brzog ubacivanja puške u zgib ramena… remen padne preko cevi. Uz psovku je najčešće išao i promašaj bez da se težilo bilo kakvoj promeni stanja. Retko ko je razmisljao da li mu je remnik predugačak i zašto mu kundak udara po listovima noge. Psovki je bilo i kod provlačenja kroz žbunje, kupine, bagrema i prilikom preskaknja plotova gde je isti obavezno kačio i zapinjao. Bilo je i padova i nehotičnih opaljenja a krivica  je bila direktno na remniku. Većina fabrika lovačkih pušaka izrađivala je pređice čiji su delovi fiksni a šrafčići dobro kirnerisani da se ne bi odvrtali.

       Novinu u ovoj problematici uglavnom su donosili mladji  lovci koji su malo pratili literaturu i kataloge sa „zapada“. U tim katalozima uočen je novi dizajn kojeg su prihvatili domaći konjski šnajderi (sarači). U želji da ponude nešto novo skidali su aktuelne modne mustre i nudili domaćim lovcima sa promenjivim uspehom. Takođe pojavljuju se i prve skidajuće pređice a uočene su i lovačke puške koje uopšte nemaju pređice za kačenje remnika. Često je se mogla videti situacija u jednoj lovnoj grupi. da na puškama koje nose mlađi lovci ili strelci na leteće mete… nema remnika.  Ostatak ekipe, obično stara škola konzervativnih shvatanja, na to bi odmahivala rukom uz reči : -Polako doćićete i vi u naše godine pa ćete shvatiti da rame nosi a ruke gađaju. Jedno je sigurno da je istina negde između ove dve krajnosti. Naime kod lovova kod kojih se dugo pešači remnik je spas jer štedi snagu lovca. Pošto može da zasmeta, najbolje ga je skinuti u delu lova kad se aktivno puca pa ga posle vratiti na pušku po smiraju lova. Priznaćete i sami, u lovu na prepelice remnik više smeta jer pušci nije mesto na ramenu. Za one koji ne vole da odvezuju i privezuju, rešenje su skidajuće pređice ili remnici koji mogu da prave omču tj. nije im potrebno mehaničko kačenje.

     I da dodamo mali savet. Za lovačku pušku, tešku između 3-3.4 kg. ne treba koristiti remnike od dvostruko postavljene kože, sa ’licem’ od još jedne trake i ostalim novotarijama. Takav remnik ima do 350 grama težine. Pa sad razmislite da li toliku masu treba dodati o rame. Po pravilu , lovačka puška je lagana, svaki remnik je dovoljno jak da je izdrži. I nezaboravite dužinu. Odaberite onu koja je u proporciji vašeg tela. Osnovna preporuka je da izaberete mekan, savitljiv, malh pređica, umerene širine do 3 cm, sa što manje mogućnosti štelovanja koje će vam samo povećati masu i grebati brunir cevi ili kunak. I zaboravite na materijale remnika ili delove na koje se ’vata’ čičak. To će vam doneti samo dodatne frustracije.

Remnik sportske puške

      Iako se na nekim lokalnim šicarama i golubovima provuče po koja lovačka puška sa remnikom ovaj rekvizit nema šta da traži na neozbiljnim i ozbiljnim takmičenjima. Kolegama lovcima na lokalnim šicarama se to i može oprostiti jer je važno učestvovati, družiti se i lepo se zabaviti. Za ozbiljnije pucanje landaranje kaiša definitivno remeti balans sportske puške. Refleksna radnja koja je kod vrhunskih pucača na leteće mete dovedena do automatizma može biti samo ometena ovim rekvizitom.

Remnik puške olučenih cevi

       Već rekosmo, u predhodnom pasusu, da na ,,trkačkoj,, pušci remnik nema šta da traži sem ako imalac nije aktivan u biatlonu. Šalu na stranu, kod pušaka olučenih cevi, karabina, kuglara, kiplaufa, poluatomata… situacija je za nijansu drugačija ali isto tako polarizovana. Na poziciji protivnika njegove upotrebe su većina profesionalnih lovaca na opasne životinje. Bilo da se lov izvodi u Africi ili u nekoj bestragiji na Severnoj hemisferi profesionalci smatraju da lovac i puška moraju biti u najidelotvornijem kontaktu pogotovo ako se odstrel vrši na kratkim rastojanjima gde delić sekunde može od lovca napraviti lovinu. Zato ako se analiziraju puške na fotografijama kod odstrela opasne divljači gotovo da nema kaiša na njima. Dobro, provuče se tu i tamo poneki lovac turista i puška sa remnikom ali prilikom odstrela u lovinu su bile uperene bar još dve velikokalibarske puške profesionalaca bez remnika. U uslovima u kojem lovi domaći lovac sa puškom olučenih cevi u najvećem broju situacija kaiš na pušci je potreban. Tačnije, kaiš na pušci olučenih cevi u lovovima gde ima mnogo hodanja i prikradanja je neminovnost. Sva pucanja sa naslona i čeke mogu proći sa remnikom na pušci. Da li će neko posegnuti za skidajućim pređicama ili ručno skinuti kaiš već je stvar ukusa i dubine džepa ali  kod ,,brzih,, pucanja na prosekama može da zasmeta. Iskreni da budemo, malo lovaca je u prilici da lovi u  lovovima toga tipa gde ima mnogo uzastopnih brzih hitaca i obilje divljači. I da ne zaboravimo, u pogonskom lovu remnik je samo dodatna muka a nekad, u zavisnosti od podrasta u šumi, i opasnost.

     Za razliku od preporuka za lovačku pušku, kod karabina, kombinacija i sl. radi se o većoj masi oružja i remnik mora biti širi i masivniji. Možda i ne toliko masivniji, koliko je važno da ne bude rastegljiv. Sećate se onih pletenih kožnih remnika… gde kad stavite karabin na rame on se istegli 4 cm. I danas ih viđamo po lovištima. Širina je takođe važna. Izaberite onaj koji ima najmanje 4 cm u predelu naleganja na rame. Posle pirša od par sati, sa karabinom i optikom mase 4.5 kg, lako će te se setiti ove konstatacije.

Dizajn i materijali

     Za konzervativne pristalice stare škole postoji samo jedan materijal od kojeg se može napraviti isti . Pogađate… to je koža u svim njenim oblicima i varijantama. Uz kožu može da ide i zelena čoja ili njen supstituent antilop koža i tu bi se izbor materijala završio. Obično takav stav se brani gledištem da na oružije klasičnih linija i (čelik i drvo) ništa drugo i ne ide. Medjutim sve je više oružija kod kojeg su primenjeni moderni sintetički materijali za kundake a ujedno imaju i kamuflažne i slične folije preko metalnih delova. Prave se od kordura, balističkog platna i sl. materijala Uparivanje „kamo“ šare i fine kože sa mnogo ručnog rada baš i nije neko stilsko rešenje. Za takve situacije industrija je smislila moderne sintetičke materijale  koji su izdržljiviji i jeftiniji od kožne verzije i više puta. Da naglasimo  razlike u ceni kože i sintetike mogu biti velike i do 1:10 u korist sintetike koja ne traži nikakvo održavanje i trpi sve meteo uslove.  Što se forme i dizajna tiče mirne duše se može reći da svako može pronaći kaiš spram svog ukusa i htenja. Uski, široki, sa tapaciranim delom za rame, sa rupom za čiviluk, sa spremnikom za municiju … u svim mogućim bojama i nijansama sigurno će zadovoljiti potencijalnog kupca i omogućti mu da iskaže svoj ,,personaliti,, ili dubinu novčanika. No, prilikom izbora ne zaboravite osnovne ergonomske i anatomske norme. One su u direktnoj vezi sa funkcionalnim potrebama.

     Za kraj, još par korisnih informacija a koje su vezane za remnik. Kao što rekosmo, remnik je ujedno i nužno zlo i potreba. Koristite ga samo kada je neophodan. Naviknite da ga skidate i stavljate više puta tokom lova u zavisnosti od metode lova, mesta, terena i potreba. U početku je malo dosadno, kasnije shvatite da je opravdano. Sva oštećenja na kundaku, bruniru i ostalim delovima oružja uglavnom nastaju dok vam je puška na ramenu. Tada ste najmanje pažljivi. Ne zaboravite da remnik u neprohodnim terenima može biti i rizičan. Menjajte remnike u kraćem vremenskom periodu ili dok ne vidite prve znake pohabanosti na njemu. Ružno je videti lovca sa remnikom koji izgleda k’o da se njime prelazila Albanija 1915. Napravite razliku u dizajnu i potrebama za lovačku pušku i karabin. Nikada ne transportujte u futroli oružje na kome je remnik. Time možete zaraditi samo oštećenje vašeg ljubimca ili  ljubimice. Ne mešajte ni stilove. Uz gravuru, lep orah, pozlate, ne ide kajiš od kordure i sintetike kao na vojnim puškama.

     Sigurni smo da većinu ovih saveta već znate. Namera nam je bila da vas podsetimo i ukažemo na  činjenicu da je jedan običan remnik i te kako važan deo lovačke opreme. Mislite o tome…

Novak Maksimović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here