Istočna Ilidža: Održana godišnja skupština Lovačkog saveza Republike Srpske

1574

16422615_1878012485745499_7972824898025721359_oLovački savez RS pokušaće da izdejstvuje oslobađanje lovaca od plaćanja poreza na oružje, a namet bi i dalje važio samo za one koji imaju luksuzno oružje. Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić rekao je na sjednici Skupštine te asocijacije održanoj u Istočnoj Ilidži da su se uključili u proceduru izmjena i dopuna Zakona o oružju i municiji.

– U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS imamo apsolutno razumijevanje i napravljen je veliki iskorak kada je riječ o nabavci oružja za lovce koji već posjeduju oružje i kada je riječ o nabavci municije. Savez će se uključiti u dalje aktivnosti i pokušati uticati na to da bude pronađen sistem u kome bi lovci bili oslobođeni plaćanja poreza na oružje, a da ostane porez na oružje za koje bude utvrđeno da je zaista riječ o luksuzu – istakao je Minić.

On je kazao da će učestvovati i u procesu izmjena Krivičnog zakona RS kada je riječ o krivičnom djelu nedozvoljenog lova.

– Smatramo da treba da ima više obilježja samog krivičnog djela. Naš cilj nije zaštita krivolova, nego da sankcija zaista utiče na suzbijanje krivolova u lovištima. Ovo krivično djelo je slično krivičnom djelu silovanja. Samo onaj ko bude otkriven na licu mjesta bude i procesuiran. Sve drugo su insinuacije. Krivolov postoji i nažalost to rade lovci i mi nikoga drugog ne možemo okriviti. Taj problem je najviše na našoj savjesti. Ipak, smatram da je krivolov u RS u podnošljivim razmjerama – rekao je Minić konstatujući da preciznih podataka nema.

Skupština Lovačkog saveza, kojoj je prethodila i sjednica Upravnog odbora, razmotrila je izvještaj o radu u prošloj i plan za ovu godinu. Govoreći o radu Lovačkog saveza u prošloj godini, Minić je rekao da je bila obilježena ustanovljavanjem i dodjelom lovišta u RS.

– Pred nama je sada period od desetak godina na koliko su lovišta dodijeljena na gazdovanje. Ustanovljeno je 79 sportsko-rekreativnih lovišta, 82 udruženja, 18 šumskih gazdinstava i šest posebnih lovišta. Dogovorena je i izmjena Statuta o čemu se pričalo više od decenije. Sada svi organi i tijela koje imenuje Skupština njoj podnose izvještaje, a mandat predsjednika Lovačkog saveza je ograničen na dva uzastopna mandata – kazao je Minić.

Stanje fonda divljači u lovištima u RS ocijenjeno je kao zadovoljavajuće, ali je upozoreno da se smanjuje broj pojedine divljači.

– Najatraktivnija je divokoza i fantastično je da je njena populacija u porastu. S druge strane populacija medvjeda je dostigla kritičan broj i takva situacija je u cijelom svijetu. Kada je riječ o vuku procjenjujemo da u RS imamo između 600 i 700 jedinki – rekao je Minić.

Konstatovao je da odstrel predstavlja samo osam do deset odsto aktivnosti Lovačkog saveza RS, a da se ostale odnose na uzgoj, zaštitu i druge aktivnosti koje uvijek bivaju začinjene druženjem.

– Uz lovce idu i trofeji. Možemo se pohvaliti odstrelom medvjeda, divokoze i vuka. To je divljač zbog koje u RS dolaze strani lovci. To može da predstavlja granu privrede jer je veliko interesovanje zbog toga što se te vrste ne love u Evropi. Zec i fazan su veoma atraktivna divljač, a tu su i srndać i divlja svinja – rekao je Minić podsjetivši da se dozvole inostranim lovcima daju RS i lovačka udruženja i da to treba i da ostane u nadležnosti entiteta, a da se nivo BiH bavi koordinacijom.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here