Leposavić: ODRŽAN JUBILARNI DESETI SABOR LOVACA KOSOVA I METOHIJE

2310

DSC_0008Ni  nešto složenija situacija na Kosovu i Metohiji nije omela lovce Lovačkog udruženja „Kopaonik“ iz Leposavića da deseti put po redu organizuju Sabor lovaca Kosova i Metohije, „Vračevo 2017“. Doduše, ove godine sa znatno manjim brojem učesnika jer lovci koji žive u enklavama zbog ukupnog stanja u ovoj srpskoj pokrajini nisu pristigli ove godine. Ali kako nam reče Zoran Bošković, predsednik Lovačkog udruženja „Kopaonik“ Leposavić važno je da se tradicija nastavlja. I ona je zaista ispoštovana  u svim segmentima koje nosi jedan dobro organizovan sabor. Ovaj Sabor inače u svom lovnom programu podrazumeva lov na vuka i ostale predatore.

Predsaborska atmosfera započla je dan ranije, 3. februara u večernjim satima dočekom gostiju i svečanom večerom koju su lovci Leposavića upriličili kao znak dobrodošlice. A gosti su stigli iz Horgoša, Subotice, Lozovika, Beograda, Brusa, Velikog Gradišta, Novog Sada… Tek bilo je svečano uz gostoprimstvo kako mogu organizovati i prirediti samo ljudi na Kosovu i Metohiji.

Zoran Bošković Predsednik LU Kopaonik LeposavićSabor je nastavljen u ranim jutarnjim satima okupljanjem lovaca  u Vračevu i pozdravnim govorom predsednika udruženja Zorana Boškovića.  On je tom prilikom naglasio značaj okupljanja lovaca Kosova i Metohije i istakao da će se  i u budućnosti održavati ovakvi sabori.

 

 

Ilija Elezović, predsednik LSKiMČast da otvori deseti Sabor lovaca Kosova i Metohije pripala je Iliji Elezoviću, presedniku Lovačkog saveza Kosova i Metohije. On je tom prilikom naglasio veliku borbu kosovskometohijskih lovaca da očuvaju fondove divljači i sačuvaju ih za buduće generacije.

 

Goran Barać, sekretarRaspored kao i način lova obrazložio je Goran Barać, sekretar lovačkog udruženja.Barać je i ovom prilikom istakao značaj bezbednosti u lovu i zamolio lovce da se strogo pridržavaju pravila i pravaca kretanja koje će odrediti grupovođe na terenu.

 

 

 

Sabor lovaca Kosova i MetohijePre početka lova usledilo je fotografisanje svih 140 učesnika u lovu. Tek da ostane za uspomenu i dugo sećanje.

Lov je organizovan u potezu Vračevo gde je dubina snežnog pokrivača na pojedinim mestima i do 80 cantimetara. Uz to već na početku lova počela je da pada kiša pa je sve zajedno otežavalo izvođenje lovnih aktivnosti. Strogo poštujući pravila u lovu i kretanja po preporuci organizatora čopor vukova je podignut ali se izvlačeći iz opasanog kruga namerio na torove sa stokom u obližnjem naselju, svega nekoliko stotina metara od kretanja lovaca. Tako su vukovi izmakli ali je zato šest lisica, jedna divlja mačka i jedna kuna odstrel desetog Sabora lovaca KiM. Pa dobro, nije ni loše.

DSC_0073Saborovanje je nastavljeno u Lešku gde je organitzator priredio svečani ručak uz baš dobru trpezu i predivnu muziku.  Pevalo se a Bogami i zaigralo naše srpsko kolce. Sve u slavu saborovanja i radosti okupljanja. Predsednik Lovačkog udruženja „Kopaonik“ iz Leposavića Zoran Bošković  u ovako veseloj i svečanoj atmosferi svim gostima i zaslužnim članovima uručio je zahvalnice a predsednik Lovačkog saveza Kosova i Metohije Ilija Elezović je svim gostima uručio prigodne poklone.

Plaketa LSkIM LoristuPrvu Plaketu i za sada jedinu ovog saveza Ilija Elezović je svečano uručio našoj redakciji kao znak priznanja za doprinos koji Lorist daje razvoju lovstva u Srbiji.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here