Gostovanje Perleskih lovaca u Šipovu

2524

10264090_1159022510776275_3342291925429826719_oLovci iz sekcije ‘’Jedinstvo’’ Perlez, koja postoji u sastavu lovačkog udruženja Zrenjanin su dugogodišnji pobratimi sa lovcima lovačkog udruzenja ‘’Tetrijeb’’ Šipovo. Kao i svake godine, i ove su gostovali na jubilarnoj 35. hajci na vuka. Inače lovačko udruženje iz Šipova je nastalo 1965. godine, do tada se lov na ovim prostorima odvijao pod Jajačkim okrugom. Danas broji oko 300 članova i u saradnji sa državnim šumskim gazdinstvom ‘’Gorica’’ gazduje površinom lovišta od 61 600 hektara, a od ove godine po odluci ministarstva postaje većinski korisnik lovišta.

Gajene divljači u ovom lovištu su tetreb, medved, srneća divljač, vuk i divlja svinja, a takođe i ris, koji je veoma redak I strogo zastićen. Od ove godine ovo lovačko udruženje ima novi lovački dom, u kojem su ugostili lovce nakon održane ovogodišnje hajke. Lov je protekao odlično organizovano i bezbedno. Vuk je viđen na terenu, viđeni su i sveži tragovi, ali nažalost nije bilo šanse za odstrel.

U povratku iz lova je našim vojvođanskim lovcima medved prešao put, što je za njih bila veoma retka i zanimljiva pojava, koja će kao uspomena obeležiti ovo druženje i ostaviti trag u lepom sećanju na predivne predele šuma i planina Republike Srpske. Nakon lova je organizovano druženje uz ručak i muziku, a perleskim lovcima su domaćini uručili zahvalnice za dugogodišnje druženje i saradnju. Novo okupljanje starih prijatelja iz ove dve lovačke organizacije očekuje se na jesen, u Perlezu, kada će gosti iz Šipova uživati u lovu na sitnu divljač i naravno nezaboravnom i lepom druženju.

 

Petar Padejski, student cetvrte godine lovnog turizma

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here