NOVI BEČEJ, GAZDOVANJE NA PRAVI NAČIN

1719

NOVI BEČEJpredsednik LULovačko udruženje „Novi Bečej“ Novi Bečej poznato je kao udruženje koje gazduje lovištem sa jednom od najboljih populacija srneće divljači u ovom delu Evrope. Možda i šire. Novobečejci na raspolaganju imaju 26.000 hektara lovišta i imaju 160 redovnih članova. Bili smo tamo i iskoristili priliku da porazgovaramo sa predsednikom lovačkog udruženja Sinišom Nešićem.

  • Lovačko udruženje Novi Bečej i njegovo članstvo permanentno se trude da očuvaju kako brojnost tako i kvalitet svih populacija divljači i naravno da budemo dobar domaćin Prirodnog rezervata „Slano Kopovo“. Trudimo se i uspevamo, skromni smo ljudi i ne volimo da se hvalimo ali naš rad je vidljiv i na sreću neosporan. Kao i svako udruženje imamo problema a naš je nekako specifičan jer slabo dobijamo mlade članove. Ono što je ovde specifično je da nije nedostatak intersa za učlanjivanje, međutim kada nam mladi dođu i shvate da je lov više od pucanja i da se ako hoće da loviš mora raditi onda nas jednostavno napuste., zapčeo je priču za naš list predsednik Nešić.

Protekla zima je bila blaga a li su novobečejci redovno iznosili hranu za divljač, so i sve što treba da ona ne ostane gladna. Za letnje dane i velike vrućine ovde su iskopani bunari a vodu crpe vetrenjače.

  • Sve smo učinili da obezbedimo normalne uslove za razvoj divljači. Nagli porast predatora je takođe tražio adekvatan odgovor koji smo napravili. Samo prošle godine odstrelili smo 40 šakala i preko 200 lisica. I pored toga sa brojnosti zeca nismo zadovoljni jer se njegova brojnost ne oporavlja ili bolje rečeno u proleće i leto ga ima aonda u oavgudtu prosto nestane odnosno smanji mu se brojnost. Da bi smanjili lovni pritisak na zeca unosimo godišnje 1000 odraslih fazana i lov se odvija „puštanjem pred pušku“. Za ovu godinu planiramo da povećamo unošenje fazanske divljači, kaže predsednik Nešić.

Bogato je ovo lovačko udruženje i ne samo po fondovima divljači. Tu su dva velika lovačka doma, jedan u samom centru grada gde je i sedište udruženja a drugi na možda najlepšem mestu u Vojvodini, na Bisernom ostrvu. Prvi su prošle godine uspeli da ukljiže kao svoju imovinu a ovaj prelepi na Bisernom ostrvu ima sve prateće objekte uključujući i sobe sa 11 ležaja.

Pored toga upravljaju Specijalnim rezervatom prirode „Slano Kopovo“ kojwe se nalazi od 2004 na spisku Ramsarskih područja. Prema svim izveštajima institucija koje se bave zaštitom prirode lovci Novog Bečeja označeni su kao najbolji domaćini jednog zaštićenog prirodnog dobra.

  • Sve ove aktivnosti na terenu sprovode tri stalno zaposlena lovočuvara koje smo opremili sa tri Lade nive, tu je i zaposleni biolog koji brine o Slanom Kopovu i naravno imamo šefa računovodstva, Uz sve to imamo vredne lovce i svi zajedno činimo jedan složan i moćan kolektiv, zaključio je za naš list predsednik Lovačkog udruženja „Novi Bečej“ Siniša Nešić.

Mi za kraj da dodamo složan, moćan jak i kolektiv koji us vakom momentu zna šta hoće. U ostalom to potvrđuju ostvareni rezulati u gazdovanju lovištem

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here