Gardinovci, Lovac spasao orla belorepana

2780

 

SpašavanjeLovac iz Gardinovaca, Petrić Branislav, obilazeći atar i svoje njive primetio je iz daljine neobičan prizor. Pored lisice nalazio se orao belorepan. Lisica je bila mrtva, sa otvorenim stomakom i polupojedenim iznutricama. Orao belorepan je bio paralizovan. Lovac Brane je pretpostavio, a na kraju se obistinilo, da je lisica pojela nekoliko voluharica koje su bile otrovane, i time se i sama otrovala, belorepan je naišao na leš lisice, pojeo deo njenih unutrašnjih organa i to ga je blokiralo da nije mogao da se pomera i poleti.

Brane je javio piscu ovih redova, uspostavljen je kontakt sa Stojanović Nenadom i Nikolom iz Zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu, koji su kontaktirali svoje pretpostavljene. Lovac Brane zamoljen je da pticu donese do svoje kuće (kasni popodnevni sati), što je i učinjeno, da bi sutradan rano ujutru orao bio preuzet i odnet odmah do Zoološkog vrta na Paliću. Tamo je veterinar pticu pregledao, dao joj inekciju i druge medikamente, čime je spašena prelepa ženka orla belorepana.

Apel: s obzirom da je sada vreme kada zemljoradnici truju miševe i druge voluharice na njivama apelujemo da upotrebljavaju ona sredstva koja se preporučuju, odnosno koja su dozvoljena, da ih upotrebljavaju prema uputstvo koje stoji na svakom ovom preparatu, i da ponovimo, da se ista stavljaju u rupe,  a nikako na otvorenim površinama (tada se truju i srne, i zečevi, i fazani, jarebice, i sve druge ptice, pa u ovom slučaju na posredan način orlovi, mišari i druge pernate grabljivice).

dr Zoran A. Rist

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here