Doboj, AKCIJA NA PREBROJAVANJU DIVLJAČI NA KRNJINU

1562

krnjinci (20 of 42)_(1024_x_768)Plato ispred restorana Ribarska priča je 13.03.2016. godine bio premali da primi lovce sa lovnog revira Krnjina u redovnoj akciji prebrojavanja divljači. Odziv lovaca iz svih sedam sekcija sa ovog revira je bio iznad očekivanja. Postrojvanje lovaca i smotru je izvršio predsjednik udruženja, a potom su lovci podijeljeni u tri dijela i uputili se na prostor koji je bio predviđen za prebrojavanje. Površina predviđena za prebrojavanje je iznosila oko 1000Ha a učestvovalo je 156 lovaca. Brojno stanje fazana je zadovoljavajuće na ovom uzorku, viđeno je više desetina fazanskih koka, fazanskih pijetlova, 5 zečeva, 3 grla srneće divljači. U akciji na smanjenju brojnosti predatora, pronađeno je više pasa lutalica, te jedna lisica. Naredni period, tačnije mart i april su periodi kada se rade intezivne kacije na smanjenju brojnosti rpedatora, iznošenju soli i obnavljanju solila, priharni divljači, te obnavljanju lovno tehničkih objekata i izgradnji novih.

Po završenoj akciji, lovci su se uputili lovačkoj kući sekcije Ljeskove Vode, koja važi za pravu ljepoticu i dragulj ne samo Krnjina nego cijelog lovišta Doboj. U ovoj sekciji se marljivo radi, a a rezulatiti su i više nego vidljivi.

Sve lovce, učesnike akcije dočekalo je preko 100 l kuhanog lovačkog pasulja, a za dobru atmosferu su se pobrinuli i muzičari koji su naravno i lovci, braća Lazić sa prvom violinom Draganom Toprekom. Prisutnim se obratio i predsjendik udruženja, koji je pohvalio akciju, i ponovio da su one jako potrebne. Ovo je svakako početak i sigurno je da ćemo nastaviti i u narednom periodu na drugim lokacijama da ponovimo iste aktivnosti. Naše lovište mora biti spremno za proljetnu reprodukciju koja samo što nije zakucala na vrata. Brojnost predatora je u porastu i moramo aktivno svi da radimo na smanjenju, istakao je predsjednik udruženja Vedran Božičković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here