KOD LAJKOVČANA ŠAKAL POD KONTROLOM

2820

Lajkovac4 U časopisu „Lovac“. davne 1931. godine zabeleženo je osnivanje LU „Dragan Radović“ iz Lajkovca. Tih godina članstvo je činilo 39 lovaca. Današnjih dana ovo lovačko udruženje broji 10 puta više članova raspoređenih u 11 sekcija a gazduje sa dva lovišta „Slovac“ i „Kladnica“ ukupne lovno produktivne površine od 18000 ha. Sekcije „Mali Borak“ i „Skobalj“ se nalaze u zahvatu „Kopova Kolubara“ pa se njihov fond zemljišta konstantno smanjuje zbog eksploatacije lignita. Izgradnja deonice autoputa Ub-Lajkovac bitno  je izmenila konfiguraciju lovišta u sekciji Nepričava. Ostale sekcije Jabučje, Ćelije,Vračević, Lajkovac, Bogovađa i Donji Lajkovac, Pepeljevac i Strmovo, Slovac i Markova crkva, Ratkovac i Pridvorica, Bajevac i Stepanje imaju konstatan fond zemljišta. Lajkovčani su ljudi domaćini pa se tako panašaju i u lovištu. Rado se odazivaju svim akcijama i spremni su da ulože lična sredstva za opštu dobrobit. Sopstvenim sredstvima izgradjen je veći broj zatvorenih čeka i hranilišta za srneću divljač i fazane kojih ima u zavidnom broju. Skoro sve sekcije imaju lovačke brvnare gde se lovci druže i okupljau tokom lova i gde rado primaju goste.

Lajkovac3Koreni streljačkog sporta u udruženju sežu do sredine 80ih godina prošlog veka. Radom i zalganjem članova formirano je strelište sa sertifikatom bezbednosti za gađanje glinenih golubova pa se sekcija za sportsko streljaštvo društva uspešno takmiči u Zapadnoj ligi Srbije. Uspehom se može smatrati i stvaranje Streljačkog kluba „Pruga“ Lajkovac koji ima 20 članova a čija je opravdana ambicija takmičenje u „amerikan i olimpik trapu“ na nivou Srbije jer za to postoje uslovi. Još kad bi uspeli da se pronađu sponzori za ovaj inače skup sport bitno bi se povećao kvalitet strelaca. Lovci i strelci u svom radu imaju podršku lokalne samouprave.

Lajkovac1Pre jedne decenije primećeno je sporadično prisustvo šakala od strane stručne službe, da bi pre 7-8 godina njegovo prisustvo u Lovištu „Kladnica“  postalo osetno. Šakal je stari oportunista pa mu je jako pogodovala teritorija oboda kopa. Nezvanom gostu u lovištu sa bogatim fondom srneće i fazanske divljači odmah se posvetila pažnja. Da nije, fond divljači bi bio ozbiljno desetkovan a šakal bi nastavio širenje i osvajanje novih teritorija okolnih udruženja. Čekanjem i organizovanim hajkama konstatno se vrši odstrel predatora te se brojno stanje drži pod kontrolom na nivou prihvatljivom za lovište. Baš te organizovane hajke na šakala i lisicu poslužile su kao povod za druženje i edukaciju lovaca iz mnogih društava koja šakala nemaju. Kako reče predsednik društva Dušan Mitrović „Može se reći da je šakal samo dodatni razlog da se unapredi tradicija druženja i pravljenja lovačke zabave duga tri decenije u februaru mesecu kad se sumiraju rezultati iz protekle sezone.“ LU „Dragan Radović“ specifično je i po tome što u svojim redovima ima i aktivnu lovkinju Danijelu Bogdanović koja je i članicu SDLK „Artemida“.  Sedište LU je u Lajkovcu u ulici Vojvode Mišića 86.

Danijela Bogdanović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here