Promocija knjige Ocenjivanje lovačkih trofeja u sedištu CIC-a

1447

naslovnaSredinom januara 2016. godine (22.01.2016) u sedištu CIC-a u Budakesiju, pored Budimpešte izvršena je promocija knjige dr Zorana Ristića Ocenjivanje lovačkih trofeja, drugo prošireno i dopunjeno izdanje, izašlo sredinom 2015. godine. U delegaciji su bili: Stevan Petrović glavni koordinator i organizator posete, prof. dr Imre Nađ – jedan od recenzenata knjige, dr Vladimir Marković, docent sa Katedre za lovni turizam i mlađi kolega, autor knjige dr Ristić i šofer Boško Petrov.

Poseta je bila tako osmišljena da smo za jedan dan trebali da obiđemo nekoliko destinacija.

Prvo smo stigli u CIC gde nas je dočekao direktor Tamaš Margesku sa svojim saradnicima koji su stalno zaposleni u CIC-u.

Nakon kraćeg govora direktora CIC-a gospodina Margeskua, o samoj  knjizi su govorili dr Ristić, dr Marković i recenzent dr Nađ.

Promocija knjige CIC BudimpeštaDirektor Margesku je nakon promocije i pregleda knjige predložio da se uputi zahtev Muzeju u Palarikovu, na adresu gospodina Karoljia, inače unuka Luisa Karoljia, pošto je on predsednik odbora za izdavačku delatnost u Palarikovu, i izvide mogućnosti za prevođenje ove knjige na engleski jezik s obzirom da ima mnogo podataka o radu CIC-a i Komisije za ocenjivaanje trofeja, koji do sada nisu publikovani.

Nakon toga smo bili u lovištu Budakesi u kojem je nekada lovio i sam predesednik Mađarske, Janoš Kadar, u izvandenom i dobro održavanom lovačkom objektu, gde nam je priređen ručak. Treba napomenuti da je u ovom lovištu odstreljen vepar čije je kljove ocenila CIC-ova komisija „Izložbe i trofeji”  2004. godine u Budimpešti sa ocenom 162,85 CIC poena i time postao svetski prvak. U holu ovog objekta stoji izrađena replika ovih kljova, a interesantno je da u novoj knjizi dr Ristića ima na dva mesta slika ovih kljova i komisija CIC-a koja je ocenila trofej.

Uz zahvalnost ljubaznim domaćinima na prijemu i gostoprimstvu, po redosledu programa obišli smo uredništvo lovačkog časopisa „NIMROD”.

U uredništvu ovog lovačkog časopisa porazgovarali smo sa urednikom  ovog uglednog časopisa gospodinom Gelet Tiborom i poklonili mu nekoliko knjiga Ocenjivanje lovačkih trofeja. Urednik „NIMROD” u jednom od narednih brojeva predstaviće knjigu i autora jer je sa njim urađen intervju. Razmenjene su i publikacije i dobijeni prigodni pokloni.

Na istoj adresi nalaze se i predstavnici Lovačke komore Mađarske, pozdravili se sa njima i predstavnicima Mađarskog lovačkog saveza i dogovorili saradnju.

Program nas je vodio do doajena lovne trofejistike i legende lovstva Mađarske i Evrope, do skoro pola veka stalnog člana CIC-ove komisije za ocenjivanje trofela Lasla Sidnaia. Kod njega smo stigli u kasnim popodnevnim satima, držeći se ranijeg dogovora i satnice, koju je unapred dogovorio Petrović Stevan. Dočekao nas je ozaren i radostran, naš stariji lovački drug i kolega, sa ljubaznom suprugom, koja nas je za tih pola sata nudila i iznosila i piće i kolače. Uvaženi Lacika je bio oduševljen što je sebe video u knjizi Ocenjivanje lovačkih trofeja, nekog od autora iz inoistranstva, jer on to zaista i zaslužuje svojim pregalačkim radom. Stan je prepun lovačkih trofeja, lovačkih slika, lovačkih motiva i svega lovačkog što se retko gde može videti na jednom mestu. Nakon kratkog razgovora i dogovora napustili smo ljubazne domaćine i krenuli put Novog Sada.

Kada smo stigli na granicu, oko 19 časova, dogovor je pao da malo odmorimo i da svratimo do našeg lovca Brinze Lajoša u Bačku Topolu. Tako je i bilo, tu nas je dočekao u lovačkom restoranu ljubazni naš, i uvek raspoložen i nasmejan drug Lajoš. Uz lovačku priču i problema oko nestanka zeca iz lovišta okrepili smo se uz meze i raznorazne đakonije da bi smo imali mogućnost za probu vrhunskiog vina iz podruma „Kapriolo”. Lepo raspoloženi, uz zahvalnost domaćinu krenuli smo prema Novom Sadu, gde smo stigli u kasnim večernjim satima.

Jedinstveni je utisak svih učesnika, ove jednodnevne, da tako kažemo ekskurzije, da smo imali veoma uspešnu i dobro organizovanu posetu, da je prezentirana knjiga na najbolji mogući način, i da se očekuje još veći uspeh iste nego što je bilo ko od učesnika mogao i da predpostavi.

Prof. dr Imre Nađ

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here