NA LORISTU, SA TITOM NA SAFARI

1617

tito1_lov_samnjDo sada neprikazane zbirke trofeja i dragocenosti iz lovačkih soba Emila Talijana, Balinta Fernbaha, Arsena Damaskina, Oskara Vojnića i Josipa broza Tita, biće dostupne svim pravim lovcima i ljubiteljima prirode, lovne umetnosti i neprocenjive lovačke baštine, na ovogodišnjem Loristu. Tokom XVI i XVII u vreme velikih otkrića i putovanja u tek otkrivene delove sveta, ispunjena čarima nepoznatog i egzotičnog, pribavljali su se zaista najraznovrsniji objekti, koji su na svoj način pokazivali stepen kolekcionarstva i društvene pripadnosti.

Među prvim pravim svetskim putnicima, strastvenim kolekcionarima su bili lovci, ljudi viših staleža, veleposednici, plemići, vladari, državnici. Imali su mogućnosti da odlaze u daleke krajeve, i sa tih  putovanja se vraćali sa mnoštvom trofeja, prepariranih životinja i ukrasnog bilja, koji su krasili njihove domove. Oni nisu bili samo obični lovci na trofeje, uživali su ugled i u naučnom svetu i pomagali su istraživačima i drugim naučnicima, savetima, beleškama i iskustvima koje su stekli na svojim putovanjima. Njihove privatne zbirke vremenom počinju da se otvaraju za uži ili širi krug posetilaca prerastajući u zbirke javnog karaktera. Mnogi veliki lovci su svoje trofeje baštinili i ostavljali ih svom narodu i budućim pokoljenjimaJedan od velikih državnika, ujedno i strastveni lovac, predsednik Jugoslavije Josip Broz-Tito dao je veliki doprinos u prvim godinama po oslobođenju u zaštiti divljači i razvoju lovačkog turizma kao privredne grane. Na Brionima je, na njegov predlog, bilo organizovano uzgajalište za retke vrste ili za uzgoj  rasplodne divljači koje se prenosila na druga lovišta. Njegovo veliko angažovanje na unapređenju uzgoja divljači kao i na razvoju lova bilo je povod da 1977. godine, kao prvi državnik, dobije značku CIC-a. Studio za taksidermiju Beli lovac, Prirodnjački muzej u  Beogradu, Gradski muzej Subotica, Muzej istorije Jugoslavije, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a u Novom Sadu i Novosadski Sajam, putem ove nesvakidašnje izložbe otvaraju vrata nekim novim velikim lovcima koji će po uzoru na velikane, čiji će trofeji biti izloženi, baštiniti svoje trofeje svojoj zemlji i svom narodu.

titoSvi trofeji ovih velikana među lovcima, o kojima brine Prirodnjački muzej, prethodno će biti reparirani u studiju za taksidermiju Beli lovac. Stručnjaci sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a u Novom Sadu, će trofeje oceniti i uporediti.

Nosilac projekta: Srbislav Stojšić, taksidermijski studio BELI LOVAC

Autor: Slavko Spasić, PRIRODNJAČKI MUZEJ u Beogradu

Komesar izložbe : Dr Zoran Ristić, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo

Saradnici: Arpad Pap, Dušica Zrnić, Florijan Horvat, GRADSKI MUZEJ Subotica

Dragoljub Kuprešanin, MUZEJ ISTORIJE JUGOSLAVIJE

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here