Moje iskustvo: LOV NA VISOKIM PLANINAMA

2309

Piše: Ferenc Irmenji

Dragulji planinskih vrhova su divokoze, kozorozi i planinski ovnovi. Lov ovih životinja je pravi lovački izazov i doživljaj. Ja spadam u te srećne lovce, kome je boginja lova Dijana podarila puno uspešnih doživljaja u planisnkim lovovima. Stoga je moj slogen „sloboda počinje iznad 2000 metara“. To je jedan čist, divan svet, netaknuta priroda sa specifičnim i divnim životinjama, koje nastanjuju visoke planinske vrhove.

Ovaj put ćemo pokušati da čitaoce uvedemo u čari visokog lova i da damo jedan opšti pogled na ovu vrstu lovova.

Da bi neko mogao biti uspešan lovac na visoku planinsku divljač, mora imati dobru pripremu. Pre svega treba imati dobru kondiciju i čvrstu volju a ponekad čak šta više i „ludu glavu“ da bi lovac svesno sebe izložio svim naporima, vremenskim neprilikama, opasnostima zaprećenim padom sa oštrih litica i svih ostalih nevolja, koje mogu zadesiti učesnike ovakvih lovova.

Naročito je za nas ravničarske lovce ovaj način lova bitna promena u odnosu na nizinske lovove ..

Sa ovim konstatacijama naravno ne želimo odvratiti lovce od ovih doživljaja, naprotiv želimo dati nekoliko praktičnih saveta i pomoć koja jako dobro dođe u ovakvim lovovima.

Odeća mora biti lagana, komotna, lako promenjiva po mogućnosti vodootporna jer na planisnkim vrhovima brzo naiđu kiše ili sneg, treba da zaštiti čoveka od vetrova jer bez vetrova se tamo gore ne može. U savremenom lovačkom odevanju postoje jako puno ponuda koje se mogu naći i u našim lovačim prodavnicama. Vezano za odeću veoma važan deo opreme je nepromočivi lovački ranac, koji je lagan (može da posluži za naslon prilikom pucanja) u koje staje odeća za promenu (donji veš, lagani vuneni džemper, lagana košulja ili majica, vuneni šal, obavezno rezervna kapa i čarapa). U isti ranac mora da stane i naš mali paketić sa prvom pomoći i minimum Aspirin i vitamin. Zatim, lagana hrana za nekoliko dana, nepromočiva šibica ili upaljač, poduže uže ili kanap, mala halogenska baterijska lampa i minimum jedna mala posuda – šolja za zagrevanje vode, nekoliko vrećica čaja, lovački nož, zaštitna krema za obuću – fokina mast i zaštitna krema protiv sunca, rukavice koje štite i od vetra oštrih stena i grube vegetacije.                                                                                                                 

Kroz naše i svetske vrhove od Prokletija – Alpi – Kamčatke – Azijskih planina i vrhova Severne Kanade najuspešnije i komotnije sam se proveo u odelu našeg proizvođača UNO-MARTIN iz Šapca, tzv. Gore-tex kompleta, mada sam koristio i drugu odeću poznatih svetskih proizvođača. Kada se čovek oznojen pojavi na vrhu planine gde obično duvaju jaki vetrovi, treba da se promeni odeća na suvu odeću i čarapu. Rezervna kapa uvek mora biti jer vetar može da se poigra sa lovcem i odnese šešir u koju provaliju …

Jako je bitna uvek suva obuća -lagane bakandže za planinu tipa Gore-tex, a ako ima snega obavezno zaštitnik za noge tzv. „karnašne“ da sneg i voda ne uđu u obuću. Od dosta korišćenih obuća meni su se najbolje pokazale Meindel- Austrija.

Takođe važni delovi opreme su zaštitne naočari protiv sunca i vetra, kao i lagana čuturica sa vodom i jedna manja da se nađe nazdraviti. I ne zaboravite fotoaparat.

Bitan deo opreme je dvogled minimum 7x povećanja a za pratioca po mogućnosti spektiv. Najbolje su se pokazali proizvodi Swarovski, Zeiss, Leica povećanja 10 x40 ili 50. Nije na odmet da se nađe daljinomer, od gore navedenih artikala, u novim tipovima već postoji ugrađeni daljinomer. Međutim, ja u svojoj praksi nikada nisam koristio daljinomer, nego sam se pouzdao u svoju slobodnu procenu daljine i lovačkim instinktom i sa korekcijom sam uputio zrno na pravo mesto. Kada se ide na više dana, obavezno se nosi lagana vreća za spavanje i podmetač.

Veoma bitan deo opreme je lovački štap, tzv. Zielstock, koji pomaže pri hodanju i savlađivanju teških predela i pomaže po potrebi kod nišanjenja divljači, kao i transporta divljači. Isti mogu biti od drveta ili veštačkog materijala sa mogućnosti sklapanja.

Sve ovo je jako puno čak i napisati pa i nabaviti – ali sve ovo treba da bude u ruksaku i u opremi lovca jer bez ovoga na visokim vrhovima nema uspešnog lova a bogamu ponekad i preživljavanja.

Lovačko oružje – kalibar, zrno i optički nišan

Prvo i osnovno pravilo je da se sa svakim dobro upucanim oružjem olučenih cevi koji lovac poseduje i sa kojom lovi i ostalu divljač (naravno poštujući zakonske minimume) u koje ima poverenje – može da se ulovi i visokoplaninska divljač. MEĐUTIM lov divljači na visokoplaninskim vrhovima nameće posebne uslove tako i traži posebnosti kod izbora oružja kalibra vrste municije i optičkog nišana.

Za planinske lovove svi svetski poznati proizvođači oružja prave specijalno lagane puške. Odlika ovih oružja je primenjivanjem najsavremenije tehnike i tehnologije smanjiti težinu oružja na racionalni minimum. To se odnosi kako na metalne delove tako i na kundake. Za metalne delove se kao najnovija dostignuća koriste titanium a za kundake lagana drva, sintetika i grafit.

Ipak su najpopularniji lovački karabini repetirke i tzv. Kipp Lauf – lovačke kuglare jednometke – prelamače. U Alpima se koriste i tzv. Bergstuzen – puške bok dvokuglare sistema velika kugla/mala kugla. Ove su zbog toga popularne što služe: jača kugla za visoku divljač teže telesne težine, dok mala kugla za ostrel mrmota, malog i velikog tetreba i sitnih štetočina.

Optički nišani koji se koriste u visokoplaninskim lovovima moraju imati minimum 6 puta povećanje i 40 do 50 mm prečnik objektiva, preporučuje se tzv. aluminijska konstrukcija zbog uštede na težini. Najviše se koriste od evropskih proizvođača Swarovski, Zeiss, Kahles itd. 2,5 – 10 x 42 i 3-12 x 50 i sl. Od američkih se najviše koristi Leupold, Reedfield, koji su obično snabdeveni sa tzv. spravom pomoću koje se utvrdi i daljina i vrši korekcija na končanici.

Prilikom izbora kalibra treba uzeti najpre u obzir da se u visokoplaninskim uslovima najčešće puca preko 200 metara, najčešće do 300-400 metara a u lovu na planinske ovnove na vrhovima iznad 4.500 metara i na veće daljine,

– treba znati da je na velikim visinama vazduh mnogo ređi pa se na osnovu toga menja balistička putanja projektila,

– da je planinska divljač snažna (znači treba prilagoditi izbor kalibra, težinu i vrstu zrna prema težini divljači,

– treba se opredeliti za brza zrna, da se što više smanji dejstvo „KOSOG HITCA“,

– treba izabrati projektil špicast koji dobro leti a da je visokorazantan, da

trenutno zaustavi divljač u slučaju dobrog pogodka – ovo je bitno zbog toga što prilikom bežanja ranjene divljači ona obično pada sa velikih visina – razbija se trofej, uništi se životinja i u dosta slučajeva lovac ne može do lovine zbog opasnih predela gde divljač dospeva nakon survanja od mesta nastrela ili pobegne zbog lošeg pogodka.

Na području Alpa i na tzv. nemačkom govornom području najpopularniji kalibar je bio i ostao 6,5 x 57 a u prelamačama 6,5 x 57R. Ali pravi alpski kalibar je 6,5 x 68 (6,5 x 68R), a sada relativno mladi kalibar 6,5 x 65 (6,5 x 65R). Odlika ovih kalibara je veoma položena putanja zrna težine 6 grama na divokoze a težine 8,2 grama na kozoroge i planinske ovnove. Karakteriše ih veoma mali pad zrna na 300 metara, 10-20 cm.

Od srednjih kalibara se koristi tamo najpopularniji tzv. univerzalni kalibar 7 x 64 sa lakšim zrnima cca. 8-9,1 gr.

Jedan deo lovačke elite pored 6,5 x 68 koristi ikalibar 5,6 x 66, 7 x 66 i 7 x 75R VON HOFE super expres.

Novija generacija kalibaraje 6 x 62 (6 x 62R) Freeres.

Moramo napomenuti da je uvek pored ovih kalibara bio i ostao neprikosnoven 8 x 68S sa lakšim zrnima 11,7-12,1 gr

Evropski lovci ne žele prihvatiti činjenicu da su tzv. američki kalibri napravili veoma oštru konkurenciju za lov visoke planinske divljači gore navedenim kalibrima i zrnima.

Najmanji i najpopularniji je i za naše lovce dobro poznati 243 WINCH (6,2 x 51) koji je osvojio najveći broj lovaca na divokoze, za njim sledi:

– WINCH 270 i REM 25-06 od kojih je prednji najzastupljeniji planinski kalibar u Americi,

– sa njim od jačih metaka popularnost deli 7 mm REM – MAGNUM,

– veliki broj američkih lovaca na planinske ovnove u celom svetu koristi kalibar

300 Weatherby magnum (stonesheep, dall sheep, argali, Marko Polo argali itd.), – ali ipak u Severnoj Americi najviše lovaca se koristi i svoj dobar 30-06 i 300 Winch magnum za planinske lovove,

– naravno svi Weatherby kalibri su namenjeni za lov divljači na velikim daljinama,.

Danas se na svetu proizvodi niz veoma efikasnih specijalnih kalibara za daleko pucanje i za to odgovarajuće lagano specijalno oružje.

Tako za široke mase u Americi sada osvajaju teren odn. tržište tzv. Short Magnumi – WSM CONCEPT, među njima najpopularniji 270 VSM i 300 VSM. Odlika ove municije jeste kraća i deblja čaura i veoma dobra putanja zrna.

Nakon ovog velikog izbora svetske ponude ipak da se vratimo na naše iskustvo: najviše divokoza sam uspešno lovio i lovim sa kalibrom 243 Winchester sa puškom Stejer Mannlicher – optika Swarovski 6 x 42,

– planinske ovnove i kozoroge sa 8 x 68S Mauzer optika Swarovski 1,5-6×42 a u Severnoj Americi 7 REM MAGNUM i 300 WINCH MAGNUM, koristim dvogled 7 x 42 Svar.GA.

Međutim, više puta sam pokazao i na Prokletijama da se divojarac sa velike daljine

može uspešno loviti i sa 8 x 57 JS – popularnim „osmakom” uz malo korekcije.

A da mi je birati – sanjati: KIPP-LAUF, FERLACH – JOHAN FANZOJ kalibar 6,5 x 65R ….

    Dobar pogled Vaš Ferenc Irmenji

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here