OBUĆA U LOVU, ČIZMA GLAVU ČUVA…

640

Šta moramo imati na umu kada biramo lovnu obuću.

Dali važi pravilo da je čizma uvek dobrodošla.

Često da, uvek… ne!

     Od vajkada je važila poslovica :,,Čizma glavu čuva a šubara je kvari,, ! Da li pomenuta poslovica važi i u lovu pokušaćemo da odgovorimo kroz ovaj tekst. Naime, pravilan izbor obuće (naravno uz ostale delove opreme i oružje) za lovne prilike i neprilike u mnogome će doprineti kvalitetu i ugođaju na terenu. Ujedno će sprečiti moguće povrede nogu koje mogu biti ozbiljne, bolne i dugotrajne.

cipela ili cipela čizma

      Na našem podneblju od ustanovljavanja procesa vulkanizacije gume u industriji te masovnom jeftinom proizvodnjom gumenih čizama, potisnuta je lovna cipela kao lovni detalj i potreba. Autohtonu lovnu cipelu teško da će te sresti na nozi domaćeg lovca. Nismo sigurni ni da takva obuća uopšte postoji ili bi se u ovom slučaju radilo o hibridu kožnog opanka i vojne cokule. Na po nekoj požuteloj fotografiji lovaca s početka veka može se uočiti najčešća obuća koja je se koristila u lovu. Lovci na fotografijama toga doba nosili su obuću spram svojih materijalnih mogućnosti a najčešće su to bili kožni opanci, građanska dublja cipela, vojna cokula sa obojcima dok najimućniji nosaše jahaću lovnu čizmamu uz obavezne brič pantalone ili pak oficirske duboke čizme. To što kod nas danas nema takve specijalizovane obuće ne znači da su je i  drugi izgubili ili zamenili samo gumenom čizmom. Da budemo precizniji, specijalizovana cipela za lov kao kategorija teško da može da se detaljno definiše a da se ne poistoveti sa drugom namenskom obućom namenjenoj boravku u prirodi.  

      U zemljema sa jakom lovnom tradicijom, i još jačom industrijom obuće, danas se rade specijalizovane lovne cipele (plitke i duboke) klasičnog i modernog kroja. Zapravo, to su cipele za intezivni boravak u prirodi i razlikuju se po nameni upotrebe, obliku i materijalima za  obitavanje na različitim geografskim širinama. U prevodu…ima svega. Za kišovite dane i umerenu klimu, za sneg i led severne hemisvere, za afričku vrućinu, za alpske predele. Pored toga, najimućnija klijentela i danas poručuje ručno rađene modele dok je za ’plebs’ rezervisana industrijska masovna proizvodnja. Kod ove druge masovne proizvodnje razvijena je cela lepeza vrlo sličnih proizvoda. Tako da cipela za planinarenje, treking, outdoor i slične aktivnosti komotno se upotrebljiva za lov i obrnuto. Ono što bi potencijalni kupac sa ovih prostora trebao da zna pre nabavke lovne cipele je… koja je namena istih i kako će se uklopiti ,,noga lička i cipela bečka,,. Pogrešna odluka u izboru lovne cipele, pored finansijke muke (koja nije zanemarljiva), donosi i podsmehe kolega jer je probijen nepisani i opšte prihvaćeni kodeks da lovac mora nositi gumenu čizmu. Postavlja se pitanje da li u domaćim uslovima plitka ili duboka cipela u lovne svrhe predstavlja adekvatno rešenje. Naravno da je dobro rešenje samo je pitanje oblika, modela, izolacije i dobre procene u kojim uslovima je nositi.

Cipela kad, gde i koja

      Zamislite da u jesenjem lovu po kišovitom vremenu u Vojvodini, po raskvašenoj crnici peskuši, gde svi lovci na nogama vuku busenove blata, naiđete na lovca sa kožnom dubokom lovnom cipelom. Nema tog lovca koji se neće nasmejati ovakvom izboru obuće. Na drugoj strani, lovna cipela namenjena planinskom lovu u Austriji sasvim fino bi radila posao na nozi lovca a na nekoj od naših planina. Čak bi bila u prednosti jer takva specijalizovana obuća sa viševekovnim stažom bolji je i adekvatniji izbor od univrzalne gumene čizme. Duboka lovna cipela bolja je opcija u odnosu na gumenu lovnu čizmu i pri velikim minusma jer višeslojnim materijalima obezbeđuje bolju termičnost kod ekstremno hladnog vremena. Nemamo nameru da licitiramo kvalitet proizvođača ali imamo nameru da domaćem lovcu ukažemo da ukoliko ima mogućnosti razmisli o nabavci lovne cipele bar za one lovove u kojima gumena čizma nije najsrećnije rešenje. Pogotovo što zadnjih godina domaće specijalizovane trgovine u ponudi imaju namensku obuću koja izdrzava surove uslove eksploatacije a  razvijena je  za specijalizovane vrste lovova. Sve u svemu, modeli i performanse poput vojne čizme-cipele, savremene konstrukcije, proizvedene od vodootpornih materijala, dodatno ojačane i postavljene materijalima koji ’dišu’ poput goratex-a, adekvatno izolovane, završiće potrebu po lovnim zahtevima skoro u 65% slučajeva. Cipela je indiferentna u odnosu na klasične gumene čizme samo u slucajevima permanentog vodenog okruženja i dubokog gliba.

O anatomskim pogodnostima,  izdržljivosti na oštro rastinje, težini i upotrebi kod dugog pešačenja sve je na strani cipele.  Duboka ili plitka, na vama je odluka u odnosu na teren po kojem će te loviti.  

Gumena čizma

      Mnogo prideva bi moglo da se pridoda lovnoj čizmi. Da nabrojimo samo neke: višestruko upotrebljiva, jednostavna za proizvodnju, relativno izdržljiva, lako dostupna, dugotrajna, oprobana, hvaljena, kuđena, svetski poznata i priznata, skupa i jeftina… Naravno da smo se donekle šalili, ali nismo ni daleko od istine jer u lovačkim krugovima ovo su i najčešće pominjane osobine. Bez sumnje gumena čizma predstavlja deo opreme i kodeksa oblačenja mnogih lovaca u svetskim razmerama. U ravničarskom lovu je skoro institucija nezamenjivosti. Zahvaljujući gospodinu Čarslu Gudjiru koji je 1839. godine otkrio hemijsko tehnološki proces vulkanizacije kaučuka dobijena je guma, materijal otporan na hemijske i atmosferske uticaje kao i na mehanička naprezanja. Za kratko vreme jeftina guma je pronašla mnoge oblasti primene a jedna je i industrija obuće. Jeftina gumena obuća premostila je jaz između bogatih i siromašnih bar što se suvih nogu tiče jer bez gumenih čizama i jednima i drugima noge će po kiši definitivno biti mokre. Od tada do danas u industriji gumenih lovnih čizama generalno nema nekih velikih novosti. Ne barem u spoljnoj oblozi materijala. Čak ne bi smo mogli izdvojiti ni neke velike podele sem da se sve lovne čizme mogu podeliti na dobre i loše i na jeftine i skupe. Doduše i na bolje i lošije anatomski odrađene kalupe na kojima svetski proizvodjači temelje svoju prednost nad konkurencijom. U principu, gumenjaci su gumenjaci i kakva sad tu velika mudrolija treba da bude. Najvažnija im je osobina da noge budu suve. Međutim to i nije baš tako jednostavna filozofija.

        Da nije baš sve tako jednostavno svedoči i podatak da već duže vremena  ozbiljniji proizvođači osluškuju zahteve tržišta i vode statistiku o povredama tokom lova u kojima se sumnja na čizmu kao uzročnika povrede. Takav pristup profilisao je novu generaciju gumenih čizama kod kojih su izvedena tehnička poboljšanja koja se pre svega odnose na oblik đona koji je elastičniji otporniji na klizanje i u sebi ima ojačanje (kompozit, kevlar ili čelik) kojim se sprečava proboj oštrim predmetom ili nagnječenje prstiju. I unutrašnjost čizme pretrpela je izmene koje se odnose na bolju termičnost, provetravanje i anti mikotičko-baktericidno okruženje. Kroz poboljšavanje termičkih osobina kaučuka (sintetičkog i prirodnog) dobijene su čizme veće zaštite na niskim temperaturama pa je i sama univrzalna gumena svesezonska čizma dobila sopstvenu zimsku ili letnju varijantu uz adekvatnu razliku u ceni. Zbog toga neinformisani kupac uz neiformisanog prodavca vrlo često naprave sami sebi medveđu uslugu jer kupivši neadekvatnu čizmu sam sebe dovede u vrlo nezgodnu poziciju. Pa se može uočiti lagana letnja čizma u lovu po izuzetno hladnom vremenu i toplo postavljena zimska čizma u letnjem lovu. Anatomskli oblikovane gumene čizme su još uvek daleko od savršenstva zbog prirode materijala od kojih su napravljene. Zbog dubine risa i sare, teško je napraviti ’gumenjaka’ da bude udoban, termootporan, da se lako skida i oblači a da pri tome bude sve fleksibilno. Bilo kako bilo, domaće tržište je solidno snabdeveno svim tipovima čizama domaće i strane proizvodnje. Uz malo truda može se pronaći adekvatna tanka letnja i postavljena zimska gumena čizma. Gledano generacijski moderni lovci su izuli vunenu čarapu ali su zato dobili debelu zimsku gumenu čizmu. Mada, po anketama i dalje dominiraju vunene čarape i u skupim firmiranim ’gumenjacima’. Jer sa čizmama još uvek se nemogu dobiti ’i jare i pare’.

Supstitucija lovačke obuće

       Supstituent ili zamena bio bi onaj proizvod koji bi zamenio neki dotad korišćeni. Kod lovačke obuće to su najčešće namenske radne  gumene čizme i cipele kojima nije lov namena.  Razlog za upotrebu zamene je niža cena ili lakša dostupnost. Tako su crni gumenjaci i ’htz’ oprema i danas deo dekora mnogih lovišta kod slabije imućnih lovaca. To što kolege nisu obučene po opšte prihvaćenom lovačkom ’Pe-Su’ samo svedoči o težini vremena u kojem živimo ali i o nekim ukorenjenim navikama koje se teško menjaju. Ovo je najgora varijanta za lovačku obuću. Neudobnost kao posledica jeftinog i na prvi pogled nevažnog detalja /jer čizma je čizma/ uzima danak u povredama, prehladama, uganućima i u krajnjoj istanci i reumatskim oboljenjima.

      I za kraj, kao zakljucak, gumena čizma ili duboka cipela-čizma…pitanje je sad. Odgovor je – I jedno i drugo, samo je pitanje kad, gde i zašto. Jedna vrsta obuće ne isključuje drugu. Obe su potrebne u zavisnosti od vrste terena, metode lova, atmosverskih uticaja, dužine boravka na terenu i afiniteta lovca. Gumena čizma, ma koliko koštala, je nesuđeni favorit u Srbiji. Možda bi poneki put trebali da se upitamo koja to milicija, vojska ili specijalne snage na svetskom nivou nosi samo ’gumenjake’.

Novak Maksimović  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here