Lov srndaća

810

Alatke za odstrel i jos po nešto

Nije loše da se podsetimo kakav karabin nam je potreban

da bi pouzdano lovili srndaća u bilo kakvim okolnostima.

I ne samo to…

     Obično se krajem marta i početkom aprila u lovačkim medijima naveliko raspravlja o početku sezone lova na trofejnog srndaća. Daju se prognoze, oglašavaju se komercijalne ponude, prilažu se vremenske prognoze, dele se saveti čime i kako u odstrel. Uvek se iz takvog pisanja izrodi i po neko novo saznanje ali se i prepisuju stereotipi od puno godina unazad. U lovačkim krugovima se vode priče o bogatim terenima, glanca se svetlo oružje, prave se taktike oko metode lova, vrše se poslednje pripreme. Stari, iskusni lovci prepričavaju svoja iskustva iz ranijih lovova dok mladi ili slušaju otvorenih usta ili već sve odavno znaju pa ih ‘matorci’ samo gnjave svojim, već sto puta prežvakanim pričama.

     I tako, iako je u literaturi sve odavno rečeno, opisano i dokazano, kada kročite nogom na teren sredinom aprila susrešćemo se sa gomilom nebuloza. Od načina lova do izbora oružja, ne primerene municije, loše upucanih pušaka, promašaja, ranjavanja, procena trofeja i daljina gađanja, lose pretrage terena i sl. I to sve zbog toga što u zemlji Srbiji svi sve znaju o srndaću i odstrelu. I zaista, postoji toliko napisanog i doživljenog a opet pravimo greške. Verovatno je odgovor u onoj narodnoj – na jedno uvo uđe, na drugo izađe ili –sporo pamtimo a brzo zaboravljamo. I moja malenkost je bila u nedoumici dali da napiše nešto prigodno pred otvaranje ovogodišnje sezone. Pomalo mi  izgleda kao ‘podgrejana supa’ kada treba  pisati o pripremi i alatkama za odstrel. Sve je već viđeno i pomalo mi se činilo kao da ponovo dokazujem ono što se ne dokazuje. Jer nebo je plavo, voda je mokra, limun je kiseo a čokolada je slatka, dok je dobra tašta barem 100km. daleko. Onda se postavlja pitanje… šta ciniti?. Ponavljanje je majka znanja ali dali neko žudi za tim. Zatim se prisetih svih onih manjkavosti koje sam se nagledao prosle sezone i rekoh sebi da ipak napišem nešto. Možda ću se u nečemu ponoviti jer o ovome sam više puta sačinjavao pisanije.

      Za razliku od teorijskog dela, obligatornih osnova i ponavljanja onog ‘što i vrapci na grani znaju’, odlučio sam da iz svog ugla preporučim neki algoritam radnji i optimalni izbor alatki /čitaj karabina/ za ‘odpucavanje’ srndaća. I da ne zaboravim,  zvanično kažemo ‘odstrel’ ali ne gađamo ih strelom, pa sam sebi dozvolio da upotrebim izraz ‘pucanje’ i to samo u ovom pasusu. Dalje ću biti na liniji lovačkog kodeksa, obećavam.

Šta poneti…

       Pre polaska u lovište detaljno prekontrolišite dali ste poneli svu neophodnu opremu. Kod ovakvog lova se po običaju ne nosi ranac i sve se nosi sa sobom. Međutim, obavezno se mora  imati par stvari pri sebi. Elementarno se podrazumeva: pokrivku za glavu po izboru, dvogled, daljinomer / po želji / nož,  parče kanapa, pirsh štap ili laki tronožac, upaljač, maramice, flašica vode, parče čokolade i pljosku sa kapljicom za nazdraviti po odstrelu. U autu je preporučljivo imati  ceradu ili šatorsko krilo, velike jače kese za otpad, veći plastični sud za divljač, kanistar vode, ubruse za ruke, rezervne čarape i košulju za svaki slučaj. Bez obzira na metodu lova srndaća, pirsh ili čeka, potrebno je voditi računa o odeći i obući. Lov ce obavlja u prolećnim mesecima i obično temperature variraju od 6 stepeni jutarnje do čak  preko 20 stepena dnevne. Kako se obući u takvom rasponu.? Ukoliko ste na čeki poželjno je imati za nijansu topliju garderobu. Za hodanje, lov pretraživanjem, laganija odeća se podrazumeva. U oba slučaja odaberite garderobu od prirodnih materijala i jaknu ili prsluk koji “dišu” ali da su vodootporni. Savremeni materijali, poput “goratexa” dozvoljavaju potpunu zaštitu a ujedno su lagani. Pošto nosite dosta sitnica poželjno je da odevni predmeti imaju funkcionalne džepove. Zapravao, osnovna poenta je u laganaj i slojevitoj odeći. Podkošulja se podrazumeva i ona je topla preporuka. Na kraju, obavezno proverite vremensku prognozu na dan lova. Nije na odmet podsetiti na onu narodnu…- s’proleca i leta se obuci, zimi kako hoćeš.

      Pravilan izbor obuće je posebno pitanje. Ukoliko lovite posle kiše ili je za taj dan predviđena, gumene čizme su neophodnost. U tom slučaju izbegnite zimske modele sa krznom, neoprenom ili debelom izolacijom. Takođe su poželjne i one sa tanjim đonom koje su fleksibilnije. I veličina je bitna. Zimski dani su za nama i nema potrebe za “broj većom” čizmom i višeparnim čarapama. Ukoliko vreme zadovoljava, uvek je za ovu vrstu lova bolji izbor duboka, vodootporna, cipela. Sa njome ste pokretljiviji, ona dozvoljava ugodniji hod, a i težina pri koračanju je daleko manja. Danas se cipele za pirš prave od ultra lakih materijala i mogu se pronaći po prihvatljivo niskim cenama. Čak za upola cene nekih firmiranih “gumenjaka” / poput Eagle-a ili Le Shamo-a /. Izbegavajte kožnu obuću u jutarnjim časovima. Rosa zna biti neprijatna i sigurno će navlažiti noge. U suvim danima i za večernje izlaske na čeku može poslužiti. Za ostale uslove je rizična.

Oružje, municija

     Sa ovom temom dolazimo do intrigantnog pitanja: – Kakvim oružjem u lov na srndaća. To je jako “klizav” teren za svakog poznavaoca a posebno za novinarski osvrt. Kada bi želeli da sačinimo definiciju takvog odgovora, magična formula bi glasila: – Konfiguracija oružja za odstrel srndaća je afinitet i individualni izbor, koji zadovoljava osnovna načela izbora kalibra po zakonskoj i energetskoj vrednosti, uz dobra balistička svojstva na telu divljači a u odnosu na njenu telesnu masu, uključujući i etički pristip. Formula deluje suviše komplikovano, možda rogobatno ali je u stvari tačna. No krenimo redom, u jednostavniji način analize poželjne puške.

      Da počnemo sa kalibrima. Maleni, u dijametru 5.6mm, preporučujemo vrsnim, iskusnim i sigurnim lovcima. U ovu grupu spadaju .222 rem., .223 win, .222 rem.mag. .22-250 rem., 5.6×50 r mag., 5.6×57, 7.62×39 i još po neki egzotični. Prethodno navedene prati i izraz ‘srneći kalibri’. Pomenute krasi ravna putanja zrna, dovoljna energija za odstrel ali i lagana zrna koja znaju biti problem kad naiđu na prepreke tokom leta. Pored toga, vetar im je glavni neprijatelj. Takođe, kod lošijih pogodaka, srndać zna ‘odneti’ hitac malih brzih projektila. Iako je životinja smrtno ranjena, potraga se zna odužiti u nedogled. Ranjavanje nikome nije potrebno. Trofejno grlo je izuzetno vredno, i zato, oprezno sa pomenutim mališanima koji, uzgred, prave i teška oštećenja na mesu divljači. Zato, nikada nisam bio poklonik tih ‘srnećih kalibara’.

      U drugu grupu možemo navesti sledeće: 6mm.rem, .243 win., 6x70r, 6×62 freres, .25-06 rem., 6.5×55, 6.5×57 /i R verzija/, 6.5×65 rws, 6.5×68, .270 win., .270 wsm. U treću grupu bi svrstali: 7-08 rem.,7×57 /i R verzija/, 7 rem.mag, 7×64, .280 rem., .308 win., 30-06 . Naša preporuka je da koristite /ukoliko ste u mogućnosti/ kalibre iz druge navedene grupe. Ona je sigurno najprimerenija. Jer dijametri zrna između 6 i 6.8 mm su najpodesniji za odstrel srnjaka. U osnovi, svi pomenuti imaju dobre balističke osobine, velike početne brzine i ravnu putanju zrna. Poželjno je da tačka upucavanja /”O”/ bude definisana između 180 i 220 met. Pomenuta svojstva dozvoljavaju da se uputi besprekoran hitac do optimalnih 250 met ukoliko je to potrebno. Poznato je da srndać neće da se “namesti” baš uvek na 50 -100 met., naročito u Vojvodini. Da ne zaboravimo, uvek plasirajte hitac sa oslonca. Sa čeke je to lako, dok sa zemlje uvek koristite štap ili tronožac za pirš. Ovakav lov zahteva besprekoran pogodak u plećku ili malo iza nje, još bolje. Pucanje iz ruke je rezervisano samo za daljine od max.80-100 met. i to iskusnim lovcima.

      Municija traži posebnu pažnju. Telesna masa srndaća varira od 20-30kg, maksimalno, i moramo biti svesni da je to lagana divljač. U glavnom, za prvu grupu je optimum od 3.5-4 grama težine zrna, za drugu grupu se kreće od 5.5-8,5 grama, dok je za treću  dobar izbor od 8 – 9.7 grama. Proizvođača izaberite sami, u odnosu na vaša iskustva i poverenje. Presudan je oblik i tvrdoća zrna. Ako imate mogućnost izbora, koristite uvek delimično ekspandirajuća ili tvrda zrna. Prostrelna rana je izuzetno poželjna. Klasičan SP/Soft Point/ je dobar za dalje distance, dok na umerenim daljinama zna teško oštetiti mišićnu masu. Zato ga koristite ako bas morate. Klonite se municije čije zrno ima naziv ‘ballistic’, po običaju su to jako meka zrna. Preporuka je da se koriste i zrna sa velikim balističkim koeficijentom, poput BT /boat tail/ zrna kako bi maksimalno iskoristili prednost rezantnih kalibara koji imate. Ako koristite PPU municiju, odaberite onu koja ima oznaku PSP, PSPBT ili SPBT. U načelu, koristite uvek kvalitetnu municiju.

Optika

      Odaberite kvalitetan optički nišan sa primerenom končanicom za lov srndaća. Tipovi  kao “duplex”, “4a”, “balistik plex”, “multi x”, “30-30” i slične su idealno rešenje jer su tanke. Končanica ne sme na većim daljinama pokrivati telo divljači. Minimum prihvatljiva optika je uvećanja 6x i prečnika objektiva 42. Za brdske terene. Optimum treba tražiti u varijabilama poput 3-9×40 ili fiksne 8×42. Za idealno bi preporučili  2.5 -10×50, 4 -12 x50, 4-16×50 i sa tubusom od 30 mm. Što veći tubus i veći objektiv znači bolju preglednost, čistiju sliku, bolji kontrast i pouzdaniji pogled u ranim jutarnjim i kasnim večernjim časovima. A tada se oprezni srndać i pojavljuje, zar ne. Optike srednjeg cenovnog razreda su sasvim dobre kod proizvođača poput Bušnela, Leupolda, Hakka, Vixena, Meopte i sl. Zrakovi fiksni od 6×42 i 8×42 će potpuno završiti posao. O Swarovskom, Kahlesu, Smit i Benderu, Cajsu, džaba trošiti reči. Svi bi voleli da ih imamo. Još nešto, osvetljene končanice i nisu neophodnost i bez njih niste toliko hendikepirani a dosta utiču na cenu. Kvalitetnu optiku treba da prati i kvalitetna montaža. Povoljno se mogu nabaviti fiksne i demontažne Leupoldove montaže. I ako deluju jednostavno, dokazano su pouzdane i ne previše skupe. Švenk i Suhl su odavno na ceni ali su nekako ‘mekane’ na spoljne udare tokom nošenja i transporta. Pomalo već izlaze iz mode. Tipovi poput Pikantini i Weawer, daju maksimalnu čvrstinu i otporne su na trzaj i udarce tokom provlačenja, penjanja na čeku i sl. . Klonite se “praviša” iz sumnjivih  strugarskih zanatskih radionica.

Podsetnik

     Izbor konfiguracije alatke, poput karabina, kombinovane puške, jednometne prelamače, ili poluautomata je vaš afinitet. Budite svesni mogućnosti vašeg oružja i izabranog kalibra. Onoliko koliko verujete svom oružju i svojim sposobnostima, toliko će te uputiti precizan hitac na određenu daljinu. U ovakvim prilikama uvek dajem prednost obrtno-čepnom karabinu. Prilagodite odlike puške svojim sposobnostima. Koristite uvek pouzdan i jak dvogled za pretragu terena… nikad opticki nišan. Izvršite proveru upucanosti vaseg karabina pre dolaska na odstrel. Obavezno. Lovište nije poligon za vežbanje. Nikada ne pucajte na divljač u trku. Zamolite stručnog pratioca da vam da procenu razdaljine do divljači jer bolje od vas poznaje distance u svom lovištu. I nemojte nikada pucati iz terenskog vozila. Zakon to zabranjuje a pored toga nema ni previše čari. Lično obožavam lov srndaća pretragom jer to smatram suštinskim lovom.

      Sa domaćinom koji gazdije lovištem u kome vršite odstrel, pravovremeno dogovorite sve detalje koje definišu lov trofejnog srndaća. Ovde pre svega mislimo na finansijsku konstrukciju. Vrlo je važno da se unapred zna cenovni /ili trofejni/ razred do koga ste spremni da idete. Utisak prelepog lova može pokvariti naknadno saznanje da morate izvaditi značajna sredstva koja niste planirali. Zato pametno, upravniku lovišta ili lovočuvaru tačno naglasite koliko novaca izdvajate, u okviru objektivne greške koja se može napraviti od +- 5 %. Time skidate odgovornost sa sebe. Nakon toga, ostaje samo da vam stručni pratilac pokaže grlo koje je definisano cenovnim dogovorom.

      Srećno vam bilo…i naravno Dobar pogled.

Predrag Đurđev

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here