Moderni kalibri, MALI DEBELI ili WSM

2611

 

325_wsm_220_gr_pp Lov… koji je vekovima bio stvar instikta, čula , veštine i umeća u rukovanju  oružjem, u ovom dvadset i prvom postaje više nego komplikovan u koliko lovac želi da prati trend. Jedan srndać ili vepar, koji kroz vekove pasu i kaljaju se na istim mestima, verovatno bi se počešali po glavi kada bi znali  da danas postoje lovci koji u džepovima prsluka nose kalkulatore i kojekakve naprave za merenje udaljenosti i uglova, ne bi li zrno iz njihove cevi što brže i što položenijom putanjom došlo do cilja .

Ponuda lovačkih kalibara je u najmanju ruku uporediva sa lavinom različitih zrna, baruta , inicijalnih kapisli…laboracija…performansi. Kombinovanje različitih komponenti daje neograničene mogućnosti “kućne” proizvodnje savršenog ili skoro savršenog metka. Proizvođači oružja i opreme su odavno naučili sve potrebene korake u komercijalizaciji  lova i kako da  iz sirotog lovca izvuku i poslednji novčić. Nekada se u nihovoj ponudi nađu noviteti koji ostaju zauvek a nekada su to tek prolazne ludosti modernih vremena i potrošačkog društva u njemu.

Jedna od poslednjih stvari sa kojom smo se susreli je izlazak Winchestera sa njihovim WSM metkom. Winchester Short Magnum (vinčester kratki magnum) je neke, manje upućene, doveo u nedoumicu dok su neki drugi kroz sede brade prevalili komentar u smislu:”Pa šta su čekali do sada, u ostalom to i nije ništa novo”? Naime, toj bratiji je takav koncept bio odavno poznat, a slavu je stekao sa 6mm PPC. Pindel – Palmisano-va kreacija …princ bench rest shooting-a do 300 jardi.

Metak je bio i ostao namenjen uglavnom za upotrebu na strelšitima, mada su Sako i još neke firme ubacile  taj kalibar među serijske puške namenjene lovu na manje predatore. Wincester dakle, u sardnji sa Browningom, tamo 2001. uz izvesne dorade izlazi sa već oprobanim sistemom plasirajući  na tržište  WSM.

Winchesterovi prvi kratki magnum 300 WSM izlazi 2001 godine. Prate ga 7mmWSM, .270WSM i konačno .325WSM. Svi su bazirani na skraćenoj čauri kalibra .404 Jeffery . Dužina čaure u bazičnoj  WSM verziji iznosi, ne prelazi 54 mm dok je širina oko 14mm. Razlog za ovako “disproporcionalnu” čauru leži u nemeri da se što veća  količina  baruta nađe u blizini inicijalne kapisle što ima za cilj brže i ravnomernije paljenje i sagorevanje baruta. Dobijanjem na brzini i ravnomernosti paljenja baruta dobija se i na ujednačenijem razvijanju gasova što opet uslovljava povećanjem pritiska u jedinici vremena uz manju količinu baruta i naravno, konstantnijom putanjom zrna kroz cev. Od pojave ove vrste municije mišljenja i komentari o njenoj potrebi i nameni su oprečni. Balističke tablice su u većini slučajeva  na strani “debeljka” kada se poredi sa ostatkom familije kalibara, mada je pokazao i određene slabosti i nedostatke.

Skraćivanjem dužine metka moguće je skratiti i kućiste, zatvarač, a samim tim i njegov hod  što se opet reflektuje na kompletnu dužinu puške, balans i lakše i brže repetiranje. Rekli bi idealno, ali… Prvi problemi koji su pratili ovu municiju i njenu upotrebu u lovu su nastali baš zbog dizajna koji mu je omogućio bolje pefomanse. Oštri uglovi ramena čaure i naglo sužavanje od tela prema vratu su uzrokovali zastoje pri punjenju i repetiranju. Dosadašnja rešenja na magacinima i način “hranjenja” su morali pretrpeti promene i biti prilagođeni ovakvoj konstrukciji. Problem koji, recimo, Pindel i Palmisano nisu imali u kal.6mm PPC. Njihove puške sa obrtno-kliznim zatvaračem su imale kapacitet od jednog metka. Lovačke verzije koje koriste WSM municiju su uz rešeno punjenje, ulaganje metka u cev, ostale hendikepirane i za smanjen broj metaka u magacinu, ponovo iz istog razloga…obim čaure. Nastali problemi su rešavani u hodu, ali  nije sve baš tako jednostavno.

Da stvari ne bi ostale na bazičnom problemu pojavljuju se i experti iz oblasti “unutrašnje balistike” koji svoijm proračunima postavljaju granice širini oboda čaure u odnosu na kalibar zrna kojim je napunjena. Uprošteno, radi se o prenosu povratne energije na zatvarač u momentu ispaljenja. Ali i tu nastaju problemi. Širi obod čaure  dejstvuje većim pritiscima na zatvarač što može rezultirati  mikronskim ali dovoljnim izvijanjem čaure u kućištu i nepravilnim ulaskom zrna u prelazani konus. Problem je rešiv rekonstrukcijom tj, pojačanjem zatvarača što naravno uslovljava i proširenjem i ojačanjem kućišta.  I…mnogo nauke za srndaća na 100m. Sa druge strane, kratki magnumi   kod upotrebe lakših zrna koja razvijaju veće brzine  oštećuju cevi i krune na njima zljebove daleko brže nego njihovi preci. Danas, Browning je već izašao sa rešenjem u vidu hromiranih cevi ali i pored toga, dobar deo ljubitelja snage i brzine ostaje skeptičan u njihovu izdržljivost i konačno rešenje

Unatoč svemu, WSM je definitivno postigao ono što se od njega očekivalo. U globalu, sa istim zrnom koje koristi i njegov prethodnik u istom kalibru, postao je jači i precizniji sa manjom količinom baruta. Nesumnjivo je da ce te razlike i te kako doći do izražaja kada udaljenosti na kojima pucamo pređu konvencionalne koje će mo u ovoj priči zaokružiti na 200met. Međutim, ako želimo hitac i preko toga, ni “mali debeli” sa svim njegovim atributima sam po sebi nije dovoljan. Potrebna je i cev i obarač i kundak i optika koji će biti u stanju da zadovolje potrebe “novorođenčeta”. Dakle, još para i ulaganja u nešto što na koncu baš i nije izvesno da će opstati i zaživeti. “Debeljkovi” roditelji ne žale novac kada je udomljenje čeda u pitanju i marketing kampanja kojom nastoje pridobiti lovačko tržište je ravna predizbornoj. Bez obzira na sve pokušaje da recimo vlasniku običnog ali odličnog .270 win istrgnu ljubimca iz ruke ili ga bar pomere u zapećak praveći mesto čudu “balistike”, često nailaze na otpor. Pretpostavka je da tvrdoglavost tradicionalista leži u tome da je većina korisnika do sada isprobanih kalibara stekla pouzdanje u one koji su svoju reputaciju sticali decenijama, a neki i više od veka. Ne treba zanemariti ni činjenicu da na policama radnji u kojima se prodaje, kutiju WSM-a krasi cena koja je za većinu džepova priličan izdatak.

Ostaje nam izbor između onog sto već znamo i poznajemo i na čije dobre i loše strane smo već navikli ili… posegnuti za novim za sada još u praksi nepotvrđenim novitetom.Teško je predvideti razvoj događaja ali  je očigledno da  kreatori WSM-a ne posustaju. U međuvremenu su na tržište  izašli i sa WSSM (super kratki magnum) u kalibrima .223, 243 i .25 (intrigantni .25) i ozbiljno eksperimetnišu i sa ultrakratkim magnumom .

Po svemu sudeći deo familije WSM će da preživi dečije bolesti a postoje i dobre šanse da neki od njih dožive i duboku starost.

Živi bili pa videli.

Rajko Krnić

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here