6.5×57 ili 6.5mm Mauser: Metak sa karakterom

4562

Piše: Predrag Djurdjev

Nekim kalibrima godine ništa ne mogu. Što stariji, to bolji. Odolevaju modi, tehnološkim evolucijama, trendovima i konkurenciji. Upravo su godine najveći saveznik junaku ove priče. Kako je vreme odmicalo 6.5×57 ili 6.5 Mauser je dobijao na “težini”. Puno puta se desilo da balističke tablice i realna upotreba na terenu ne daju iste rezultate. Međutim, kod ovog kalibra se sve podudara. Upotrebna vrednost je dokazivana desetlećima i upravo je to kreiralo karakter, harizmu i popularnost ovom metku. Harizma, šta to beše? Da uprostimo formulaciju. To je “ono” što nekog razlikuje od hiljade ostalih. Karakter, duh, stil,  atributi, opisni pridevi…sve na jednom mestu. Jednostavno, to se poseduje ili ne.

I sam čin rođenja 6.5 Mauser je harizmatičan. Projektovan je kao vojnički metak u prvim godinama prelaska na bezdimni barut ali nikada nije zaživeo u vojnoj upotrebi. To mu je donelo titulu jednog od prvih namenskih lovačkih kalibara. Ako ne i prvi. No, pođimo redom.

KAKO SE PRAVIO

U literaturi ne postoji tačan datum njegovog nastanka. Operiše se vremenom između  1891. i 1894. godine. U tom periodu je verovatno projektovan. Ono što se pouzdano zna, nastao je na čauri legendarnog 7×57 koji je lansiran 1893. godine. U to vreme je čuveni Mauser držao sve konce u svojim rukama po pitanju  razvoja brzometnih vojnih pušaka obrtno-čepnih sistema i kalibara. Ustvari, razvijao ih je paralelno i usavršavao tokom enormnih narudžbina država Evrope i Latinske Amerike  koje su želele nove puške na revolucionarni bezdimni barut. Možemo predpostaviti da je tačna godina nastanka verovatno1894. jer je te godine usvojen metak za Norveško/Švedsku Kraljevinu u kal. 6.5×55 i zna se  da im je paralelno ponuđen i metak 6.5×57, koji je odbijen. Generalno gledajući, to su više manje dva vrlo, vrlo slična kalibra. Da bi dočarali situaciju u kojoj je Mauser kreirao oružarski svet u poslednjih dvanaest godina XIX veka dozvolite da nabrojimo kalibre: 7.92×57, 7×57,  6.5×58 , 7.65×53 , 6.5×55 i naravno “naš” lovački 6.5×57.

Igrom slučaja nešto što je odbijeno za vojnu upotrebu postaće jedan od legendarnih lovačkih kalibara. Njegova prava  afirmacija je zapravo počela u R verziji pošto su početkom XX veka obrtnočepni karabini tek ulazili u lovačku masovnu upotrebu. U to vreme carovale su prelamače u evropskim lovačkim ambijentima. R ili obična izvedba, malo je važno. Važno je da je 6.5 Mauser u službi lovstva skoro 115 godina.

KARAKTERISTIKE

Kao što rekosmo, 6.5×57 je stvoren tako što je dorađena/sužena čaura od kal. 7×57. Sužena je tako da može primiti zrno prečnika 6.7 mm. Dijametar polja cevi iznosi 6.5 mm. Cevi koriste standardni korak ožljebljenja  u odnosu 1:9 inch. Kalibar uglavnom troši projektile  od 6 do 10 grama. Izvorna težina projektila je 9 grama i sa njime je započeo svoj lovački život. Metak sa zrnom od 8.2 grama napušta cev sa brzinom od 880 m/sec. sa energijom na ustima cevi od približno 3400 Jula. Izvanredna balistička svojstva ovog metka se ogledaju i u činjenici da na 200 met. brzina iznosi oko 720m/sec. i da donosi energiju od približno 2200 Jula. Poređenja radi, to jako liči na kalibar .308 Win

sa zrnom od 9.7 g i dijametrom zrna od 7.82 mm, što je za više od 1 mm veći prečnik zrna od zrna junaka naše priče. O čemu to govori?

Govori o tome da 6.5 mm kalibar/segment poseduje  jedan od najboljih odnosa brzine i donošenja energije sa pređenim putem u odnosu na prečnik. Narodski rečeno…ima male gubitke na većim daljinama. Adekvatno tome, sam prečnik zrna omogućava duboku penetraciju u telu divljači i na većim daljinama. U literaturi se to naziva “sctional density”/poprečna gustina/ i po njemu se takođe kvalifikuju kalibri dobre upotrebne vrednosti. Ili da prevedemo jednostavnije… zrno kal. 6.5 mm od 9 grama ima isti učinak kao zrno kal.7.62 od 12 grama. Drugim, manjim kalibrima je za taj učinak potrebno magnum punjenje. Pored svega navedenog, 6.5 Mauser poseduje vrlo, vrlo umereni trzaj.

Ilustracije radi, na početku XX veka su dva poznata lovca /Blaney Percival i W.D.M. Bell/ odstrelili stotine slonova sa 6.5mm kalibrom i zrnom od 10.4 grama.. Zahvaljujući dubokoj penetraciji projektila i preciznom odstrelu u glavu postigli su nezapamćene rezultate. W.D.M. Bell je kasnije prešao na 7×57 jer je dostupnost municije u 6.5mm bila veoma teška u Africi u tom periodu. Naravno da niko ne preporučuje 6.5mm Mauser za odstrel slona ili ostalih debelokožaca ali je potvrda da se preciznim pogodkom i dobrim kalibrom i to  može uraditi. Za glavnu karakteristiku ovog metka možemo reći da je to “ rasni nežni ubica” Možda ne zvuči lepo… ali je istinito.

LOV

Svaki savremeni lovac na našim prostorima mora posedovati barem dva kalibra ili karabina. Idealno bi bilo i tri ali se egzistencijalni minimum postiže i sa dva. Njima je moguće pokriti sve vrste lovova i odstrel sve divljači ukoliko se izvrši pravilan odabir kalibra. Matematika je jasna. Biomasa, konstitucija i otpornost divljači, konfiguracija terena i daljina pucanja će nam odrediti  izbor. U ovoj podeli će mo zaboraviti štetocine i predatore svih veličina. Sa jedne strane imamo grupu od divljači srednje biomase kao što su: srneća, muflon, divokoza, lopatar. Sa druge strane se nalazi divljač velike biomase kao što su : jelen, medved, divlja svinja… Šta odabrati je stvar afiniteta, informisanosti, potreba i navika kod donošenja odluka.

Mnogi lovci su odabrali za prvu grupu kao svog favorita… upravo 6.5mm Mauser. Ne bez razloga.

Za prvu grupu se traži precizan kalibar na daljinama do 300 met, energetske vrednosti 2600-3000 Jul-a na ustima cevi, početne brzine oko 900m/s i težine zrna od 6-9 grama. Navedene vrednosti su iskustvene i datiraju mnogo godina unazad i pre nego što se lovačka populacija počela naveliko baviti sa balističkim tablicama, koeficijentima i uporednim pokazateljima. Minuli rad je pokazao da je za siguran odstrel potreban kalibar od 6mm. pa nagore do 6.8 mm. Jednostavno, tu se 6.5 mm Mauser nameće kao jedan od najboljih. Nije jedini ali je miljenik lovačkih srca. U poređenju sa kal. 22-250, 6mm Rem, .240 Wby. Mag, .243 Win, .257 Roberts, .256 Win.Mag,… junak naše priče je superiorniji. Svi pomenuti kalibri su daleko brži ali su manjeg prečnika zrna i manje gramaže. Praktično, oni prave manje “rupe”, donose manju težinu na cilj, smeta im svaka travka na putu do divljači a o bočnom vetru da i ne govorimo. Takođe, 6.5×57 pouzdano obezbeđuje pad divljači u “vatri ”i stvaranje snažnog hidrodinamičkog pritiska tokom prolaska kroz tkivo. Jedini pravi konkurenti u svojoj klasi mogu mu biti 25-06 rem, 6.5×55 swede, 260 win. Magnume ne uzimamo u obzir u ovoj podeli. Hvala, ne. No, to je već stvar ukusa. U ostalom, zašto bi nas “tresli” magnum kalibri u segmentu odstrela koji se može izvršiti i bez njih. Da podsetimo, naša ikona i preko 300 met. ima dovoljno energije da odstreli i muflona i lopatara. Zapravo, sa njime bez problema možete oboriti i divlju svinju da 100 kg na daljinama do 100 met. Naravno, ukoliko vam to etika i siguran hitac dozvoljavaju.

Senzitivnost i umerenost povratnog trzaja je još jedan od prednosti koje vole lovci kod 6.5mm Mauser. Lagane jednocevne prelamače /kiplauf/ ili karabini u Manlicher stilu, su dušu dali za planinske lovove i veranje po liticama gde je svaki gram koji nosite i tekako važan. U takvim uslovima je brza i lagana manipulacija oružijem od bitnog značaja za efikasan pogodak. Takođe, ovaj metak se idealno slaže u kombirovanim puškama i prava je poslastica imati takvu konfiguraciju. Sve više lovaca preferiraju 6.5×57 i 20/76. Prava bombonica. U ostalom, 6.5×57 u R verziji i jeste ponos evropskog oružarskog opredeljenja decenijama iza nas. Bez obzira što je R verzija iz sigurnosnih razloga kod prelamača slabija za 10%, ništa joj nije smetalo da u “večna lovišta” pošalje na stotine divokoza, srndaća i muflona.

Kada smo pomenuli ovu trofejnu divljač, nije na odmet reći da je uz ovaj kalibar poželjno na pušci ili karabinu imati i solidan optički nišan. Kako metak ima dobru balističku reputaciju, idealno bi bilo koristiti uvećanja 3-9X ili još bolje 4-12x. Prečnik objektiva se može kretati od 40-50mm. 6.5mm Mauser je “mekan” metak ali zahteva solidnu montažu i srednji cenovni i kvalitetni razred. To mu minimalno pripada a zaslužuje i bolje.

DOSTUPNOST

Nije tajna da je 6.5×57 bio i ostao ljubimac Evrope. i pored 115 godina postojanja nije se značajno pomerio van nje. Do  II Svetskog rata bilo ga je Africi /ima ga i danas/ ali je prestankom kolonijalizma i gubitkom evropskog uticaja počeo da isčezava sa tog kontinenta. Na Američkom kontinentu je prava retkost i oni su propustili dobar kalibar. Do duše, oni do poslednjih trideset godina nisu ni obožavali segment od 6.5 mm i tek su se sad probudili. O tome govore potpuno novi kalibri poput .260 rem. ili 6.5 mm Creedmoor, što je više manje isto pakovanje kao i 6.5×57. Međutim, Amerikanci su svesni superiornosti 6.5mm koncepta i uveliko eksperimentišu sa tim dijametrom sa kojim se spekuliše da bi trebao zameniti anemičan .223 win. u vojne svrhe. Izgleda da istorija okreće kolo.

Kao posledica prethodnih navoda, municiju za ovaj kalibar proizvodi skoro samo Evropa. U svojoj postojbini nje ima kao “pleve” u 5-6 vrsta gramaže zrna. Nema čega nema. Pomenimo proizvođače poput: RWS-a, Hornady, Hirtenberger, Blaser, Sellier&Bellot, i naravno nas PPU koji radi metak sa tri različite laboracije. Isto je i sa proizvođačima oružja. Uglavnom evropski proizvođači u svom asortimanu imaji prelamače dvokuglare, kombinacije, kiplaufe i obrtnočepne karabine u ovom kalibru.

Pomenimo neke: Mauser, Blaser,Sauer, Merkel, Sabatti, Steyr Manlicher, Antonio Zoli, Zastava i mnogi drugi. Kada pomenusmo Zastavu, ona radi dve izvedbe u ovom kalibru i to u klasičnom izgledu i skraćeni u Manlicher stilu. Za iznos od 400-500 eura imaćete dobar karabin i uz malu šminku bićete prezadovoljni.

DUH

6.5×57 doživljava četvrtu mladost. Bio je zvezda, posle Velikih ratova je padao u zaborav da bi se poput Fenixa dizao iz pepela. Evropa ga je volela i voleće ga još dugo. On je deo miljea evropskog lovstva, miljenik generacija i nezaobilazni “igrač” u kalibarskoj podeli. Imati 6.5×57 u nekoj od prelamača je posebno uživanje, osećaj sigurnosti i ispunjenosti, stvar stila i reputacije a svakako i demonstracije da znate šta hoćete. 6.5×57 nije stvar prestiža već stvar prepoznavanja i pravilnog artikulisanja potreba. Pričali smo o harizmatičnosti na početku ovog teksta. Harizma ove ikone je i u tome što svakom vlasniku daje identitet i u isto vreme definiše njegovo poimanje lova i pre svega ukus i osećaj za izbor. Ukoliko ste zaljubljenik balističkih tablica i “turbo” kalibara tipa WSM i sličnih, 6.5mm Mauser vas neće fascinirati a još manje ostaviti utisak na vas. Ali ako kojim slučajem negujete tradiciju, proverenost i sigurnost sa dozom stila i senzualnosti i pri tome ne volite eksperimentisanje i trendove…na pravom ste putu.

I ne zaboravite, ova ikona je ljubav na prvi pogled i…zauvek.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here