Kalibri, zrna i iskustva: Ubojita moć zrna za krupnu divljač

2914

Piše: Predrag Djurdjev

 Šta podrazumevamo pod terminom divljač srednje veličine? Naravno, radi se o biomasi. U ovu kategoriju možemo svrstati životinje izmedju 60 i 100 kg. Probaćemo da nabrojimo glavne “igrače” na svetskom tržištu koji nude gotovu municiju i zrna za ovu namenu.

 

The Barnes Original, CT Ballistic Silvertip, Federal Hi-Shock; Hornady Interlock i SST, Norma Soft Point, Nosler Ballistic Tip, Remington Bronze Point, Core-Lokt i AccuTip, Sierra Pro-Hunter i GameKing, Speer Hot-Cor i Boat Tail, Winchester Power Point, Power Point Plus i Silvertip, RWS T-mantel. Ovde bi mogli pridodati i našeg PPU sa zrnima HPBT i PSP. Pomenuta zrna postižu brzu ekspanziju neophodnu za siguran odstrel divljači srednje veličine. Pored toga, ovo su uglavnom polumekana i  veoma precizna zrna. Prilikom velikih udarnih brzina koje se dešavaju na malim udaljenostima kod standardnih jačih kalibara i na srednjim udaljenostima kod magnuma, jezgro konvencionalnih zrna se često odvoji od košuljice. Ostaci takvih zrna, možda zadržavajući 40-50% od njihove originalne težine, često se mogu pronaći tek ispod kože na drugoj strani od ulazne rane, indicirajući pri tome da su svu svoju energiju preneli u telo divljači. Pri manjim udarnim brzinama zrna pomenute vrste zadržavaju jezgro i formiraju pečurku kakva se može videti u reklamama magazina. Ova, poslednja konstatacija važi uglavnom za kalibre preko 7mm i ne važi za magnum verzije.

Navedena zrna su relativno jednostavnog dizajna i predstavljaju  verovatno najbolji izbor za lov divljači srednje veličine ukoliko je izbrana odgovarajuća težina zrna. Jako je važno, ponovićemo, ukoliko je izabrana odgovarajuća težina. Kod kalbara izmedju 5.6 i 6.5 mm, koristite uvek teža zrna. Ta zrna će takodje obaviti posao i na krupnoj divljači kod bočnih pogodaka, čak i pri većim udarnim brzinama. Medjutim, kod velikih brzina preko 950m/s standardna zrna mogu imati problem sa prodiranjem potrebnim da bi dospeli do područja srce-pluća većih životinja u koliko je hitac došao iz drugog ugla.Takodje isto važi i ako zrno mora da prodre kroz krupne kosti na putu do vitalnih organa.

Tu su polumeka i meka zrna hendikepirana. Na manjim brzinama, recimo oko 650m/s ovakva zrna su daleko sigurnija i dubina njihovog prodiranja je slična kao kod zrna vrhunskog kvaliteta. Remingtonov  Core- Lok, Normin Vulkan, Vincesterov Silvertip, noslerov CT Balistic i Hornadijev SST uživaju reputaciju  da prodiru bolje nego većina standardnih zrna sa mekimm vrhom i smatraju se dobrim izborom za tvrdje primerke kao što je medved ili divlja svinja. Takodje se ponekad mogu u drugim kombinacijama /velikoj težini/ koristiti i za veću divljač. Recimo, 8×57 ali sa zrnom od 14.2 grama oboriće sa mekim ili polumekim zrnom svakog kapitalnog vepra, medveda, jelena ili losa.

Univerzalna ili All-around /za sve i svašta/ zrna

Poslednjih godina u ovom segmentu je sačinjena prava mala revolucija u tehnologiji izrade, asortimanu i ponudi na tržištu. Proizvodjači su tragali za totalno učinkovitim zrnima bez obzira na distance odstrela /blizu-daleko/, razliku u težini divljači /recimo izmedju 30 i 150 kg/  i razlike u telesnoj konstrukciju /recimo izmedju muflona i kapitalnog vepra/. Kod savremenih ili “za sve i svašta” zrna je poželjna penetracija divljači sa krvavim tragom, uz ekspanziju zrna koji tokom prolaska kroz telo gubi svega 15-30% svoje težine. Jednostavno, ova zrna slabo fragmentiraju /ili nikako/ ali prave “rupe” koje su 2-3 puta veće od dijametra zrna.

Nova zrna sa komapktnijom jezgrom i boljom vezom izmedju jezgra i košuljice, kao što su  Hornady InterBond, Norma Oryx, Nosler AccuBond, Remington Core-Lokt Ultra i Swift Scirocco, RWS Evolution i nas PPU Grom, odlikuje kompaktno jezgro zrna koje zadržava svoju težinu kombinovano sa brzim otvaranjem. U tome i jeste “caka”. Brzo otvaranje bez velikog gubitka težine. Takva zrna omogućavaju veoma dobru penteraciju uz već pomenuto zadržavanje težine i expanziju. Ovo su odlična zrna za generalnu upotrebu i  pouzdanija za krupnu divljač od većine standardnih zrna. Poznati proizvodjači poput Hornady, Nosler, Remington, i Swift proizvode takozvani ”bonded core” zrna koja dolaze bez olovnog vrha već sa balističkim vrhom od polimera, koji obezbedjuje visok balistički koeficijent za pucanje na velikim daljinama u brzim i magnum kalibrima.

 

Vrhunska zrna kao  RWS Evolution, H-Mantel, zatim Swift A-Frame, Speer Trophy Bonded, Nosler Partition, i CT Partition Gold su skupa zrna ali vredna novca plaćenog za njih. “Partition” tipovi zrna imaju podeljeno jezgro  koja omogućava brzo širenje prednjeg kraja zrna, dok istovremeno sprečavaju širenje njegovog zadnjeg dela ispod podeljenog jezgra. Trophy Bonded je sličan ali je srž od bakra. Ova zrna u pravillu zadržavaju 75-95% težine nakon pogotka i to su zrna koja su zasluženo stekla reputaciju na svim vrstama divljači uključujući i opasnu afričku divljač. U svakom slučaju, to su zrna pogodna za sve brzine i divljač srednje i velike biomase.

Barnes zrna sa šupljim vrhom od čistog bakra kao što su Barnes X-Bullet i njemu sličan Barnes Triple Shock su takodje zrna sa ugledom. U principu su to monolitna zrna izradjena od legure bakra i to komplet. Pogodna za lov  divljači srednje veličine, velike i debelokožne opasne životinje ukoliko se koriste u odgovarajucim kalibrima i težinama. Uz rame Barnesu je RWS Bionic Black, Hornady i još par njih. Ova zrna  imaju dobru ekspanziju već pri malim brzinama /550 m/sec/ dok  i  pri velikim brzinama zadržavaju i 85-100% težine uz odličnu penteraciju i krvav trag. Nije ni čudo da je Barnes sa TSX zrnima “zarazio” većinu korisnika. Trenutno su najpopularniji u lovačkim krugovima sveta. Ne bez razloga. Jedina mana ovih zrna je relativno srednja težina. Bakar je lakši od olova i to dovodi do toga da monolitna zrna nikada nemogu imati max. težinu za dati kalibar. Mogu se sačiniti, ali u tom slučaju taj metak zbog dužine nebi mogao ući u ležište karabina.

Zrna za  veliku krupnu divljač

Ova kategorija zrna je namenjena, pre svega, afričkom lovu ili lovu u severnoj hemisveri… ili divljači čija težina prelazi 400kg. Zrna za ovakav odstrel su po pravilu tvrda i sa kontrolisanom ekspanzijom. Za tu vrstu divljači je neophodan “pad u vatri” i projektili su po pravilu lišeni velike aerodinamike. Sve je posvećeno dubokoj penetraciji i destrukciji tokom poželjnog prostrela. Kako se ovde obično radi o teškim kalibrima preko 8mm i zrna su po pravilu takve konstrukcije da brzo predaju ogromnu energiju telu divljači. To je moguće postići samo kontrolisanom ekspanzijom i bez gubitaka težine projektila. Kod odstrela “teškaša” ne dešava se baš često prostrelna rana i zrno po pravilu ostaje “pod kožom” sa druge strane tela.

Zato su zrna sa kontrolisanom ekspanzijom prevenstveno namenjena za srednje i velike brzine i lov životinja kao što su bivo, los, buffalo, grizli, nosorog i slične vrste… širom sveta. Posebna tvrdoća je zahtevana da bi se probilo gusto krzno, debela koža i jake koštana struktura pre nego što zrno dospe do vitalne zone. Vrhunska zrna sa kontrolisanom ekspanzijom sa dvostrukim, podeljenim ili kompaktnom / monolitnim jezgrom kao sto su Barnes Baonded Solid, A-Frame Dead Tough, Speer African Grand Slam, CT Fail Woodleigh Weldcore, Hornady Interbond, RWS Uni Clasic, predstavljaju favorite na tržištu. Ova zrna su dizajnirana da zadrže 80% ili više od njihove jezgre, da bi izdržala penteraciju, i predstavljaju dobar izbor za velike kalibre i velike brzine. U osnovi, ovo mogu biti tip FMJ ali ne u vojnom smislu sa šiljatim vrhom. Ako su korišćena u standardnim punjenjima /srednjim kalibrima/ ova zrna će obarati divljač veličine od divokoze do jelena ali ne dobro kao zrna sa mekšom konstrukcijom. Pomenuta zrna su komplikovanija i skuplja za proizvodnju nego konvencionalna.

Plasiranje zrna

Najvažniji faktor koji utiče na ubojitu moć zrna je pogodak. Plasiran pogodak u vitalnu zonu bilo kojim odgovarajućim zrnom će rezultirati smrću životinje. Zrno koje uništi predeo srce, pluća, ili centralni nervni sistem životinje, ostavlja žrtvi malo vremena na ovom svetu. To je i razlog zašto većina eksperata savetuje gadjanje u taj deo tela. Takav pogodak donosi brzu i humanu smrt, unistavajući minimum mišićnog tkiva koji će biti korišćen za ishranu. Istovremeno, to je i najveći i nalakši deo tela živtinje za pogoditi. Bez obzira pod kojim uglom se lovljena divljač nalazila treba nastojati da se pronadje taj vitalni deo tela. U koiko jelen stoji bočno zrno treba plasirati odmah iza lopatice izmedju vrha ledja i dna prsa. U koiko je divljac okrenuta stražnjom stranom, zrno poslano kroz telo prema suprotnom ramenu /dijagonala/ će uglavnom proći kroz predeo srca i pluća. Bez obzira na položaj životinje, strelac treba da sebi predoči situaciju i ugao pod kojim će pogoditi pomenute vitalne organe. Koren vrata krupnih divljači je perfektno mesto za odstrel ali treba voditi računa o položaju životinje prilikom pucanja. Ovaj pogodak je rezervisan za dobre strelce.

U koliko ne postoji mogućnost za plasiranje hica u vitalne erije bolje je sačekati da se ukaže prilika, pa i odustati. Iskusan i hladnokrvan strelac će plasirati zrno u vitalnu zonu i kada je divljač u pokretu ali prosečan lovac će već imati problem. Iz tog razloga je bolje divljač pustiti / ne pucati i pokusati doći u bolju priliku. Dobar pogodak, sa preciznom puškom i dobrim praktičnim poznavanjem anatomije divljači, odradjen sa naslona, će sigurno polomiti vratni deo kičme životinje. Pogodak u bilo koji drugi deo vrata ne garantuje pad i brzu smrt životinje. Pogoci u glavu su još teži jer zrno koje ne povredi mozak u većini slučajeva ne obara životinju. Pogoci u vrat ili glavu koji ne oštete nervni sistem uglavnom rezultiraju ranjavanjem divljači, koja po pravilu odlazi sa mesta odstrela i često umire u agoniji mnogo kasnije.

Nikada i ni pod kojim okolnostima ne treba reskirati gadjajući životinju u stomak ili stražnji deo tela.

Budimo razumni i upamtimo da će većina zrna  prodreti u idealnim uslovima samo 40-60 cm kroz telo životinje. Prosečna puška / kalibar za lov visoke divljači neće prostreliti telo jelena ili svinje po dužini. Zato, nikada ne treba pucati u životinju koja je repom okrenuta ka vama. Kad god ste u prilici i na daljine od samo 40 met…. pucajte sa naslona.  Dobro plasiranje pogodka u zavisnosti od udaljenosti vam obezbedjuje dobra optika i njeno uvećanje. Opšte je pravilo da se sa optikom do uvećanja 4x puca do 100 met, sa 6x do 150 met, sa 9x do 200 met. Za lovove u Srbiji varijabilna optika 3-9 ili 4-12x bila bi idealna.

Preporuka

Da bi dostigli maksimalnu ubojitu moć vašeg karabina i kalibra, odaberite zrno koje odgovara divljači koju lovite i brzini koju to zrno postiže. Uvek odaberite zrno odgovarajuće tvrdoće. Srednje velika divljač kao lopatar ili muflon iIi  teška životinja kao jelen, zahtevaju razlićita zrna za optimalne terminalne performanse. Odstrel divlje svinje, u zavisnosti od metode lova i daljine pucanja, obavezno zahteva različita zrna. U odnosu na tip i oblik zrna izaberite onu gramažu koju vaša puška najviše “voli”.

U koliko lovite različitu divljač u jednom danu, izaberite neko od univerzalnih projektila u razumnoj težini. I zapamtite, preciznost pogotka je najvažniji faktor  kada je ubojita moć u pitanju. Odgovarajuće zrno u vitalnu zonu  je… garancija sigurnog i humanog ulova.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here