Kalibri-Ikone XX veka: .308 WIN, Dežurni Šerif

5229

 U današnje vreme, ako želite da nešto bude zapaženo, traženo i prepoznatljivo, morate koristiti medije a naročito televiziju. Da bi određeni kalibri bili popularni u lovačkoj sferi, moraju ili su morali da služe vojni rok. U tom slučaju prihvatljivost takvih kalibara je vrlo izvesna i to u kratkom vremenskom roku. I tačka. Ukoliko se prisetimo šta sve danas “caruje” na svim kontinentima, videćete da sam u pravu. Uzmimo na primer : .223 Rem, 7.62×39, 6.5 Carcano, 7×57, .30-06, .303british, 7.62x54R, .300win mag, 7rem mag, 8×57, ….. sva pomenuta municija je lansirana za vojne potrebe. U ovom broju Lorista, predstavićemo trenutno najpopularniji vojni metak na svetu . Zove se 7.62×51 NATO a pošto nas interesuje lov, njegovo ime je .308 WIN. Isti proizvod, drugo pakovanje.

U carstvu kalibara koji se odnose na grupaciju .30/7.62mm, on je nesuđeni gospodar u poslednjih 15 godina. Generalno, još nije prevazišao popularnost jednog .30-06 ali je na dobrom putu. Lovačku karijeru je počeo graditi ranih sedamdesetih kao “čudo od deteta”. Vijetnamski rat mu je pomogao u tome ali samo kao pažnja da je on prisutan na tržištu lovačkog oružija i municije. Trenutno je najprodavaniji kalibar u segmentu .30. U ukupnoj klasifikaciji prodaje karabina, nalazi se na 7-10-toj poziciji svih vremena. Amerikanac, polako postaje “zakon” i ne- zaobilazni je stanar većine lovačkih vitrina.

Kako je počelo   

Posle drugog Svetskog rata, amerikanci su želeli nov, savremeniji metak od svog mezimca .30-06. Nova koncepcija ratovanja je nalagala da se običan vojnik naoruža automatskom puškom sa izborom režima paljbe.To je značilo konstrukciju i nove jurišne puške. Amerikanci tu nalaze solomonsko rešenje sa prepravkom svoje M1 Garand poluautomat puške u automatsku ali sa odvojivim okvirom i daju joj ime M-14. U toku razvoja  puške i novog metka, definisali su se i standardi budućeg Nato saveza i unifikacije kalibara.

Projektni zadatak novog metka je glasio – ”isto kao 30-06 ali kraće”. Kraće, znači lakši automatski rad oružija, veća kadenca, lakša konstrukcija, manji gabariti, vise municije u “borbenom kompletu” vojnika. Inženjeri američke vojske uzimaju kao osnov odavno poznat kalibar .300 Savage i počinju da eksperimentišu sa njime. U određenoj fazi ga prepuštaju na daljnu razradu Winchester-u i Remingtonu te otvaraju konkurs za novi službeni metak. Winchester pobeđuje  1952. god  i prilagođava kalibar Nato standardima. I 1954-te godine , 308 Win, ulazi u službu. Sve članice Nato-a se odmah adaptiraju na njega. Svi su bili zadovoljni. Stvorena je dostojna zamena čuvenog .30-06. Gledano iz vojnog ugla, čak i bolja. U to vreme, niko nije razmišljao o lovačkoj upotrebi ovog kalibra. Winshester, ne dugo zatim, 1955 god, odmah lansira svoj .243 win /ista čaura, drugi prečnik zrna/ i nudi ga kao lovačku varijantu. Ali ne lei vraže…..lovci znaju šta je dobro i uzeše oba kalibra kao idealna za svoje potrebe.

Metak

Rekosmo da je nastao na bazi cal. 300 Savage.To je tipično lovački  metak sačinjen dvadesetih godina prošlog veka. Kratka čaura je bila obavezna pošto je metak kreiran za polužni sistem repertiranja /kaubojska vinčesterka/.  Zanimljivo je, da je i on nastao modifikovanjem kalibra .30-06 ..Izgleda da je matori čiča -06 nezaobilazan u istoriji kreiranja municije. Da se vratimo na .308 Win. Ovaj “šerif”  koristi zrna porodice.30/7.62mm, ukupno je dugačak 69 mm, prečnik zrna je 7.82 mm, spada u municiju kratke akcije i koristi zrna teška od 9-12 grama. Po opitnim podatcima Federal Cartridge Co, iz cevi od 60 cm postiže sa zrnom od 9.7 grama 3600 J na ustima. Početna brzina iznosi 860m/s. Prava divota. Sa Nosler Partition projektilom u 12 grama  brzina na ustima cevi iznosi 840 m/s i ostvaruje 4100 J. Maksimalni pritisci u cevi dostižu 380 MPa a testira se na 430 MPa. Svaka čast.

Koliko je .308 Win dominantan kao konsrtukciono i balističko rešenje, govori i podatak da je na bazi njega urađeno bezbroj adaptacija i klonova. Pomenimo samo… .243 Win, 7-08 Rem, .260 Rem, .338 Federal, .358 Win, .30 T/C. Konstrukcija metka dozvoljava savršeni rad svih sistema za prepunjavanje.Ovaj metak savršeno funkcioniše u obrtnočepnoj varijanti, pumperici, poluautomatima, polužnim sistemima, dvokuglarama, mitraljeskim akcijama, Naravno, najbolji je u Mauser systemu ali zar i sva ostala municija nije najpreciznija u obrtnočepnoj varijanti. Da ne zaboravimo, u vojnom pogledu,.308 win je proslavio mitraljez M-60, jurišne puške FN FAl, AR-10 ,  H&K-G3, francuski MAS-54,  snajperke SAKO TRG 22  i STEYR SSG, i još mnogo toga.

Vreme je ovu municiju etabliralo u “multipraktik” kalibar. Svesno prednosti i pogodnosti , tržište je 308-icu svrstalo u vojni, lovački i sportski metak. U bilo kojoj klasi se pokazao kao vrhunski i pouzdan za posao koji treba obaviti. Balistička svojstva su najbolji adut koji posedije.

Daleko od toga da je on “čudo neviđeno” ali preciznost na srednjim i većim daljinama je, njegova osobenost. Stabilna putanja zrna definiše dobru grupu pogodaka a to je ono što se traži od dobrog metka.

Lovačka priča

Ne postoji ni jedan proizvođač karabina i lovačkog naoružanja na svetu, a da u svojoj ponudi nije uvrsto ovaj kalibar. Vec šezdesetih godina prošlog veka u asortimanu svih svetskih oružarskih kompanija mogao se pronaći “avangardni metak” . Winchester je još kasnih , pedesetih, svoje čedo ponudio u čuvenom modelu karabina Mod.70. Proboj na lovačko tržište je išao relativno sporo, pre svega zahvaljujući navici  lovačke populacije na cal. .30-06 i poređenju sa njim.. Ovaj dedica nije želeo da se skolini sa scene, /ne želi ni danas/ tako da je prihvatanje “šerifa” išlo zabrinjavajuće sporo. Sportski strelci su ga prigrabili oberučke ali lovci…sa skepsom. Zašto?

Pa iz praktičnih razloga. Do daljine od cca. 250 metara, između .30-06 I .308 Win ne postoji bitna razlika. Brzina, energija, pad zrna, učinak na cilju, sve je više-manje…isto ako se puca sa istom težinom zrna. Pa i koriste  ista zrna, zar ne. Grupa pogodaka je na strani .308-ice ali je to bilo relativno nevažno u tom periodu. I tako, lovci su bili uzdržani. Sedamdesetih se sve promenilo kada je na scenu dolazila edukovana lovačka generacija koja je tražila samo dobre performance. I naravno, prihvatila ga je Amerika a to znači da će i ostali samo je pitanje bilo… kada? Glavna referenca, koja je lansirala ovaj metak, bile su pobede .308-ice na streljčkim takmičenjima u benchrest, long range, silhouette, 300, 500 I 800 met,. Posle ovoga, cal.308 win je postao “zakon”.

Postoji još jedan, vrlo važan, razlog zašto je tek sedamdesetih počelo prihvatanje ovog metka. To su godine u kojima je zavladala hiper expanzija ručnog punjenja municije.To je postao svetski lovački hit a .308 Win je jedan od extremno lakih metaka za prepunjavane. Prepunjavanje znači, bolje performance, jevtiniji metak, željene afinitete. Eh, valjda će ta vremena prepunjavanja doći i kod nas. Nadamo se.

Većina lovaca smatra da se vojni metak 7.62×51 može koristiti, pucati iz lovačkih karabina u cal.308 Win. Pisac ovih redova je bio u prilici da prisustvuje jednom takvom experimentu i pobegao je 30 met. dalje prilikom ispucavanja. To može, na odgovornost vlasnika po svoj život i bez publike jer je opasno i glupo.Ta dva metka samo liče, na prvi pogled, jedan na drugoga. Postoje razlike u dimenzijama čaure i u radnim pritiscima. Teoretski ulazi u komoru 308-ice i može se ispucati ali sa posledicama po zdravlje. Ne činite to nikada. Postoji toliko dobre municije da su ovaki pokušaji više nego riskantni.

Reputacija

Da citiramo čuvenog Chuck Hawks-a, američkog autoriteta za kalibre i municiju čija se reč sluša kao axiom: -.308 Win je na mojoj kratkoj listi od četiri metka, na prvom mestu, kao jedan od najuniverzalnijih kalibara svih vremena. U javnosti je poznato da je ljubimac i .270 Win i 7mm Rem Mag a za četvrti se ne zna.

Takođe, američki magazin “Guns&Ammo” je po anketi čitalaca proglasio kalibar .308 Win za jedan od pet koji su obeležili XX vek. Svi kriterijumi i segmenti su dolazili u obzir bez ograničenja zašta su kalibri bili namenjeni. Pet velikih se pored našeg junaka priče, zovu : 7.62×39 Russ, .223 Rem, .30-06 Spr, .270Win. Iznenađenje, možda i ne. Amerikanci su to, ali su barem svi odabrani ujedno i lovačka municija.

Naša ikona je napunila 55 godina. Može se reći, vec ozbiljan gospodin. Ozbiljan da,  ali u zenitu. U poplavi novih kalibara kratke akcije i balističkih trka, on još pravi “red”. Ako već ima

takve odlike, onda nije ni čudo što smo ga nazvali “šerif”. Na kraju, on i dolazi iz zemlje

gde red i zakon sprovodi “šerif”. Sa njime se može pucati na svu divljač izuzev afričkih velikana.

Poseduje dovoljnu energiju i preciznost da se može vršiti i odstrel na daljinama preko 300 met.

.308Win je otporan na bočni vetar  i manje prepreke na putu zrna. Dobro podnosi temperaturne razlike i nije sklon zaglavljivanju upravo zbog oblika i dimenzija čaure. Sa zrnom od 9.7 g je proslavljen i poseduje legendarnu preciznost na kratkim i srednjim odstojanjima.Sa zrnom od 11.7 g obara sve što se kreće izuzev “velikih pet” iz Afrike. Skoro sve gramaže zrna donosi na 200 met sa 2400j energije. Poznat je po tome da ima fiksnu grupu pogodaka na većim daljinama i pouzdano se drži svog rastura. Vrlo je  konforan, mek za pucanje. Ne traži extremno jake montaže i optike. Naravno, minimalno se podrazumevaju optike srednjeg cenovnog razreda. Na evropskom tržištu, lovci se sa rezervom odlučuju za nabavku ovog kalibra. Ne postoji ljubav na prvi pogled. Međutim, posle prvog kontakta, pucanja kao i odstrela, ljubav je bezgranična. Poslednjih petnaestak godina .308 Win postaje i kult. Svima je jasno kakav je put potrebno preći da bi nešto postalo…. kult

Duh

Ako bi smo u par reči definisali “šerifa”, moglo bi se reći da je on verni pratilac. Sa njime vas ništa ne može iznenaditi. Uvek ste spremni  na sve. Od lisice pa do losa. On ne impresionira odmah ali kroz vreme postajete svesni njegove vrednosti. Prema njemu se odnosite sa respektom i dužnim poštovanjem ali ne kao prema nekom “snagatoru”. On zaslužuje ophođenje kao prema ne nametljivom članu familije koji je uvek  tu kada zatreba. On je gospodin koji drži do sebe i svoje reputacije. U tome mu nesebično pomažu svetski proizvođači kao što su :

RWS, Winchester, Remington, Norma, Federal, S&B, Geco, Lapua, PPU, Igman, Blaser,i bezbroj ostalih . Za razne upotrebe izrađuje se u 42 zemlje sveta. Fascinantno, zar ne.

Da zavrsimo sa Chuck Hawks-om koji je rekao da jedino .308 Win može svrgnuti sa trona velikog, nenadmašnog .30-06 i postati “Kaif umesto Kalifa.  Kada,… nije rekao. Smela izjava?

Možda, videćemo.

Predrag Đurđev

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here