A kad padne noć: Dobar Pogled sa Dobrim Svetlom

3879

Pre desetak godina pitanje izbora reflektora za lov je bilo jednostavno i lako rešivo. Izbor je bio relativno mali, i gotovo svaki reflektor je davao jednake rezultate bez obzira da li je bio ruski, ukrajnski, mađarski ili neki drugi. No vremena su se promenila, i ne samo da je broj proizvođača daleko veći, nego više nije jednostavno ni izabrati tip izvora energije, a kamoli izvora svetla.

Situacija na našem tržištu se menja iz dana u dan i niko nije u mogućnosti da preporuči određen model, ali nadamo se da će vam ovaj članak pomoći u tome da odredite pravi izbor lampe za montiranje na oružje, koji će u potpunosti zadovoljiti vaše potrebe.

Pre svega, potrebno je odrediti koji su to zahtevi koji se postavljaju pred lampu namenjenu montiranju na pušku za noćni lov divljih svinja. Parametri koji su bitni lovcima su:

  1. Jačina svetla
  2. Daljina na kojoj je moguće upotrebiti lampu, širina  i kvalitet snopa
  3. Pouzdanost u radu.

Lampa koja zadovoljava pomenuta tri uslova , zadovoljava i najbitniji parametar ili zahtev …Bezbednost u lovu.

Jačina svetla

Retko kada ćemo biti u prilici da probamo dve lampe iz različitih prodavnica, noću na terenu, pre nego što se odlučimo za kupovinu. Proizvođači baterijskih lampi koriste nekoliko različitih jedinica za označavanje snage, mada je u zadnje vreme uobičajeno da se baterijske lampe označavaju lumenima (lm). Lumen je jedinica koja označava ukupnu količinu svetla koju proizvede određen izvor. No, bez obzira sto je kod veličine proizvođača jedinica standardizovana, način merenja jačine baterijskih lampi nije, što vrlo često može dovesti kupca u zabludu. Veliki svetski proizvođači, kao što su Surefire, LightForce, Streamlite mere vrednost u lumenima finalnog proizvoda. Manje poznati proizvođači, u svojim prospektima često navode samo količinu lumena koju teoriski proizvodi izvor svetla ugrađen u lampu. Unutrašnji gubici svetla u optici lampe nisu mali,  pa se dešava da lampa nazivne snage 120 lumena, nekog od velikih proizvođača daje više svetla nego lampa označena sa 220 lumena nekog manjeg proizvođača.

Daljina na kojoj je moguće upotrebiti lampu,

širina  i kvalitet snopa

Bez obzira na jačinu same lampe, za lovca su daljina na kojoj može jasno da identifikuje divljač, širina osvetljene površine i kvalitet osvetljenja –  izuzetno bitni parametri. Pojedini od ovih zahteva su međusobno suprotstavljeni i o njihovom međusobnom odnosu itekako treba voditi računa. Na prvi pogled čini se da je uvek najbolji izbor ona lampa koja omogućava prepoznavanje divljači na najvećoj daljini, i često oni sa manje iskustva izaberu lampu upravo po tom parametru. Daljina osvetljavanja se postiže na račun širine snopa, no to ne znači da će ova maksimalna daljina osvetljavanja uvek moći da se iskoristi. Naprotiv. Često će veće šanse za hitac dati lampa manjeg dometa, ali sa širim snopom svetla, koja će omogućiti pronalaženje divljači koja nije idealno centrirana u snopu. Ne zaboravite da divljač na koju je prethodnu noć pucano uz upotrebu reflektora, neće čekati da vi pretražujete lampom okolinu jednom kada ste je upalili.

Za lovce je idealna ona lampa koja ima relativno uzak centralni stop za postizanje dometa ali i postepeno opadanje jačine svetla ka periferiji, uz sirok ugao u kome se rasprostiru ovi bočni snopovi svetla. Na ovaj način imate domet i mogućnost pronalaženja divljači na obe strane od tačke u kojoj vam se učinilo da se nalazi pre nego što ste uključili lampu. Empirjsko iskustvo pokazuje da je za lov optimalna lampa koja obezbedjuje širinu najačeg snopa od 20 cm na daljinu od jednog metra,  uz ukupnu širinu snopa sa postepenim opadanjem na minimum od 80 cm, sa iste daljine. Ovo je jako prosto proveriti u prodavnici prilikom kupovine lampe.

Kvalitet snopa je nešto što se kod nas retko pominje u vezi sa lampama. Svi koji su ikada imali u rukama neku od lampi iz starije generacije, bez obzira na njen kvalitet,  recimo Maglite, znaju koliko njen stop nije ujednačen pošto se oko relativno uskog centralnog dela nalazi prsten slabijeg osvetljenja a zatim naizmenično slede prstenovi jačeg i slabijeg intenziteta svetla.  Upravo ovakav raspored svetla znatno otežava njeno korišćenje i smanjuje brzinu reakcije lovca, ako se desi da se crna divljac nalazi u polju slabije osvetljenosti. Ova pojava je rezulat kompromisa u dizajnu reflektora. Dobar dizajn je moguće idealno proračunati samo u slučaju da je izvor svetla tačka, dok je u svim baterijskim lampama izvor drugačijeg oblika, pa su samim tim i proizvođači prinuđeni da pronalaze rečenja koja nisu uvek idealna. Generalno pravilo je da će što je jači izvor svetla pa samim tim i veće površine biti teže da se napravi odgovarajući reflektor. Obično lampe poznatijih proizvođača imaju i najbolje rešene reflektore. Ni jedan proizvođač ne navodi kvalitet snopa kao parametar u prospektima, međutim ovo je i osobina koja se lako testira u prodavnici, u večernjim satima, kada je dovoljno uperiti lampu na beli gladak zid, sa daljine od minimum 3 metra, i posmatrati sve nedostatke u snopu, bili oni prstenastog ili trougaonog oblika.

Iz iskustva je pokazalo  da je neki minimum snage za lov do 80 metara 80 lumena, naravno u lampi kvalitetnog proizvođača. Ako kupujete lampu čije ime nije Surefire, Streamlite, ili Lightforce, minimum je  120-150 lumena. Svaka vrednost iznad ovoga samo povećava daljinu na kojoj će lampa biti upotrebljiva, ali duplo veća vrednost ne znači da  će lampa biti upotrebljiva na duplo većoj daljini. Već 240-300 lumena je gotovo dovoljno za sve potrebe, a sa snagama iznad ovoga treba računati i na to da može da se desi da vas zabljesne odsjaj sa svake  svetle površine postavljene blizu vas, recimo sa suvih stabala kukuruza. No ako lovite na otvorenom, izaberite i jaču lampu koja će vam definitivno omogućiti udobniji i kvalitetniji lov.

Pouzdanost u radu

Mnogo parametara utiču na to koliko ćete moći da se pouzdate u lampu koju ste montirali na karabin. Osnovni elementi su: način montaže, tip i kvalitet prekidača. Po svaku cenu treba izbegavati montaže koje lampu postavlaju na cev i optički nišan oružja. Svaka dodatna masa prikacena na cevi oružja će pomeriti tačku pogotka. Samim tim, sa teškom lampom montiranom na cev, može vam se desiti da promašite divljač bez obira što ste karabin skoro upucali, ali bez baterijske lampe. I svako pomeranje montaže lampe na cevi dovešće neizbežno do pomeranja tačke pogotka. Montaže postaveljne na optici unose dodatno opterećenje na tubus optičkog nišana. Ovde se radi o opterećenjima koje prioizvođač nije predvideo, pa mogu da dovedu do oštećenja relativno skupe optike. Dovoljan razlog zašto ih treba izbegavati.

Jedini potpuno ispravan način montiranja baterijske lampe na oružju je montiranje na potkundak. Iako ružan, ovaj način omogućava sigurnu i čvrstu montažu koja ne utiče na upucanost oružja. Većina lampi namenjenih za montiranje na oružje dolazi sa takovanom Picantiny montažom, izabranom za vojno oružje zbog izuzetne pouzdanosti i čvrstine, tako da je najbolje na bočnu stranu kundaka, sa leve za dešnjake, i sa desne strane za levake postaviti bazu odgovarajuće dužine. Ovo rešenje, mada narušava estetske karakteristike oružja, predstavlja definitivno najpouzdaniji način montiranja lampi. Prilikom montiranja lampe treba voditi računa i o senci koju će bacati svi delovi oružja koji se nalaze ispred lampe. Za uključivanje svetla najbolje su se pokazali prekidači koji se nalaze na zadnjem kraju lampe, zbog svoje mehaničke otpornosti. Mikroprekidači spojeni na odvojeni kabl najčešći su uzrok problema sa lampama na oružju, pa ih i pored njihove praktičnosti treba izbegavati, a lampu uključivati pritiskom palca ruke kojom se drži potkundak oružja.

Povedite računa i o izboru materijala od koga je napravljena baterijska lampa. Ako je lampa proizvod nekog od velikih proizvođača slobodno uzmite i model sa plastičnim kućištem, međutim ako se i imalo dvoumite jedino pravo rešenje je aluminijumsko kućište, koje će obezbediti godine sigurnog rada.

Konstrukcija

U zadnjih nekoliko godina, pored klasičnih lampi kod kojih je uzvor svetla sijalica sa žarnom niti, kod nas su dostupne i lampe opremljene diodma koje proizvode svetlo, ili po engleskom nazivu LED lampe. LED lampe donose čitav niz prednosti nad klasičnim lapmpama, a pre svega je to daleko manja potrošnja uz jednaku količinu svetla, kao i izdržljivost na opterećenja kojima je izložena lampa na oružju. Dok je vek klasične halogene sijalice u lampi nekoliko desetina sati, život LED-a je 50 000 sati. Jednako bitna prednost za lovce je i boja svetla, koja je kod LED dioda uvek ista, bez obzira na ispražnjenost baterija, dok kod klasične sijalice boja postaje sve žuća kako se baterije prazne, čak i stajanjem. Uz sve to lampe sa LED diodama se često opremaju elektronskom regulacijom napona, koja omogućava rad gotovo istim intenzitetom sve dok baterije nisu prazne, što je idealno za potrebe lova.

Na svu sreću na našem tržištu je moguće naći čitav niz baterijskih lampi, i nadajmo se da će vam ovaj tekst pomoći da sebi odaberete ovu pravu. U taktičke  lampe za vojsku i policiju u zadnjih deset gomina uloženo je jako puno, i potpuno je besmisleno bežati od ovakvog razvoja koji itekako pogoduje lovcima. Ako je ikako moguće naš savet je da nabavite taktičku lampu nekog od poznatih proizvođača, koja će vas nagraditi godinama uspešnog lova, Ako to ne možete da je priuštite, birajte pažljivo, i sigurni smo da ćete pronaći optimalno rešenje.

Jurukovski Josif

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here