Zrenjanin: POŠUMLJAVANJEM PROTIV SEČE I POŽARA

1448

Proteklog vikenda, članovi lovačkog društva „Fazan“ iz Zrenjanina dali su ogroman doprinos očuvanju prirode i stvaranju novih staništa za svoju divljač.

Mart je mesec kada lovačke puške na par meseci utihnu i lovišta i divljač miruju. Ili bi bar tako trebalo. Na žalost, tu tišinu sve češće remeti buka motornih testera i vatrogasnih sirena. To su zvuci koji zasigurno označavaju uništenja remize i prirodnog staništa naše divljači. Nasuprot ovim ružnim slikama sečenja i kradje šuma kao i sve učestalijim požarima po lovištima Vojvodine, Zrenjaninci su očiti primer kako lovci vraćaju dug prema prirodi i divljači.

Na površini od jednog hektara plodne banatske crnice, za samo par sati, velikim angažovanjem gotovo svih članova društva, kao i uz tehničku i stručnu pomoć srednje poljoprivredne škole iz Zrenjanina i njenog rukovodstva i učenika, podignut je velelepan zasad sačinjen od sadnica različitog listopadnog drveća koje na ovom podneblju najbolje uspeva.

Lovci lovačkog društva „Fazan“ iz Zrenanina, ovom  za sve članove obaveznom radnom akcijom još jednom su pokazali da lov nije samo sinonim za odstrel divljači, već mnogo više. Lov je pre svega uzgoj i zaštita divljači. A ovaj zasad će biti budući dom mnogobrojne divljači i teren na kom će budući naraštaji vrlo rado loviti, što se već jasno vidi na osnovu zalaganja podmlatka na ovoj radnoj akciji.

Tekst i foto:

Srbislav Turinski i Igor Nadj

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here