UŽIVALI U LOVU I ŠETNJI LOVIŠTEM

1286

amerikankaAlibunar – Svakog januara u atarima sela alibunarske opštine već 11 godina organizuju lovnu i turističku manifestaciju „Lov na banatsku lisicu. Ove godine na ovu manifestaciju minule subote okupilo se 426 lovaca iz brojnih mesta Vojvodine i Srbije, zatim iz pograničnih mesta susedne Rumunije, Moldavije i Republike Srpske. U rano jutro u restoranu „Veverica – Zlatni bor“ pristizali su automobili sa registracijama iz brojnih gradova Vojvodine i Srbije. Doček je bio sa toplim čajem, sledio je banatski doručak sa obaveznim čvarcima,  kobasicama, slaninicom… Potom po utvrđenoj proceduri u pratnji lovnika usledio je odlazak u lovište mesnog alibunarskog društva i hajka je trajala do 13 sati. Sa dolaskom traktorskih prikolica sa lovcima, pristizale su u odstreljene lisice,  prvo dve, potom tri i na kraju taj broj se popeo na 16 odstreljenih lija.

U listu uspešnih strelaca upisli su se Zoran Krišan iz Jarkovca, Vasa Todorić i Stevan Ostojić iz Pavlovaca kod Rume, Stanimir Milutinović iz Skobalja, Igor Stoiljkovski i Vladimir Kostovski iz Glogonja, Borilsav Jovanov iz Titela, Dorel Baba iz Seleuša, Stevica Paser iz Dobrice, Dragan Nikolić iz Boleča, Vladimir Marković iz Grocke, Milorad Zekavica i Gabrijel Šožđan iz Alibunara, Mihael Suhar iz Silbaša, Ivan Supek iz Janošika i Mile Đorđevski iz Plandišta. Među učesnicima bilo je i sedam dama, među njima i Marija amerikanka Časar iz Margite, ona je oktobra prošle godine došla iz Amerike  i ponela je puno lepih utisaka sa ovog izleta u prirodu sa lovcima.

– Kolege lovci su bili predivni, pomagali su nam da prođemo stazu kroz ševare. A uživala sam i u susretim sa zečevima, srnama, naravno i lisicama. Ljubav prema lovu, naravno i lovačku pušku, nasledila sam od oca Jožefa. Po dolasku u rodno mesto oktobra prošle godine učlanila sam se u lovačko društvo i evo me i ovde, utisci o prirodi, učesnicima i gostoprimstvu su predivni. Toga nema u Americi, tamo je rad. Ovde, danas sam osetila da sam došla među svoje, kod kuće – rekla je očito dobro raspoložena Marija Časar.

Među brojnim gostima bili su predsednik Lovačkog saveza Vojvodine Milan Pažin i predsednik Skupštine Lovačkog saveza Srbije Marko Tica i koji su vidno uzbuđeni ovo nazvali najmasovnijom lovnom manifestacijom u Srbiji i Vojvodini. Pohvalili su Lovačko udruženje „Srndać“ na uspešnoj organizaciji, dočeku i prijemu ovolikog broja lovaca. Mladi lovci iz Alibunara od njih su dobili visoke ocene na velikom trudu u  poštovanju pravilnika o lovu na predatore, tako da se sve završilo bez i najmanjeg incidenta u lovnom reviru sa ovolikim brojem ušesnika. To je najbolja preporuka za domaćine, ali i druge o tome kako treba organizovati lovne manifestacije.

Marko Tica uz čestitke zahvalnosti na izuzeztno dobro organizovanom najmasovnijem lovu na predatore u Vojvodini i Srbiji je rekao da lovci nisu oni koji samo nose puške, već i veliki čuvari prirode, divljači, i borci koji danonoćno rade na očuvanju prirodnih lepota,  čiste i nezagađene životne sredine.  Naglasio je da Lovački savez Srbije i Lovački savez Vojvodine nemaju nesuglasica i uspešno rade na ostvarivanju zajedničkih programa za razvoj lova u celoj Srbiji. Milan Pažin je za medije rekao da samo  bogata lovišta imaju i brojne predatore, a zdrava populacija lisica koja je postala posle vakcinacije iz vaduha, ako se njen broj drži pod kontrolom lovaca je i korisna.

– Odstrel ovolikog broja lisica je rezultat rada i zalaganja lovačkih udruženja u ovoj opštini i celoj pokrajini. Samo bogata lovišta su bogata predatorima. Vraćamo se polako u sedamdesete prošloga veka kada je lovni turizam u pokrajini bio veoma unosan, imamo priliku da p
ovratimo i unapredimo lovstvo kao važnu turističku destinaciju i za ljubitelje lova iz inostranstva – rekao je između ostalog  Pažin. Dodao je da organizatori zaslužuju sve pohvale za doček i obezbeđenje optimalnih uslova za učešće  ovolikog broja  učesnika u lovu.

Predsednici Organizacionog odbora Zoran Prebiračević  i Lovačkog udruženja „Srndać“ Geza Lelik ocenili su da je najvažnije to što su uspeli da pokažu banatsko
gostoprimstvo i pravi lovački ugođaj, to je najveća preporuka za razvoj lovnog i seoskog turizma u ovom kraju. Očekuju i dolazak lovaca iz Italije, a za to imaju dobru preporuku, lovci su su se susretali sa brojnom populacijom zečeva, srnećom divljači, kako je to bilo pre tridesetak i više godina. Potom su goste zabavljali tamburaši Miroljuba Mije Jankova iz Botoša, uživali i u lovačkom gulašu od srneće divljači koji je pripremala ekipa kuvara na čelu sa vrsnim kulinarom Jonom Čolokom iz Nikolinaca. Bila je i bogata lovna tombola, glavne nagrade su bile poziv za učešće u lovu na divlje svinje i fazane u ovom kraju.
Foto: Lovci u hajci, lovci sa svojim trofejima, Amerikanka Marija Časar Jovanović

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here