U CREPAJI OBELEŽENO 130 GODINA ORGANIZOVANOG LOVSTVA

1316

priznanja lovakog drutva zaslunim lanovima smanj

Crepaja,  selo sa 4.500 stanovnika, u opštini Kovačica bilo je i ostalo veliko po svemu. Selo je ovo uglednih ratara i poljoprivrednih proizvođača i naravno velikih lovaca. Velikih lovaca po tradiciji jer početi organizovano lovstvo pre 130 godina je sama po sebi velika stvar. A počeli su i osnovali lovačku družinu daleke 1883 godine.Interasantna je priča kako je u Crepaji osnovano lovačko društvo. Te daleke 1883 godine u Vojvodini su postojala lovačka društva u Petrovaradinu, Sremskim Karlovcima, Šidu i tako redom po Sremu, a koja su osnovana ranije. Veliki uticaj u to vreme imali su Sremski Karlovci koji su svoje lovačko društvo osnovali još 1873 godine. Naravno uticaj su Karlovčani imali u svim sferama života, bio je to kulturni svetionik srpskog naroda. Te, 1883 godine, jedne kišne i maglovite jesenje večeri u Crepaji okupili su se viđeni i bogatiji ljudi od kojih je jedan bio Karlovački đak i činovnik u okrugu Kovačičkom. On je predložio da Sremci dođu u lov u Banat, u Crepaju. Tako se rodila ideja da i Crepajci osnuju svoje lovačko društvo . Kako rekoše na njihovoj proslavi, što bi oni bili gori od Sremaca. I tako je formirano Lovačko društvo u Crepaji. Prema evidenciji kroz lovačko društvo do sada je prošlo preko 500 lovaca. Danas imaju samo 28 članova i gazduju lovištem od 7.500 ha.

Beležimo još jednu lepu priču u Crepaji.  Kako su dali ime svom Lovačkom društvu,  ime „Lisac“.  U kafani kod čika Slavka Trailovog 1955 godine održan je sastanak Lovačkog društva,  odlučivali su o nazivu.Bilo je tu raznih predloga od Vidra,  Zec,  Fazan,  Srndać.  I onda Rade Matejić predlaže Lisac, i svi prihvataju.  Crepaski  lovci kupili su i kuću u selu koja postaje lovački dom.  Interesantno kuća je takođe podignuta 1883 godine kada jei osnovano lovačko društvo . I onda lep gest Crepajskih lovaca,  za Krsnu slavu uzimaju Spasovdan,  slavu koja se slavila u toj kući.  Slave je i danas dani uz napomenu da su tu kuću odnosno svoj lovački dom renovirali pre tri godine.

Lovc i Crepaje  imaju i svoju monografiju koja govori o istorijatu crepajskog lovstva,  imaju mnoga odlikovanja  za uspešan rad od strane LSS i LSV. Danas je to jedno od više lovačkih društava u okviru LU „Livade“ u Kovačici sa lovačkim podmladkom i izuzetno lepo uređenim i bogatim lovištem.

Dakle, imali su Crepajci šta slaviti i proslaviti. Bilo je to predivno veče u Crepaji sa visokim gostima. Bili su tu pored predstavnika Opštine Kovačica i Lovačkog udruženja i predsednik LSS Dragan Šormaz, predsednik Skupštine LSS Marko Tica i sekretar LSV Dejan Milkov kao i direktor Privrednog društva „Jelen“  Aleksandar Ćeranić.  Svaki od gostiju obratio se članstvu i uz čestitke za jubilej poželeo da društvo još dugo bitiše.  Naravno,  uručena su i odgovarajuća priznanja,  plakete od strane Lovačkog društva a onda je od strane LSS i LSV podeljeno odličje u visini bronzanih, srebrnih i zlatnih odlikovanja.  LSS dodelio jebronzani orden Ljiljani Jović jedinoj  lovkinji u ovom lovačkom društvu i srebrni orden koji je  pripao je predsedniku Lovačkog društva „Lisac“ Crepaja  Goranu Josifoviću.  Lovački savez Vojvodine takođe je dodelio svoja odličja,  bronzani orden  Ljubomiru Radovančevu i  zlatno odličje Jovanu Josifoviću.  Četiri predivne plakete Lovačkog društva „Lisac“ Crepaja uručene su Opštini Kovačica, LSS, LSV i LU „Livade“ Crepaja.  Naravno podeljene su i Zahvalnice zaslužnim članovima Lovačkog društva.

I tako je svečano bilo u Crepaji, reklo bi se imalo se i rašta. Kako dolikuje,  posle svečanog oficijelnog programa,  usledilo je veselje uz domaću vojvođansku muziku.  Na mnogaja ljeta Crepajci.

 

Jeremija Trifunović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here