Swarovski X5, Exspert za pucanje na daleko

3777

 

unnamed (2)Piše: Predrag Đurđev

Odavno znamo da Swarovski pravi bezkompromisne lovačke optike. U asortimanu ovog proizvođača nema čega nema a da nije visoko pozicionirano u svetu optičkih uređaja. Inovacije, tehnička rešenja, optička perfektnost, lakoća upotrebe, namenski modeli, sve su benefiti  koje korisnici veličaju i baštine već decenijama. Međutim, Swarooskom se stavljalo na „teret“ da nije prisutan u segmentu Varmint i Long- Range lovačkih optika ili prevedeno… za precizno pucanje na daleko. Tirolci su zasukali rukave, krenuli u razvoj i tržištu ponudili kariku koja nedostaje. Karika se zove model X5.

Na samom početku da objasnimo u čemu se razlikuje posebnost Varmint ili Long-Range optika od konvencionalnih lovačkih optika. I jedne i druge mogu imati velika uvećanja i obaveznu korekciju paralakse ukoliko pomenuta uvećanja prelaze index 10 ili 12. I jedne i druge su identične po broju funkcionalnih sklopova. Međutim,  postoje bitne razlike u načinu upotrebe i načinu izrade. Obično se misli da se sprave za dalekometno pucanje razlikuju jedino po velikim uvećanjima. Možda nekada, dok je danas normalno da u prodaji postoje lovačke optike sa velikim indexom. Već smo navikli da po lovištima gde se love srne, divokoze, predatori srećemo uvećanja od 16 ili 18 x. Takvi lovovi često zahtevaju dalekometni hitac preko 300 met. i uz adekvatan karabin, metak, optiku i naravno trening nije teško ostvariti precizan pogodak. Vreme i tehnika je odavno odbacila puritanska shvatanja da se odstrel vrši do 200 met. a da je sve ostalo lutrija, promašaji, ranjavanje i sl. Takve tvrdnje datiraju od pre 30-40 godina i danas nemaju uporište u realnosti. U ostalom, poslednjih dvadeset godina doživljavamo ekspanziju Varmint modela karabina kod svakog ozbiljnog svetskog proizvođača oružja. Verujte, i prosečan strelac uz malo obuke i sa kvalitetnom puškom može pogoditi u 8 cm. na 300 met. ili 12 cm. na 400 met.

Da se vratimo poređenju optika. Varmint ili Long Range optika se koristi na drugačiji način od klasične i tehnički su posebno koncipirane za upotrebu i pri tome  imaju robustnije, kvalitetnije i dugovečnije turete za korekciju pogodka /točkiće i mehanizam za pomeranje končanice/. Ti tureti mogu biti otvoreni ili zatvoreni ali im je zajednički imenitelj da su većih dimenzija, jasnih i odsečnih podela /klikova/, da su precizno urađeni do sajdžijskih zahteva i moraju biti vanserijski izdržljivi.  Točkić za korekciju paralakse se nalazi sa strane i njime „izoštravamo“ sliku, i kad je najoštrija, eliminisali smo paralaksu i imamo „čist hitac“. Ovaj točkić zapravo pomera dodatna sočiva unutar tubusa i mora biti perfektno precizan i u kvalitetno urađenom sklopu i naravno, izdržljiv. Sve u svemu, iz priloženog se vidi da Varmint ili Long –Range optike moraju biti extremno izdržljive, jer tokom upotrebe i životnog veka optike moramo nešto podešavati ili „kliktati“ na desetine hiljada puta.

Šta nam pruža ovakva konfiguracija za razliku od klasične koncepcije lovačke optike? Upravo ono o čemu smo na početku skrenuli pažnju a to je…siguran pogodak. Naime, otvoreni tureti i vidljiva podela „klikova“ služe da na svakoj željenoj daljini odstrela podesimo krstić končanice prema balističkim svojstvima metka. Ovo zahteva dosta predznanja iz balistike a iz domena putanje zrna koje upotrebljavamo /gramaže/. U tome i jeste poenta preciznog pucanja, zar ne. Time zaboravljamo klasično podešavanje upucanosti od par santimetra na 100 met, a sve preko toga „podižemo“ prema iskustvu, za dva-tri prsta, šaku ili „preko leđa“. Pa zar to nije bila lutrija kod ostrela? I još jedna naznaka, uz Varmint ili Long –Range optiku je poželjno imati laserski daljinomer kojim precizno merimo daljinu do mete. Na sajtu  Swarovskog imate balistički program za sve kalibre i municiju, ukucate parametre, dobijete podatke o broju klikova i samo podesite optiku na zadatu daljinu. Sve ostalo je na vama – da li znate da pucate ili ne. Ako je da, precizan pogodak je neminovan. I verujte, možda ova objašnjenja  izgledaju komplikovana, ali nisu. I najveće laike sam obučio za sat vremena da koriste Long–Range optike.

 

X5 je došao

     Svetska stručna javnost je sa nestrpljenjem očekivala lansiranje X5 modela. Kao i uvek, sve što dolazi sa Tirola je predmet posebnog interesovanja a specijalno u segmentu gde Swarovski nikada nije bio 100%. Tu i tamo je koketirao sa optikama za „daleko“ ali nikad sa rasnim modelom. Tokom iščekivanja se nije postavljalo pitanje da li će to biti vrhunski proizvod sa kristalnom slikom, već kakve inovacije, ingeniozna rešenja i novitete će doneti X5. Evropska konkurencija u vidu Kahles-a, Zeiss-a, Bendera se već ranije pozicionirala u Long-Range odeljku i trebalo je samo da Swarovski pristigne te da se opet kompletira „velika četvorka“  i naravno, pri tome da se odmere nijanse. A onda je gordi Tirolac nastupio u svom sjaju.

X5 je kročio na scenu kao željno očekivani gost na diplomatskom balu. Pod svetlom reflektora ali i oštrim perima novinara i poznavaoca, šepurio se u svom dostojanstvu. Prva vizuelna  predstavljanja širokoj javnosti su donela jedinstveni zaključak: Izgleda lepo, moćno i respektabilno, ali da vidimo šta radi, šta može i od čega je napravljen. I tako, do septembra ove godine, kada se našao u prodavnicama širom Evrope, X5 je prošao višemesečne oštre testove priznatih autoriteta, mnoge recenzije, demonstracije u distributerskim krugovima i prošao je sa ocenom /odličan/ 5. Čak i u Americi gde evropske optike obično smatraju preskupim. Sada je na testu široke lovačke i sportske javnosti. No Swarovski je prošao i teže ispite a ovaj će mu biti kao limunada jer pored čuvenih „stakala“ ovaj model ima i bezbroj kečeva u rukavu. Dovoljno je pogledati poprečni presek optike, i svih podsklopova iste, u kojoj se vide sva mehanička rešenja i zaptivenost pa da steknete sliku o tehnološkom nivou proizvodnje jednog optičkog nišana. Jedan moj prijatelj je rekao:

Vidi ovo, staklića i delova ko televizor u boji i zidni sat zajedno. Ovo sa zidnim satom i nije daleko od istine i objasnićemo u nastavku teksta. Vredi pomenuti da će vam na svetskoj sceni optičara,  vrlo mali broj proizvođača prikazati totalni presek svojih vrhunskih modela optike. Swarowski je to uradio, da pokaže superiornost ili da „uprska“ konkurenciju… vrag će ga znati.

 

Od čega je sastavljen

unnamed (1) X5 je sačinjen od posebno konstruisanog debelozidnog  tubusa koji nije kompatibilan sa ni jednom drugom serijom Swar optika. Tubus je izuzetno jak, sačinjen je od posebne vrste dural aluminijuma  i zaštićen je specijalnim postupkom adodizacije. Sve klizne i obrtne površine su urađene u mikro tolerancijama što rezultira preciznim podešavanjima svakog elementa mehaničkog sklopa. Dihtovanje je izvršeno silikonskim orinzima i specijalnim lepkom koji pruža 100% zaptivenost na svim temperaturama u okviru deklarisanog opsega /-20 do+55 stepeni/. Cela optika izdržava energetski razred kalibra .50BMG a zaptivenost je testirana na 4 metra dubine vode. Optika poseduje inverzioni sistem opružnog stabilizacije tubusa unutar tubusa koji obezbeđuje maksimalnu stabilnost leća kojima s vrši fokusiranje i korekcije končanice. Swar ga naziva „inversion spring retention system“. Postoji još jedan opružni sistem stabilizacije u turetima koji obezbeđuje da posle opaljenja teških kalibara ne dođe do pomeranja vrednosti podešene končanice. Ovaj sistem je jedinstven, patentiran, garantuje „O“ i posle pomeranja-kliktovanja 116 moa /cca.450-500 klikova u zavisnosti od modela/ od max. do min. opsega elevacije po pravcu i visini. Ovaj sistem obezbeđuje da teoretska greška u celom opsegu klikovanja može iznositi 0.1 mm. Da podsetimo, jedan „klik“ u zavisnosti od modela je 1/8 moa /3.6 mm/ ili ¼ moa /7.2 mm/. Inače, mnogi svetski modeli Long-Range optika padaju na testu visokog kvaliteta kada se pomeranjem elevacije dolazi blizu krajnjeg položaja mogućnosti maksimalnog otklona. Tada su opruge jako sabijene i končanice posle trzaja oružija počinju da menjaju vrednost. Očigledno, kod Swara je to rešeno posebnim sistemom i njemu se to ne dešava.

O staklima da ne pričamo. Ko je jednom pogledao kroz Z-6 ili Z-5, zna o čemu pričamo. Na ovoj optici su identična ali sa još jednim premazom koji ne dozvoljava zamaranje oka kod dugog gledanja kroz objektiv. Sumračni faktor i premazi su High-qality i High-contrast kvalitetu. I što je najvažnije, taj kvalitet se zadržava na bilo kom stepenu uvećanja. U zavisnosti od modela X5,  susrećemo 4 tipa/izgleda končanice. Proizvođač ih je krstio BRM, 4W, 4WX i PLEX. Tip BRM je razvijana za long range pucanje i sadrži podeoke koje definiše 2MOA vrednosti između podeoka. Pomalo liči na „taktičku podelu“ i veoma je korisna kada se lovac navikne na nju a pri tome zna da je koristi. Naročito u uslovima jakog bočnog vetra. 4W končanica je prava lovačka opcija. Ne zbunjuje, pregledna je i ima mogućnost korigovanja bočnog vetra na podeocima koji su u rasteru od 2 MOA. Tip 4WX  je izuzetno precizna končanica sa podeocima od 1 MOA i pruža mogućnost fine korekcije na većim daljinama. Idealna za lov predatora preko 300 met. Končanica PLEX je ista kao što smo navikli da je srećemo unazad 30 godina. Idealna za intuitivno pucanje i za one koji balističkim kalkulatorom definišu tačan broj klikova za svaku daljinu. Mnogi koji pucaju „papir“ je obožavaju.

Precizno i pouzdano podešavanje po visini i pravcu je rešeno velikim otvorenim izgraviranim  turetima /točkićima/, čiji mehanizam se naziva „metal na metal“. Naime, ovde se radi o tome da je sav prenosni sistem koji pomera končanicu sačinjen od metala, to jest ima metalne zubčanike . I to ne mesingane /što se smatra OK/ već od nerđajućeg čelika. U našem žargonu –od prohroma. Klizne površine su takođe od istog metala. Sad se možemo prisetiti onog dela teksta, kad je moj drugar rekao da mu liči presek na zidni sat. Za dizajan, funkcionalnost i preciznost ovih tureta je angažovana jedna Švajcarska časovničarska firma koja je projektovala ovakvo rešenje. Nije daleko od istine da tureti izgledaju, imate osećaj kod manipulacije i funkcionišu… kao švajcarski sat. Postoji poseban alat, koji dobijate uz optiku, kojim vršite otključavanje, zaključavanje i klikovanje na turetima. Turet za kotrekciju po visini ima mogućnost podešavanja i „subzero“ elevacije što je dobro za teške i spore kalibre ako „nulujete“ početnu distancu od 200 met.

 

O svemu po malo

unnamed X5 nam dolazi u dve verzije uvećanja. 3.5-18×50 P, koga možemo nazvati čistokrvno lovačkom varijantom i 5-25×56 P koji je mešavina lovačke optike i Long-Range opcije za pucanje u „papir“. Obe optike se rade u dve varijante, sa iluminacijiom i bez nje. Inače, težina im se kreće od 810-850 grama u zavisnosti od modela. Dijametar tubusa kod obe varijante iznosi 30 mm. Sumračni faktor za model 3.5-15×50 je 11-30 dok je kod objektiva od 56mm nešto veći i iznosi 15.5-37.4 u zavisnosti od uvećanja zuma. Kod svih modela Exit pupil /udaljenje od oka/ je fascinantnih 95 mm. Iako optika dolazi iz Evrope, ovaj put je Swarovski odredio ga su klikovi u MOA a ne u milimetrima. Tako da je ugravirana podela na turetima gde je jedan klik ¼ ili 1/8 moa za 56 objektiv.

Kada kupite X5 optiku uz nju dobijete tubusni štitnik za sunce, multi alat, transparentni štitnik objektiva i okulara, rezervnu bateriju i mikrofibernu krpicu. Uz doplatu za fer novac možete dobiti permanentne poklopce leća, set za čišćenje leća ili neoprenski transportni poklopac cele optike. Ono što bi preporučio svakom kupcu X5 optike je da kod svog lokalnog dilera naruči personalizovane gravirane poklopce tureta koji će biti adekvatni balistici metka koji koristi. Šta to znači i podrazumeva?

Ništa jednostavnije. Kao što rekosmo, vašem lokalnom dileru dajte podatke koju vrstu municije i koji kalibar koristite, koje je težine zrno, koji je tip zrna i koja je početna brzina projektila na ustima cevi vašeg kalibra. Uz te podatke recite da želite podelu na 25 met ili 75 met. I time ste naručili vaš personalizovani poklopac tureta koji važi samo za datu municiju. Cenu koju će te platiti za njega je vrlo popularna a vama po prispeću novogravirane kape ostaje da karabin upucate na 100 met. u nulu i da poklopac podesite na nulu. Okretom poklopca na oznaku 250 met. vi zapravo sad imate upucanu pušku na tu daljinu ili gađate divljač na toj daljini tačno u mesto koju ste krstićem poklopili. Ništa jednostavnije.

 

Zanimljivosti

    Nećete verovati…Evropska premijera za distributere i novinare započeta je u Srbiji. Može da se desi i da je to bila svetska premejera ali je to teško sad dokazati. U čemu je štos, pitaćete se.? Isti dan kad i u Srbiji bila je i u Teksasu u Americi, takođe za novinare. No, kako bilo, zadnje nedelje maja ove godine se na Zlatiboru okupilo desetak distributera i isto toliko novinara, koji su prisustvovali premijernoj demonstraciji Swarovski X5, 5-25×56 optike. Impresije su bile na zavidnom nivo. Naročito kad je na demo pucanju iz kalibra .308 sa meč municijom, na daljini od 500 met., svako ko je proba pogodio metalni gong prečnika 250 mm. I to po prilično jakom vetru. Uz malu obuku su svi savladali osnove kliktanja i podešavanja za pucanje na velike daljine. Uz dužno poštovanje prema par distributera koji su trenirali gađanje od ranije, mnogima je ovo bio prvi put da upute metak dalje od 200 met.

Za kraj, šta reći. Možda nam fali najači test za X5 ali na njega moramo da sačekamo. To je test vremena. Ubeđen sam da je Swarovski to sve već predvideo i da su sva rešenja na optici urađena da odole surovim uslovima eksploatacije u pogledu hiljada kliktanja. U ostalom, to danas uspeva fabrikama sa manjim renomeom a ne jednom Swarovskom.

Što se mene tiče, ja bih voleo da od Swara vidim jednu čistokrvnu takmičarsku optiku ali za pucanje na papir. Recimo X5 u varijanti 8-40×56, bez iluminacije. Za takmičarske stvari je ona nevažna. Zašto sam to poželeo? Na Zlatiboru sam u takmičarskoj konkurenciji pucao Balkansku long range ligu u F-klasi. Iako je Swar X5 5-25×56 svrstao u lovačku – Varmint sveru, verujte ni za papir nije loša. A ono što je za visoku klasu takmičenja mora biti dsobro i u svim lovačkim varijantama. I da ne zaboravim, Swarovski je širokoj lovačkoj publici predstavio ovu optiku na upravo završenm sajmu Lorist u novom Sadu. Predpostavljam da znate kakve su bile reakcije.

 

 

Predrag Đurđev

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here