Spremajte se polako: Oružje i municija za lov srndaća

3514

   Piše: Predarag Đurđev

Sa ovom temom dolazimo do intrigantnog pitanja: – Kakvim oruzjem u lov na srndaća. To je jako “klizav” teren za svakog poznavaoca a posebno za novinarski osvrt. Kada bi želeli da sačinimo definiciju takvog odgovora, magična formula bi glasila: – Konfiguracija oružja za odstrel srndaća je afinitet i individualni izbor, koji zadovoljava osnovna načela izbora kalibra po zakonskoj i energetskoj vrednosti, uz dobra balistička svojstva na telu divljači a u odnosu na njenu telesnu masu, uključujući i etički pristip. Formula deluje suviše komplikovano, možda rogobatno ali je u stvari tačna. No krenimo redom, u jednostavniji način analize poželjne puške.

Da počnemo sa kalibrima. Maleni, u dijametru 5.6mm, preporučujemo vrsnim, iskusnim i sigurnim lovcima. U ovu grupu spadaju .222 rem., .223 win, .222 rem.mag. .22-250 rem., 5.6×50 r mag., 5.6×57, 7.62×39 i još po neki egzotični. Prethodno navedene pratii i izraz ‘srneći kalibri’. Pomenute krasi ravna putanja zrna, dovoljna energija za odstrel ali i lagana zrna koja znaju biti problem kad naidju na prepreke tokom proleća i leta. Pored toga, vetar im je glavni neprijatelj. Takodje, kod lošijih pogodaka, srndać zna ‘odneti’ hitac malih brzih projektila. Iako je životinja smrtno ranjena, potraga se zna odužiti u nedogled. Ranjavanje nikome nije potrebno. Trofejno grlo je izuzetno vredno, i zato, oprezno sa pomenutim mališanima koji, uzgred, prave i teška oštećenja na mesu divljači. Zato, nikada nisam bio poklonik tih ‘srnećih kalibara’ u 5.56 diametru, naročito.

U drugu grupu možemo navesti sledeće: 6mm.rem, .243 win., 6x70r, 6×62 freres, .25-06 rem., 6.5×55, 6.5×57 /i R verzija/, 6.5×65 rws, 6.5×68, .270 win., .270 wsm. U treću grupu bi svrstali: 7-08 rem.,7×57 /i R verzija/, 7 rem.mag, 7×64, .280 rem., .308 win., 30-06 . Naša preporuka je da koristite /ukoliko ste u mogućnosti/ kalibre iz druge navedene grupe. Ona je sigurno najprimerenija. Jer dijametri zrna izmedju 6 i 6.8 mm su najpodesniji za odstrel srndaća. U osnovi, svi pomenuti imaju dobre balističke osobine, velike početne brzine i ravnu putanju zrna. Poželjno je da tačka upucavanja /”O”/ bude definisana izmedju 180 i 220 met. Pomenuta svojstva dozvoljavaju da se uputi besprekoran hitac do optimalnih 250 met ukoliko je to potrebno. Poznato je da srndać neće da se “namesti” baš uvek na 50 -100 met., naročito u Vojvodini. Da ne zaboravimo, uvek plasirajte hitac sa oslonca. Sa čeke je to lako, dok sa zemlje uvek koristite štap ili tronožac za pirš. Ovakav lov zahteva besprekoran pogodak u plećku ili malo iza nje, još bolje. Pucanje iz ruke je rezervisano samo za daljine od max.50-80 met. i to iskusnim lovcima.

Municija traži posebnu pažnju. Telesna masa srndaća varira od 20-30kg, maksimalno, i moramo biti svesni da je to lagana divljač. U glavnom, za prvu grupu je optimum od 3.5-4 grama težine zrna, za drugu grupu se kreće od 5.5-8,5 grama, dok je za treću  dobar izbor od 8 – 9.7 grama. Proizvodjača izaberite sami, u odnosu na vaša iskustva i poverenje a važno je šta vaša puška “voli “ i sa čim je najpreciznija. Presudan je oblik i tvrdoća zrna. Ako imate mogućnost izbora, koristite uvek delimično ekspandirajuća ili tvrda zrna. Prostrelna rana je izuzetno poželjna. Klasičan SP/Soft Point/ je dobar za dalje distance, dok na umerenim daljinama zna teško oštetiti mišićnu masu. Medjutim, vrlo je efikasan. Klonite se municije čije zrno ima naziv ‘ballistic’, po običaju su to jako, jako meka zrna. Preporuka je da se koriste i zrna sa velikim balističkim koeficijentom, poput BT /boat tail/ zrna kako bi maksimalno iskoristili prednost rezantnih kalibara koji imate. Ako koristite PPU municiju, odaberite onu koja ima oznaku PSP, PSPBT ili SPBT. U načelu, koristite uvek kvalitetnu municiju.

Optika

Odaberite kvalitetan optički nišan sa primerenom končanicom za lov srndaća. Tipovi  kao “dupleh”, “4a”, “balistik plex”, “multi x”, “30-30” i slične su idealno rešenje jer su tanke. Končanica ne sme na većim daljinama pokrivati telo divljači. Minimum prihvatljiva optika je uvećanja 6x i prečnika objektiva 42. Za brdske terene. Optimum treba tražiti u varijabilama poput 3-9×40 ili fiksne 8×42. Za idealno bi preporučili  2.5 -10×50, 4 -12 x50, 4-16×50 i sa tubusom od 30 mm. Što veći tubus i veći objektiv znači bolju preglednost, čistiju sliku, bolji kontrast i pouzdaniji pogled u ranjim jutarnjim i kasnim večernjim časovima. A tada se oprezni srndać i pojavljuje, zar ne. Optike srednjeg cenovnog razreda su sasvim dobre kod proizvodjača poput Busnela, Leupolda, Hakka, Vixena, Meopte, Vortex-a i sl. Zrakovi fiksni od 6×42 i 8×42 će potpuno završiti posao ali na terenima pod vegetacijom. O Swarovskom, Kahlesu, Smit i Benderu, Cajsu, dzaba trošiti reči. Svi bi voleli da ih imamo. Jos nešto, osvetljene končanice i nisu neophodnost i bez njih niste toliko hendikepirani a dosta utiču na cenu. Kvalitetnu optiku treba da prati i kvalitetna montaža. Povoljno se mogu nabaviti fiksne i demontažne Leupoldove montaže. I ako deluju jednostavno, dokazano su pouzdane i ne previše skupe. Švenk i Suhl su odavno na ceni ali su nekako ‘mekane’ na spoljne udare tokom nošenja i transporta. Polako idu u zaborav i pomalo već izlaze iz mode. Tipovi poput Pikantini i Weawer, daju maksimalnu čvrstinu i otporne su na trzaj i udarce tokom provlačenja, penjanja na čeku i sl. . Klonite se “praviša” iz sumnjivih  strugarskih zanatskih radionica.

Podsetnik

Izbor konfiguracije alatke, poput karabina, kombinovane puške, jednometne prelamače, ili poluautomata je vaš afinitet. Budite svesni mogućnosti vašeg oružja i izabranog kalibra. Onoliko koliko verujete svom oružju i svojim sposobnostima, toliko će te uputiti precizan hitac na odredjenu daljinu. U ovakvim prilikama uvek dajem prednost obrtno-čepnom karabinu. Prilagodite odlike puške svojim sposobnostima. Koristite uvek pouzdan i jak dvogled za pretragu terena… nikad optički nišan. Izvršite proveru upucanosti vašeg karabina pre dolaska na odstrel. Obavezno. Lovište nije poligon za vežbanje. Nikada ne pucajte na divljač u trku. Zamolite stručnog pratioca da vam da pročenu razdaljine do divljači jer bolje od vas poznaje distance u svom lovištu. I nemojte nikada pucati iz terenskog vozila. Zakon to zabranjuje a pored toga nema ni previpše cari. Lično obožavam lov srndaca pretragom jer to smatram suštinskim lovom.

Sa domaćinom koji gazdije lovištem u kome vršite odstrel, pravovremeno dogovorite sve detalje koje definišu lov trofejnog srndaća. Ovde pre svega mislimo na finansijsku konstrukciju. Vrlo je važno da se unapred zna cenovni /ili trofejni/ razred do koga ste spremni da idete. Utisak prelepog lova može pokvariti naknadno saznanje da morate izvaditi značajna sredstva koja niste planirali. Zato pametno, upravniku lovišta ili lovočuvaru tačno naglasite koliko novaca izdvajate, u okviru objektivne greške koja se može napraviti od +- 5 %. Time skidate odgovornost sa sebe. Nakon toga, ostaje samo da vas stručni pratilac pokaže grlo koje je definisano cenovnim dogovorom.

Srećno vam bilo…Dobar pogled.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here