SEZONA VELIKOG USPEHA KRUŠEVAČKIH LOVACA

1210

1470293_731319350230243_850958044_nOkončan je i ovogodišnji lov na divljeg zeca i fazansku divljač koji je trajao šest lovnih dana. Zadovoljni su i lovci i rukovodstvo lovačkog udruženja “Kruševac”. Lov je protekao bez ikakvih incidenata, ističu u udruženju, …

Ova godina u odnosu na prošlu je bolja i u pogledu vremenskih prilika, pa je to uslovilio veću reprodukciju plemenite divljači. Vremenske prilike su najviše godile divljem zecu, tako da je bilo dva, tri okota, kažu u ovom udruženju. Zato je lovna sezona dočekana sa velikim očekivanjima lovaca.

Da divljač opstane, umnogome su pomogli i sami lovci, vrednim radom i domaćinskim gazdovanjem, kao i unošenjem dovoljnih količina hrane i soli u lovište, čišćenjem terena od raznih predatora i drugim akcijama koje sprovodi udruženje na očuvanju biodiverziteta. Ne treba zaboraviti ni lovački podmladak koji je iz godinu u godinu sve brojniji i koji učestvuje u svim aktivnostima oko očuvanja divljači i staništa divljači. Ne treba ih zaboraviti jer oni su naslednici nas lovaca, ističe predsednik L.U. Kruševac, Vladimir Kostić.

Kao i svih predhodnih godina LU se pobrinulo da na vreme obezbedi lovnu divljač za svoje članove. U toku ove godine, za potrebe našeg lovišta kupljeno je i uneto 4.000 odraslih jedinki fazana, dok je nabavka divljeg zeca i dalje jako problematična iz već poznatih razloga (drastično smanjena populacija u lovištima gde se organizuje hvatanje i prodaja živih jedinki).

Najvažnije je to da je lov protekao bez ikakvih incidenata. Lovci su se pridržavali kodeksa ponašanja u samom lovu, imali su na sebi markere koji su uočljivi i na taj način doprinosili opštoj bezbednosti u lovu. Lovočuvarska služba je marljivo radila, obilazila lovište i vršila kontrolu sprovođenja donošenih odluka vezanih za samu organizaciju lova, vođena opštim stavom da je bezbednost u lovu najvažnija. Znaju u LU „Kruševac“ da će lovine uvek biti, a ljudski život je samo jedan.

Za kraj treba istaći da se GPGL iz godine u godinu u potpunosti realizuje, što govori da se u lovačkom udruženju „Kruševac“ vodi dosta računa prilikom prolećnog brojanja divljači i predviđenog broja za odstrel.

divlji zec: predviđeno GPGL 1.100 jedinki – odstreljeno 1.045 jedinki- 94%,

fazan: predviđeno 2.400 jedinki – odstreljeno 2.400 jedinki-100%,

dok je lov na divlju svinju u toku – odstreljeno je 6 grla od predviđenih 28.

Za potrebe prihrane divljači izdvojena su značajna sredstva za kupovinu više tona zrnaste hrane, a nabavljena je i velika količina kamene soli putem donacije.

VELIKI POZDRAV IZ DOMAĆINSKOG LOVIŠTA, „DOBAR POGLED“!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here