LOVCI TRSTENIKA PROSLAVILI 115 GODINA POSTOJANJA

1285

Lovačko udruženje „Radoslav Brkić-Boža“ u Trsteniku, 14. Decembra 2013 godine svečano je proslavilo 115 godina organizovanog lovstva i postojanja lovačkog udruženja. U Domu kulture gde je u holu otvorena izložba zapisa o ovom udruženju i svečnom akdamijom obeležen je ovaj veliki jubilej.  Bio je to bogat  kulturno-umetnički  program uz igru, pesmu i muziku. Osnovani su 5.oktobra 1898 godine od strane 56 lovaca. Prvi predsednik je bio trgovac Danilo Mirić.

Skupu i proslavi prisustvovao je veliki broj trsteničkih lovaca ali i gostiju iz lovačkih udruženje Kruševac, Kraljevo, Vrnjačka Banja, Aleksandrovac Župski  i Kragujevac.

Govoreći na svečanoj akademiji predsednik Lovačkog udruženja „Radoslav Brkić-Boža“ Miroslav Stevanović upravo je istakao veličanstvenih 56 lovaca koji su smogli snage da se organizuju i zaista jednom pravom vizijom pokrenu danas veliko lovačko udruženje koje sa pravom nosi epitet najmlađeg u Srbiji. Prosečna starost lovaca u ovom udruženju je ispod 30 godina i to je pravi raritet ne samo u Srbiji nego mnogo šire. Osim toga trsteničko lovačko udruženje sa više od 1800 članova je i najveće naše udruženje.

lovci trstenika na sveanoj akademiji

– Površina kojom gazdujemo od 45.000 hektara je mala da zadovolji potrebe trsteničkih lovaca, posebno onih koji imaju želju da tek pristupe našoj organizaciji. I pored toga možemo biti ponosni na fondove divljači a posebno na fond zeca koji smo unosili poslednjih 20 godina i danas imamo najveću brojnost ove divljači u Srbiji, rekao je predsednik Stevanović u svojo pozdravnoj besedi na svečanoj akademiji.

On je potom apostrofirao ulogu lovstva u opštini Trstenik i istakao da je ovo jedna od najboljih organizacija.

– Očuvanje fondova divljači uz stalno unapređenje je naš veliki zadatak. Opasnost koja se nadnela nad naš kraj u vidu moguće eksploatacije nikla je nešto što moramo zasutaviti jer će se pogubno odraziti na ne samo divljač nego i na ljude koji žive u ovom kraju. Zato apelujemo na sve u našoj opštini i nadležne u Republici Srbiji da spreče ove radnje, zaključio je svoju besedu predsednik Miroslav Stevanović

Skupu lovaca na svečanoj akademiji potom su se obratili predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić  i predsednik LSCS Tomica Radosavljević.

Velikom broju lovaca Lovačkog udruženja „Radoslav Brkić-Boža“ u Trsteniku  zatim su uručena zlatna, srebrna i bronzana odličja Lovačkog saveza Centralne Srbije. Odličja su uručili Ljubiša Krstić, upravnik lovišta, predsednik Stevanović a zlatno ordenje Tomica Radosavljević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here