SAČMARICE: Nišan na kraju cevi ili mušica

8700

 

 

 

 

 

Ne postoji manji deo (a da je vidljiv) na sačmarici a da ne izaziva toliko polemike kao što izaziva dotična mušica. Sa njom ili bez nje? Ako je Da, kakva…

Tradicionalno izrađena od metala – mesinga, različitih valjkastih formi i dimenzija, godinama je mirno radila svoj posao na vrhu cevi. I svi su bili zadovoljni. U poslednje vreme prateća oružarska industrija, ponesena profitom, ponudila je tržištu mnogo noviteta počev od  fluoroscentnih premaza do fiber optičkih vlakana. Uz gromoglasnu reklamu, mnogo starih mesinganih mušica je skinuto  i bačeno a na njihovo mesto su instalirane moderne verzije. Sve više jača i poseban lovački lobi koji zagovara teoriju da je mušica potrebna samo početnicima ili na novo nabavljenim puškama. Njena funkcija je da bude prisutna dok se lovac na „upuca“ na novu pušku. Po njima, važnija je dobro postavljena šina, njena dimenzija i položaj…a ne mušica Da li je i koliko oružje glatkih cevi dobilo a šta je izgubilo novim tendencijama u nišanjenju namereni smo da pojasnimo ovim člankom.

 Bez mušice     

Za razliku od karabina, puška glatkih cevi sasvim fino može se upotrebljavati za lov i bez mušice. Složićemo se, teoretski potpuno pravilan zaključak. Nišanjenje neće biti tako brzo i refleksno ali je sasvim  izvodljivo praćenjem linije šine i poravnavanjem usta cevi. Mnogim lovcima se tokom lova dogodio peh da im se mušica odšrafila i ispala iz navoja ali su oni nastavili dalje sa lovom. Za slabije upućene poznavaoce balistike pušaka glatkih cevi, rešenje ove male zagonetke leži u nameni i konstrukciji oružja i municije koje ispaljuje veći broj sitnijih projektila koji zapremaju / posipaju određeni prostor. U svim priručnicima bukvalno i piše da se sačmarom u lovu ne nišani već se ista refleksnim pokretom naperi / uperi na cilj. Stoga se preporučuje vežbanje ove refleksne radnje do automatizacije samog procesa. Međutim, pucanje bez mušice zahteva rutinu i veliki broj ispaljenih metaka sa iskustvenim spoznajama kod odstrela. Takođe, ergonomija kundaka i zauzimanje položaja u ramenu moraju biti savršeni. U situacijama kada se ne upotrebljava mušica bolje su se pokazale „bokerice“ sa užom šinom /4-5mm./ od tradicionalnih položara. U tom slučaju, šina nije ništa drugo do nišan drugačijeg oblika koja prati osu cevi. Kod sačmara sa horizontalno položenim cevima je pucanje bez mušice malo problematičnije. Ukoliko postoji jasno izdignuta šina, sve je slično kao kod „bok“ sistema. Međutim, ako je šina utonuta i postoji prorez na baskuli to je prosto… konstruktivna linija nišanjenja koja se vezuje sa mušicom. U tom slučaju je potrebno  mnogo spretnosti za hitac bez nišana na kraju cevi. Zagovornici pucanja bez mušice, svoje uporište za ovu tezu baziraju na tvrdnji da bez nje imaju šire vidno polje, bolje uočavanje i praćenje divljači.

Jedna mušica

Najveći broj lovnih pušaka proizvedene su sa jednom mesinganom mušicom na krajevima cevi. U zavisnosti od tradicije i puškarske škole oblici mogu biti različiti i najčešće su to cilindrične ili loptaste osno simetrične forme ne veće od 2 ili najviše 3 milimetra. Dimenzija im varira od širine i položaja šine. Preterano velika mušica više smeta nego što koristi. Iskusni poznavaoci tvrde da odraz mušice mora biti veličine siluete pola petla na daljini od 35 met. Pa da im verujemo. Kako smo već konstatovali da je njena uloga da što brže refleksno fokusiramo /pratimo cilj, većina puškarskih škola smatra da je jedna sasvim dovoljna u većini lovnih situacija. Evropska škola puškarstva je izričita da je mušica neophodna i neizostavna. U praksi je takvo stanje stvari potvrđeno viševekovnom upotrebom. Čak pojedine tradicionalističke fabrike tvrdoglavo svoje položare rade sa starinskim mušicama, manjeg promera, čak sa utisnutom belom perlom, a ako vlasnik želi neku novatariju u vidu fiber optičkog vlakna, neka to uradi sam. Kod „bokerica“ će i zažmuriti na jedno oko i postaviti neko „obojadisano“pomagalo ali za položare ne tražite to od fabrike jer je to za njih jeres. Kada se na kantar stavi sve i za protiv istina je negde između. Neosporno je da u uslovima smanjene vidljivosti ili specifičnih lovova brzo uočavanje prednjeg nišana ima svojih prednosti. Sa druge strane čovekova ,,biologija,, ne dozvoljava bržu reakciju od 0.2 dela sekunde a refleksna radnja bukvalno se može istrenirati kod strelca a sa godinama reakcija slabi. No, da rezimiramo, iskustva kazuju da je nišan na kraju cevi neophodan kod svih situacija osim… kada sačmaru koristimo za odstrel pernate divljaci, gde nam je jasan kontrast – nebo. U svim ostalim situacijama mušica je nezamenljiva.

Dve mušice

Gotovo sve sportske puške /Trap, Sporting…/ a i  po neke lovne imaju dve mušice. Prva veća i uočljivija /da kažemo tadicionalna/ je na ustima cevi dok se druga manja, po običaju oko 1mm veličine, na prvoj trećini cevi. Tačnije, postavlja se na daljini od 42-45 cm od usta  jer je to daljina koju lovac može da akomodira okom kao jednu fokusnu tačku. Namena druge mušice je brza korektura oružja po pravcu što je izuzetno značajno kod sportskog pucanja. Sportske sačmare su oružja jako čokiranih cevi a meta je definisanih dimenzija pa je za uspešnu realizaciju pogotka  potrebno preciznije ciljanje u odnosu na lovne situacije… Već smo naglasili da i lovne sačmare mogu imati dve mušice stim da druga može biti na polovini ili na zadnjoj trećini cevi. Ako se malo podsetimo, videćemo da većina starijih Čeških i Istočnonemačkih sačmara poseduju dve mušice, skoro po pravilu. Klasične kombinovane puške po pravilu moraju imati oba nišana, upucana na 100 met, zbog korišćenja karabinskog metka u jednoj od cevi. Kod posebno sačinjenih „slug“ ili „paradox“ cevi, obe mušice se podrazumevaju pošto su neophodne. Jedino one daju precizan pogodak. Ovakve lovne sačmare su specijalizovane i vrlo često koriste jedinačne projektile bilo starije konstrukcije (tipa breneke) bilo nove pod-kalibarne projektile. Kao što znamo, njihova preciznost je u krugu od 6-10 cm na 50-80 met. i za njih je ultimativno precizno nišanjenje. Upravo zbog tog razloga, na nekim od pomenutih cevi možemo sresti i mušice koje se mogu „doštelovati“ u odnosu na vrstu projektila.

Šta reći

Kako stvari stoje u sadašnjem trenutku, mušica je nezaobilazni deo svake sačmare. Teško da će i jedan proizvođač lansirati neku neolučenu cev bez nišana na ustima cevi. Trenutno je trend u izgledu, dimenzijama, visini i položaju šine iznad ili između cevi. Ventilirajuće, radlovane, ulegnute, udubljene kao oluk ili rigola, široke i do 10 mm, su „aduti“ koji proizvođači u vidu modifikacije šine nude kupcima a sve u cilju boljeg pregleda i preciznijeg hica. Sledeća inovacija su fiber-optičke mušice, raznih dimenzija, koje po pravilu ima svaki proizvođač u svojoj ponudi, barem na nekom od svojih modela. Po svemu sudeći, optička vlakna su budućnost preko kojih će mo nišaniti.

Na kraju, nišan je nišan i sačmara bez njega izgleda kao petao bez repa. A ko voli…neka je skine. I mirna Bačka.

Predrag Đurđev

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here