Sačmarice: IZBOR PREMA SOPSTVENOM UKUSU

5658

Piše: Predrag Đurđev

    Kada je reč o sačmarici, sa lovačkog stanovišta, pretezno su u upotrebi tri kalibra. To su 12, 16 i 20. Kalibar je širina bušene cevi. Određuje se brojem kugli istog prečnika koje mogu da se izliju iz jedne engleske funte olova (0,435 kg). Kalibar 20 kazuje da je bilo izliveno 20 kugli od jedne funte olova. Dvadeseticu su nekada davno upotrebljavali lovci u lovu na jarebice i ostalu sitnu divljač. Nekada retka, danas je ova puška sve češće u našim lovištima.. Naši lovci uglavnom upotrebljavaju kalibre 12 i 16.

Kalibar 12 u patroni ima 140 zrna sačme preseka 3,5 milmetara. Kalibar 16 ima u patroni oko 120 zrna sačme, a kalibar 20 ima oko 100 zrna iste veličine. Pri gadanju iz puške sva tri kalibra u okruglu metu, prečnika 75 centimetara, na udaljenosti od 35 metara, iz sačmarice istog suženja posipa (čok: 65%), metu je pogodio sledeci broj zrna sačme: kalibar 12 – 91 zrno, kalibar 16 -78 zrna, kalibar 20 – 65 zrna. Zato kalibar 12 daje pri istim uslovima bolje rezultate od kalibra 16, a dvanesticom možemo da pucamo nekoliko metara dalje. Zbog toga strelci na glinane golubove većinom upotrebljavaju kalibar 12 mm.

Ovo je stara teorija poređenja efikasnosti kalibara.

Moderne tehnologije i moderna vremena su donela neke nove vrednosti. Kalibar 16 je izbačen iz nomenklature svih svetskih proizvođača oružja. Više se ne proizvodi. Žalili mi ili ne, tako je. Čuvena 20-ica se trijunfalno vraća u život zahvaljujući lžištima metka od 76 mm i povećanim radnim pritiscima u cevi zbog kvaliteta materijala i novih konstrukcija. Danas, kalibar 20 puca patrone od 36 grama sačme. Izjednačio se po efikasnosti, brzini, dometu i učinku sa cal.12. Tu više nije bilo mesta za cal.16. I on, polako ide u penziju. Koristiće se ono što je ostalo u lovačkim vitrinama.

Ukoliko želimo da sačmaricu upotrebljavamo pretežno u univerzalne lovačke svrhe, onda najbolje odgovara kalibar 12  koji upotrebljava i većina lovaca. Sačmarice kalibra 12 su pogodne za lov krupnije pernate divljači, niske krznasice, dlakavu divljac ,

crnu divljac i  predatore a zbog veće mase sačmenog posipa. Kalibar 20 se preporučuje za prepelice, jarebice, šljuke, grlice, goluba grivaša. Za pomnutu divljač je dovoljna laboracija metka od 28 grama. A ako pređemo na 32 grama, lovićemo isto što i sa kalibrom 12. Stvar izbora. Samo oprez. Kal. 20 ima manji/uži posip na daljimama od 35 met .od kal.12 a istu energetsku vrednost.. Moderna konstrukcija patrona, sa koncetratorom i brzim barutima je donela da se smanjuje uticaj čoka u rasturu sačmenog snopa kod granulacija sačmi preko 2.75 mm. Dvadesetica, po pravilu ima veće početne brzine sačme, koristi patrone sa koncetratorom, veći je radni pritisak i samim tim ima uži snop na većoj daljini. Zato pažljivo, sa kal.20 se lakše promašuje.

Kako da proverimo posip / koncentraciju sačme iz naše puške

Posip sačme konstatuje se tako što se puca sačmom 3,5 mm. u kvadratnu metu od jednog metra, na kojoj su oko centra opisana dva kruga: manji krug prečnika 37,5 cm a veći krug prečnika 75 cm. Puca se sa daljine od 35 metara. Pogodci sačme u većem krugu se saberu. Ako je pri gađanju sačme kalibra 12 mm u krugu prečnika 75 cm ukupno 91 pogodak (od ukupno 140 koliko sadrži metak) onda računamo ovako: 91 : 140 = 0,65 koje pomnožimo sa 100 = 65 %. Cev ima posip 65 %. Cev sa dobrim posipom treba da ima (u manjem krugu) oko jednu trećinu pogodaka iz velikog kruga.

Moramo biti svesni da su i kod dobrog suženja posipa pogodci iz sačmarice 12 i 16 i 20 , efikasni samo na udaljenosti od 50 metara. Pri većoj udaljenosti širenje sačme je već toliko i njena probojnost toliko smanjena da ne može usmrtiti divljač (odnosno samo dođe do ranjavanja divljači). Zašto?

Zakoni fizike su jasni. Gubitkom brzine, pređenim putem, opada i energetska vrednost sačme na mestu nastrela.

Za efikasnost sačmarice važna je dobra izrada unutrasnjosti cevi, mehanizam za okidanje i veličina, oblikovanost i položaj kundaka. Želimo li da izabranom sačmaricom dobro gadamo, isprobaćemo i da li nam dobro leži. Drugim recima, ergonomija. Najvažniji preduslov jeste odgovarajuća dužina kundaka koja mora odgovarati lovcu po telasnoj veličini ruku. Prilično možemo ustanoviti da li nam odgovara dužina kundaka prema telasnoj visini tako što će mo uhvatiti sačmaricu desnom rukom za vrat kundaka, podići je cevima uvis i staviti je potkovom kundaka u pregib lakta desne ruke savijene pod uglom 90 stepeni. Ukoliko smo u stanju da prvim zglavkom kažiprsta komotno dohvatimo prednji okidač, kundak ima pravilnu dužinu. Treba znati da kratak kundak prouzrokuje prenizak pogodak, a sa dugačkim kundakom će mo imati prebačaj divljači pri pucanju.

Izbor sačme, odnosno veličina sačme koju treba upotrebiti u lovačkoj praksi zavisiće od divljači koju želimo loviti. U lovačkoj praksi preporučuje se upotreba sledeće sačme:

 

Zec/                3.5 –  3.75 mm………………….36-38 gr
Patka/             3.15 , kasnije 3.5 mm………..36-38 gr
Fazan/            3.0, 3.15 mm…………………….34 gr
Prepelica/       1.7-1.9 mm…………… …………28-32 gr
Guska/            4.00, kasnije 4.5 mm………….40 gr
jarebica/grlica 2.5 – 2.75 mm……………………34 gr
lisac/               4.00 mm…………………………..36-38 gr
šakal/              4.00, kasnije 4.5mm…………..36-38 gr
šljuka/              2.5 – 2.75 mm…………………..32 gr

 

Preporučuje se da pri lovu za drugi pucanj uvek u cevi ima krupnija sačma, jer se drugim metkom puca na nešto veću udaljenost.Ovo pravolo vazi za zimske lovove na niskim temperaturama. U normalnim okolnostima, za razliku u pređenom putu/odlasku divljaci, postarace se čokovi. Za odstrel crne divljači,  iz sačmarice, koriste se olovne kugle a najpoznatije su:“brenneke“  „ideal“, „slug“ a  koje su stavljene u normalne čaure za sačmu sa istom ili malo vecom količinom baruta, kao za pucanje sačmom. Upotreba ovih metaka dozvoljena je samo pri lovu na divlje svinje i njima možemo bez straha pucati na daljinu do 60 metara i na krupnog vepra. Odgovarajucu sačmaricu izabraćemo prema ličnom ukusu, sa paralelnim cevima ili sa cevima koje su jedna iznad druge (bokerica). Efikasnost je kod obe podjednaka.

Prilikom kupovine nove ili polovne sačmarice treba obratiti pažnju da li može pucati savremenu municiju koja je pravljena /sve više/ za radne pritiske do 1050 bara. Za par godina, mnoge puške proizvedene sredinom ili u drugoj polovini XX veka, biće upotrebljive samo ako se bude proizvodila municija niskih radnih pritisaka ili ako je budete sami punili.

Lovci biraju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here