Neobičan prošlogodišnji odstrel: U Osečini odstreljen beli srndać

2074

Dana 10.9.2019. u jutarnjim časovima, na terenu sela Lopatanj u dolini Lopatanjske reke, član Lovačkog udruženja „Milenko Pavlović-Pilot“ Osečina, pansionirani lovac Živorad Žića Bajić, odstrelio je, za naše podneblje neobičnu divljač, srndaća  čije je krzno bilo izuzetno bele boje. Ovakva divljač se vrlo retko sreće u našim lovištima, što predstavlja vrlo vredan trofej.

 

Nemamo saznanja da li se radi o albino primerku divljači.  Albinizma ima  raznih vrsta, ali svaka životinja izgleda neobično u poređenju sa svojim srodnicima. Iako im albinizam daje neku čarobnost, sudbina tih životinja je surova. Za njih često nema opstanka. Uočene od predatora lako postaju plen, od lovaca želju za sticanje neobičnog i retkog trofeja. Za neke narode na planeti još uvek su mistična stvorenja koja donose nesreću.  Doduše na Tajlandu se beli, albino slonovi poštuju kao svetinja. Kod nas u Srbiji srndaći kao albini najčešće se javljaju u okolini Zaječara.

Međutim nisu svi beli jeleni ili grla srneće divljači sa belom bojom dlake i albino odnosno nisu životinje sa ovom vrstom genskog poremećaja. Ukoliko oči nisu crvene ili roze boje, nos i papci nemaju belu boju onda ne možemo govoriti o albinizmu. Tada možemo govoriti o šarenim grlima.  Ovo je ipak retkost u prirodi  može se govoriti da u milion jedinki može doći do pojave ovakve strukture obojenosti.

Izvor: https://lupilot.osecina.com/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here