RUMSKI LOVCI ZADOVOLJNI POSTIGNUTIM

1599

Skupština Lu Sremac RumaNa redovnoj godišnjoj Skupštini Lovačkog udruženja „Sremac“ Ruma koja je održana u lovačkom domu Lovačkog društva „Fazan“ Žarkovac u subotu 4.6.2016 godine izraženo je zadovoljstvo postignutim rezultatima koji su ostvareni u prošloj godini.

Sednicom Skupštine je predsedavao Dimitrije-Mića Bošković koji inače obavlja dužnost predsednika Skupštine. Kao gosti Skupštini su prisustvovali Milan Pažin, predsednik Lovačkog udruženja grada Zrenjanina, prof. Dr Zoran Ristić sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu  i Ratko Kušić, upravnik lovišta iz Žitišta i podpredsednik Lovačke komore Srbije.

Prema rećima prof.dr Miloša Beukovića, predsednika ovog lovačkog udruženja u prošloj godini ostvareni su svi zacrtani zadaci a stručna služba je obavila sve predviđene zadatke u svih 17 lovačkih društava koliko broji u svom sastavu ovo udruženje.  On je istakao i problematiku sa primenom pravilnika koji prostiču iz Zakona o divljači i lovstvu kao i nedostatak mladih ljudi u udruženju što je ocenio kao generalni problem u lovstvu Vojvodine i Srbije.

Prema izveštaju stručne službe rumsko lovačko udruženje u prošloj godini unelo je više od 4000 fazana raznih uzrasta što je prema rečima prof.dr Zorana Ristića koji je pozdravljajući učesnike Skupštine prosek od 10 pilića po lovcu.  Posebno je naglašeno da problem pasa lutalica predstavlja veliki problem u lovištu ali i činjenica da su lovcima vezane ruke kada je u pitanju rešavanje ove problematike jer primenom drugih zakonskih rešenja redukcija puškom je zabranjeno delo. Od predatora izdvojeni su problemi sa šakalom kao i preka potreba njihove drastičnije redukcije.

Prema izveštaju Disciplinske komisije u prošloj godini nije vođen ni jedan disciplinski postupak a prema Nadzornom odboru poslovanje udruženja je bilo u skladu sa zakonskim propisima  a trošenje sredstava po planu koji je donet na prošlogodišnjoj Skupštini.

U diskusiji je naročitu pažnju  okupirala priča o početku primene Zakona o oružju i municiji i izražena bojazan ukuliko se primeni striktno Pravilnik o zdravstvenom pregledu da će doći do još većeg osipanja članstva u lovačkoj organizaciji.

Rumski lovci su potom doneli finsisjki plan za ovu godinu i odredili da godišnja članarina  po lovcu bude 16.000 dinara uz uslov da se izvrši uplata na vreme. Svako kašnjenje plaćanja članarine povućiće i veće plaćanje.

Na kraju, bila je ovo izuzetno sadržajna godišnja Skupština sa vrlo konstruktivnim diskusijama.

Kako dolikuje ovakvim skupovima za sve učesnike Skupštine žarkovački lovci su pripremili večeru i druženje koje je potrajalo do duboko u noć.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here