REŠENjE U PET KORAKA, NVO pozivaju lovce na saradnju u vezi sa problemom pasa i mačaka lutalica!

44163
A picture taken on January 28, 2015 shows stray dogs, among the 450 which have found shelter and food in improvised shelter operated only by volunteer in Nis, 200 km south of Belgrade, Image: 216608870, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP

psi lutalicePsi i mačke lutalice uzrok su velikih šteta u lovištima. Ali izvorište problema kada govorimo  o psima i mačkama lutalicama su naseljena mesta, a ne lovišta. Saradnja sa NVO je poželjna, njihova inicijativa vredna pažnje i za pohvalu i lovci tj korisnici lovišta treba da iskoriste šansu za saradnju sa NVO. Svakako za očekivati je da ta saradnja bude konstruktuvna, obostrana i društveno korisna.

Pojedine NVO predlažu izradu nacionalne strategije za rešavanje problema napuštenih životinja. To je predlog vredan razmišljanja. Ali ova zemlja je zatrpana strategijama, SWOT analizama, primerima „dobre prakse“ iz EU, a sve u skladu sa „održivim razvojem“. Obaška što se strategije pišu uz neizostavnu pomoć eksperata iz EU ili eksperata nevladinog sektora, što opet košta. Na žalost svedoci smo da su strategije često deklarativnog karaktera, bez realne analize šta i pod kojim uslovima treba činiti da se problem reši. Veoma često tim strategijama nedostaje jasan finansijski okvir, tj koliko će da košta sprovođenje neke strategije i koji resursi su za to potrebni. Izrada i usvajanje strategija dugo traje.

Umesto strategija, možda su potrebnija konkretna i operativna rešenja. Zato se predlaže operativno i konkretno rešenje u pet koraka.

Prvi korak

Da NVO zajedno sa lovačkim udruženjima i korisnicima lovišta, umesto podataka iz anketa upućenih lovcima koristeći svoje kadrove, sakupe podatke i izvrše odgovarajuće analize o sledećem:

 • Dali su  organi jedinica lokalne samouprave uradili programe kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka prema specifičnostima sredine?
 • Kako se sprovode ti lokalni planovi ?
 • Da li organi jedinica lokalne samouprave propisuju mesto i način izvođenja kućnih ljubimaca, a naročito pasa i mačaka na javne površine?
 • Da li su lokalne uprave u tim poslovima konsultovali ili angažovali korisnike lovišta?
 • Da li je zbog ne sprovođenja zakona i gore navedenih upravnih i organizacionih mera iko ikada snosio zakonske sankcije?!
 • U tom pogledu zatražiti od državnih organa angažovanje komunalne i veterinarsle inspekcije, po potrebi i komunalne policije.
 • Po svemu sudeći loše funkcionisanje prihvatilišta tj azila za pse i mačke lutalice predstavlja ključan problem. Postoje indicije da jedan deo pasa i mačaka lutalica iz tih prihvatilišta završi u  šumi, polju tj lovištu!

 Drugi korak

Potrebna je promena Zakon o udruženjima sa ciljem da se obezbedi efikasniji zakonski okvir za praćenje poslovanja udruženja, NVO, i lovačkih udruženja koja su korisnici lovišta, a koji imaju prihvatilišta za pse i mačke lutalice, tj prihvatilišta za zbrinjavanje zaštićenih divljih životinja .

 Treći korak

Predlog promene Zakona o divljači i lovstvu

Član 29. Zakona o divljači i lovstvu treba da glasi:

Psi i mačke koji se bez kontrole kreću u lovištu, ako su udaljeni više od 200 metara od stambene ili neke druge zgrade mogu se odstreliti bez dozvole.

Ministar donosi propis o uslovima i načinu pod kojima se mogu puštati, voditi i koristiti psi u lovištu.

Predlog promene Zakona o dobrobiti životinja

Član 17. treba da glasi:

Lišavanje životinje života obavlja se na human način koji prouzrokuje trenutnu i sigurnu smrt.

Lišavanje životinje života na human način mora se obavljati uz prethodno omamljivanje životinje, osim kod prinudnog lišavanja života radi prekida patnje i bola nastalog usled patološkog stanja, povrede, zarazne bolesti ili prisustva pasa i mačaka lutlica u lovištima. Ukoliko zbog tehničkih i organizacionih uslova nije moguća primena omamljujućih sredstava, primeniti druge metode primerene uslovima na terenu.

Životinju u naseljenim mestima može lišiti života samo veterinar ili veterinarski tehničar pod nadzorom veterinara ili drugo obučeno lice pod nadzorom veterinara, osim u slučajevima kada je ugrožena bezbednost ljudi, životinja, zatim ako je ugroženo održivo gazdovanje lovištem, ugrožena zaštita biodiverziteta u prirodi, i ako ovim ili drugim zakonom nije drukčije propisano.

O lišavanju života pasa i mačaka lutalica u lovištima stručne službe korisnika lovišta su u obavezi da dostave odgovarajući izveštaj nadležnom veterinaru tj veterinarskoj inspekciji.

Lica iz stava 3. ovog člana dužna su da posle sprovedenog postupka lišavanja života provere da li je nastupila smrt životinje.

Ministar propisuje bliže uslove i sredstva za lišavanje životinje života.

Član 82. stav 1 tačka 45 treba da glasi

Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

45) liši životinju života suprotno članu 17. stav 3. i 4.  ovog zakona;

Četvrti korak

Uz pomoć NVO, udruženja građana i odgovarajućih državnih organa proveriti na terenu dosadašnju primenu sledećih pravilnika i efekte primene istih:

 • P R A V I L N I K O NAČINU OBELEŽAVANjA I REGISTRACIJE PASA I MAČAKA;
 • PRAVILNIK O NAČINU DRŽANjA PASA KOJI MOGU  PREDSTAVLjATI OPASNOST ZA OKOLINU;
 • P R A V I L N I K O USLOVIMA KOJE MORAJU DA ISPUNjAVAJU  PRIHVATILIŠTA I PANSIONI ZA ŽIVOTINjE ;
 • PRAVILNIK O NAČINU RAZVRSTAVANjA I POSTUPANjA SA SPOREDNIM PROIZVODIMA ŽIVOTINjSKOG POREKLA, VETERINARSKO-SANITARNIM USLOVIMA ZA IZGRADNjU OBJEKATA ZA SAKUPLjANjE, PRERADU I UNIŠTAVANjE SPOREDNIH PROIZVODA ŽIVOTINjSKOG POREKLA, NAČINU SPROVOĐENjA SLUŽBENE KONTROLE I SAMOKONTROLE, KAO I USLOVIMA ZA STOČNA GROBLjA I JAME GROBNICE
 • Pravilnik o uslovima koje moraju ispunjavati prihvatilišta za zbrinjavanje zaštićenih divljih životinja.

Peti korak

Postupanje stručnih i lovočuvarskih službi korisnika lovišta sa psima i mačkama lutalicama, mora biti  strogo u skladu sa usvojenim promenama Zakon o dobrobiti životinja, promenama Zakona o divljači i lovstu, promenama Zakona o udruženjima i odgovarajućim podzakonskim aktima.

Naravno ovo rešenje u pet koraka treba i može biti predmet diskusija i određenih analiza, ali sigurno nudi opcije koje su jeftinije, racionalnije i efikasnije od izrade strategije.

Branislav Šarčević

297 KOMENTARA

 1. Stvaraoci haosa traže rešenje? Ko je ovde lud? Trebaju im pare od projekta pa grebu na sve strane! Optužuju druge institucije a nemaju odgovornost za ništa. Koja je njihova odgovornost u svemu tome i kome polažu račune?

  • Joj Aco iz Vas kao da govori neki šinter.
   Jel imate Vi neke veze sa tom časnom profesijom?
   Lovci i šinteri braća. Po krvavim rukama.

   • Dosn veterinar , da li i kod vas postoji neka vrsta Hipokratove zakletve? Ako postoji , zašto je primenjujete selektivno ? Da li fazančići , zečevi , lanad imaju pravo na odrastanje i preživljavanje , ili to samo imaju napušteni psi i mačke koji haraju lovištem? Da li je humanije skratiti muke od gladi i bolesti i pri tome spasiti veliki broj plemenite divljači ili ih kastrirati i prepustiti ulici ili ataru? Da li je humanije sredstva namenjena zbrinjavanju istih ili ta sredstva uložiti u preživljavanje sopstvenog naroda? Gosn veterinar , pa vi živite od nas , a ne mi od vas ! Upravo zato se i sakrivate iza nicka da vas ne bismo prepoznali , ali i to se može doznati. Držite se struke ali ravnopravno prema svima i ne generalizujte lovce jer sam upoznao i velikog veterinarskog šarlatana , pa bih vrlo lako mogao generalizovati , ali neću jer ni završen fakultet nije vas izvukao iz malograđanštine . Vaš kolega iz DZPPS je veterinar samo krajnje jadan jer selektuje i mnogo su mu bitnije strane pare , nego sopstvena država.

    • Postoji etika. Svaku zivotinju koja je bolesna ili povredjena, duzni smo da lecimo. naravno mnogo veterinara bruka svoju profesiju. Naravno da i fazančići , zečevi , lanad imaju pravo na odrastanje i preživljavanje. Ali deo te divljaci morate ostaviti prirodi tj. predatorima kao sto su lisice, vukovi, sakali, medvedi i sl.
     Nije mi jasno zasto niko od vas sa osudjivanjem ne krene od svojih kolega lovaca. Koliko je vasih komsija, rodjaka, i vas samih napustilo i izbacilo psa na ulicu. Sigurno poznajes nekaga. Jesi li ga prijavio policiji zbog napustanja zivotinje (kaznjivo delo). naravno da nisi. Da se ne zavadis. E onda bi da lecis posledicu.
     Ne mozete vi toliko pasa pobiti koliko tvoji sugrajdani mogu da napuste.
     Ubijali ste pse 60 godina i svi vidimo kako ste resili problem. Niste ga resili, necete ga ni resiti, jer takvo resenje ne postoji.
     Ako te zanima resenje, mozemo i na tu temu.

     • Vi ste veterinar kao što sam ja lekar. Ne pričajte glupostim jer pričate netačne stvari copy paste sa zaštitarskih strana. Molim Vas pokrijte se ušima i ćutite!

     • Vidi prijatelju. Bavi se ti tvojom advokaturom i ne zabadaj nos tamo gde mu nije mesto. Da li ja komentarisem advokaturu? Ne. Zasto? Zato sto nisam pravnik i ne razumem se u pravo.
      Ali su mi uvek bili interesantni ljudi koji se kao razumeju u sve.
      Diplomirati veterinu, malo je teze od prava (u KG, Pravni nazivaju vatrogasnim kursom).
      Zato ti imas vise razloga da se pokrijes usima jer o veterini blage veze nemas. Nemoj da se brukas u neznanju.
      Odakle ti pravo da omalovazavas jedno profesiju? Ti da si pravnik znao bi da se to ne radi.
      Kao sto tvoju profesiju nikada nisam omalovazavao, tako ne dozvoljavam da mi jedan nadobudni samozvani lovac prica stvari iz moje struke a da blage veze nema sta prica.

 2. A zašto tražite izmenu zakona. Pa gospoda lovci ODAVNO uveliko ubijaju pse i mačke. I u lovištima a i van njih. Tražite izmenu jednog a drastično kršite drugi zakon. Mislim na Zakon o dobrobiti životinja. Koji je na snazi, svidelo se to Vama ili ne. Ne budite licemerni gospodine Šarčeviću.

  • Zakon o dobrobiti životinja nije protivustavan. Naprotiv. Uskladjen je sa EU. Prosao je cak i venecijansku komisiju.
   Ja mislim da pod hitno mora da se menja zakon o lovstvu. Ovo je klasicno spinovanje. Da se ne prica o lovcima. Ne moze svala susa da bude lovac. Lekarski pregled i psiholoska obrada kandidata svake godine mora biti obavezna praksa pri produzenju lovacke dozvole. Neka vrsta tehnickog pregleda lovca.
   Biti lovac bila je u SFRJ retka privilegija odabranih ljudi. Lovci su bili intelektualci, ljudi bez mrlja na savesti, bez mrlje u karijeri. Pojam postenja i cestitosti u drustvu.
   Danas svaka susa koja nosi pusku, sebe naziva lovcem. Malo je pravih lovaca ostalo.
   Na zalost, danas su „lovci“ vecinom ljudi koji u lovu pokusavaju da nadju resenje svojih frustracija, pokusavaju lovom da izlece svoje komplekse, da zadovolje svoje primitivne porive za ubijanjem. Vrhunac njihovog lova je kad se skupe u kafani i organizuju pevaljke alkohol, i sve redno sto ide. Bahanalije od podneva do sutra ujutru.
   Kad bi postojao dobar zakon o lovstvu, 90% danasnjih lovaca ostalo bi bez oruzja.

 3. Koje NVO? Ove vaše, što kupuju konje za Šormaza da jaše, od naših novaca. Sram da vas bude krvoloci, pitajte šintere gde istovaruju pse, Bursaća što pušta pse po Fruškoj Gori, i one po Bačkoj koji su zasejali besnilo, što su poubijali pse i ostavili crkotine da lešinari kidaju.Ili one koji bacaju otrov, pa potruju sve što se kreće. Veće zlo od vas ne treba. Treba vas zakonom zabraniti, sve ste poubijali i posekli.

 4. Ko si ti Zorice da pričaš o tome i za šta si ti odgovorna? Kakav Zakon o dobrobiti životinja. To je neustavna tvorevina i svaka eventualna presuda treba na Ustavni sud pa će da vidiš.

 5. Meni je jako žao što Vam smeta Zakon o dobrobiti životinja. Moraćete da živite sa tim da on ipak postoji. I da ima ko da ga brani i odbrani. I ne bih više gubila ni minut vremena sa nekim ko je verovatno lovac i uživa u ubijanju drugih bića. Nadam se da ćete u sledećem životu biti na mestu onih koje u ovom ubijate. I nemojte se nervirati.

 6. Зорице, видим да ти је једење говна на интернету професија и да мораш да живиш с тим. Теши се у својој настраности јер ти је још само то остало. А кад будем хтео да убијам друга жива бића тад ћу да ратујем, а у лову ћу плански да одстрељујем. Немој се нервирати са својим неуставним и шарлатанским глупостима јер ти нећеш ни имати други живот због црвљиве душе плаћеничке!

 7. Aca, ko ste vi da konstatujete i ocenjujete da li je Zakon o dobrobiti životinja, usaglašen sa Ustavom ili ne? Vaši komentari su očigledno, komentari neupućene osobe, koja podržava povredu pravnih normi i podržava nezakonito ubijanje. Podsećam vas, da pozivanje na vršenje krivičnog dela, je takodje, krivično delo.
  Vaš amaterizam govori o tome podržavate UBIJANJE ŽIVIH STVORENJA, ne samo kućnih ljubimaca, već i onih plemenitih, ostavljenih krvožednim, bahatim lovcima, na milost i nemilost.

  Autora teksta, Branislava Šarčevića, obaveštavam, da je Zakon o doborobiti životinja (Sl.list SR br 41/2009), lex specialis zakon, i da je kao takav, iznad ostalih zakona koji u širem smislu uredjuju pitanja, pa i ovo, koje on želi da promoviše, a to je ozakonjenje ubijanja kućnih ljubimaca. Odredba koju predlaže da se uvede u Zakono o divljači i lovstvu, bi bila neusaglašena sa Zakonom o dobrobiti, te je kao takva, neprihvatiljiva i nemoguća.

  Kada pominje NVO, treba da ima u vidu, da civilne organizacije, već godinama pokušavaju da usklade rad državnih organa, pa i Uprave za veterinu, sa Zakonom, ali opstrukcija, nezaintersovanost je kontinuirana, i velika prepreka u napredku celokupne društvene zajednice.

  Posledica nesavesnog i nezakonitog rada lokalnih samouprava i ostalih državnih organa, jeste narastajući problem velikog broja napuštenih životinja, koji ne samo da ugrožavava njihovu dobrobit, već društvenu zajednicu košta enormnih finanisjkih izdataka, najčešće zloupotrebe budžetskih sredstava u smislu nenamenskog trošenja, zloupotrebe odštetnih zahteva za ujede, koji su dovedeni do masovnog biznisa u Srbiji.

  S obzirom na interes lovačkih udruženja, da nesmetano ubijaju životinje, koje su sastavni deo prirodnog okruženja čoveka, i kojima smetaju napuštene životinje, iz više, manje, racionalnih razloga, svoju energiju bi trebalo da usmere u cilju SPROVODJENJA Zakona o dobrobiti životinja, a ne u njegovim izmenama.

  Borba za državnim organima i lokalnim samoupravama je višegodišnja borba sa vetrenjačama koju NVO vode, uglavnom, bezuspešno, jer državno tužilaštvo, uporno odbacuje prijave i nadležni organi ne pokazuju zaintereosovanost za sprovodjenje, ne samo ovog Zakona, već i niza drugih, koji su povredjeni kada je u pitanju problem napuštenih životinja.

  Ja postavljam pitanje Branislavu Šarčeviću, na osnovu čega sebi daje za pravo da prelaže izmene zakona, da li poseduje stručnost, kvalifikacije za tako ozbiljan korak? Šta je motiv gospodina, da eto, predlaže ozakonjenje hiljadugodišnjih, najvernijih pratilaca čoveka, životinje čiji opstanak zavisi od tog istog čoveka, koji bi da okrvavi ruke njihovom krvlju?

  Zašto Šarčević, u svojoj opsežnom predlogu nije naveo već odavno uočen problem nesavesnosti lovačkih udruženja, o masovnom kršenju normi Zakona o lovstvu, nesavesnost lovnih inspektora, o morbidnom uživanju u jamarenju, koje predstavlja krivično delo, o masovnom krivolovu, zlostavljanju i ubijanju lovačkih pasa……..? Državni funkcioneri se javno hvale kako ubijaju zaštićene vrste ptica, bez ikakvih sankcija.

  Podsećam sve čitaoce, da lovci predstavljaju značajan deo onih koji zlostavljaju SVE životinje, sam čin ubijanja životinja, pa divljih, predstavja ubistvo, pa makar i legalno, a da se NVO bore, da razvojem svesti čovečanstva, osveste ideju o pravu na život SVIH ŽIVOTINJA.

  Poštovana gospodo, lovci, prvo sprovedite Zakon o lovstvu u svojim redovima, sankcionišite nesavesne, počinioce krivičnih dela, uvedite rigorozno kažnjavanje normi Kodeksa lovaca, proveru podobnosti za posedovanje i nošenje oružja, pozabavite se nesavesnim lovnim inspektorima, i molim vas, s obzirom da se rado laćate oružja, ostavite zakone na miru. Niste kompetentni da ih prilagodjavate svojim potrebama.

  Latinska poslovica kaže: Aliena ne cures – Ne brini se za tuđe stvari (počisti pred svojim vratima).

  Aleksandra Dudić, Solidarno za životinje i prirodu, Beograd

  • Drago mi je što Vas još nisu zatvorili u ludnicu. Drago mi je što živim u zdravoj okolini mimo ovakvih ludaka kao što ste vi. Koje ste vi škole završavali? Vi ste sramota za društvo i okolinu. Sramite se! Divite se Vašoj izopačenosti jer samo to i možete! Vi ste jako poremećena osoba!

  • Zanimljiv slučaj nezakonskog akta od strane vas. Videću sa Loristom za ovaj slučaj mada i treba porazgovarati i sa nekim stručnjacima za psihijatriju ako je tačno vaše ime i prezime.

   • Advokat, imam utisak da se lažno predstavljate. Koristite reči i način izražavanja, neprimeren poznavaocu zakonskih normi. Za početeak, kaze se nezakonitog, a ne nezakonskog. Izraz lutalice, ne postoji u terminologiji pravnih normi. Vaše pretnje, su takodje, odraz neznanja i loše namere.

    Svi vi se kukavički krijete iza nekih imena, vaša retorika najbolje govori o vama. Čitajući vaše komentare, čovek može da se uplaši od okruženja u kom živi, ko sve slobodno kreće, drži oružje u rukama. Ne smem ni da zamislim, u kakve se zveri pretvarate kada se u hordama krećete šumama.

    Svaka od vaših žrtava je plemenitija od vas. Užas. Eto, Aca čak pominje i ratovanje. Odvratno.

    • Gospođo, kad bude postojalo zanimanje koje se bavi lupanjem gluposti znajte da ćete prvi biti zaposleni.
     Za početak malo škole vam ne bi falilo.

    • Poštovana Aleksandra je u pravu! U Zakonu o divljači i lovstvu piše;
     Zaštita divljači od pasa i mačaka bez vlasnika ili bez kontrole vlasnika
     Član 29.
     Psi i mačke bez vlasnika ili bez kontrole vlasnika koji se nalaze u lovištu bez dozvole korisnika lovišta, a predstavljaju neposrednu opasnost po divljač mogu se pod propisanim uslovima ukloniti iz lovišta bez posebne dozvole.
     Ministar bliže propisuje uslove i način za uklanjanje pasa i mačaka bez vlasnika ili bez kontrole vlasnika iz lovišta.
     E sad šta su psi imačke bez vlasnika ili bez kontrole vlasnika mođemo raspravljati. Narod to kaže: nije šija nego vrat! Vađnije je rešiti taj problem umesto prepirati se oko upotrebljenih definicija. Tolerancija.. dogovor..

     • Gde ces od ovog narkomana Advokata-Milana-Ace ocekivati toleranciju i dogovor. To je bolesno bre i zrelo za Lazu…

  • Poštovana Aleksandra,
   Povod za članak je hvale vredna inicijativa pojedinih NVO da se preduzmu konkretni koraci u vezi rešavanja problema pasa i mačaka lutalica, između ostalog i u lovištima. Vaš nastup u kojem iznosite neistinu da ja promovišem ozakonjenje ubijanja kućnih ljubimaca, nadam se i verujem da nije stav većine NVO koja se zalažu za zaštitu i dobrobit životinja, jer Vaš nastup ne može biti deo rešenja, naprotiv samo može stvoriti veće nerazumevanje i veće probleme.
   Zamolio bih Vas da tekst pročitate ponovo ali u miru i sa dobrom voljom, i da mi ukažete gde ja pominjem kućne ljubimce, a još manje da se zalažem za ubijanje istih.
   Postoji ideja da se uradi strategija koja bi verovatno trebala prezentovati određene predloge i rešenja. Predlog za izradu strategije kojom bi se rešavao problem pasa i mačaka lutalica dobar je, ali praksa pokazuje da zbog nekompatibilnosti zakonskih odredbi umesto rešenja u praksi imamo samo nove probleme! Vaša izjava da ja želim da okrvavim ruke krvlju kućnih ljubimaca je u najmanju ruku skandaloznn i više govori o Vama nego o meni!
   Iz Vaših komentara mogu da zaključim da tekst niste savesno pročitali. Predložio bih Vam da ponovo i dobro pročitate Prvi, Četvrti i Peti korak! Ako se radi strategija, grupa koja bude radila na tom dokumentu, verovatno će morati razmotriti ono što je predloženo u Prvom i Četvrtom koraku, a Peti korak je onda imperativni, a to znači poštovanje Zakona, a Zakon važi podjednako za sve!
   Predložio bih Vam da pročitate moj članak objavljen u „Loristu“ u prvoj polovini 2015. godine pod naslovom „Ko lovi lovce“.
   Ja se zalažem za saradnju, toleranciju i dogovor. Lično nisam lovac, ali moram priznati da savesni lovci iznose zimi hranu divljači i to o svom trošku i pod veoma teškim uslovima. Lovci brinu o zaštiti divljači u lovištu koje im je povereno na gazdovanje. Veoma su retki primeri da to rade NVO koje su osnovane sa namerom da brinu o dobrobiti životinja. Ne kažem da toga nema, ali je zaista retko.
   Psi i mačke lutalice su veliki problem ne samo za divljač u lovištu već i za ljude koji odlaze u prirodu zbog rekreacije. Psi i mačke lutalice su ne mali problem u urbanim sredinama. Taj problem dobrim delom hteli prihvatiti ili ne, nastaje zbog neadekvatnog zbrinjavanja pasa lutalica u prihvatilištima i po svemu sudeći zbog propisa koji nisu primenljivi u praksi iz bilo kog razloga! Zato bih Vas zamolio da ponovo pročitate Prvi i Četvrti korak umesto da iznosite neistine kako se ja zalažem za ubijanje kućnih ljubimaca! Zna se šta su kućni ljubimci!
   Ako dobro pročitate ceo tekst i svih pet koraka videćete da se zalažem za zbrinjavanje životinja, za rešavanje problema pasa i mačaka lutalica, da se zalažem za dogovor, uspostavljanje adekvatne komunikacije između svih zainteresovanih i naravno strogo poštovanje Zakona i sankcionisanje svih onih koji Zakon ne poštuju bilo da su to krivolovci, lovci ili predstavnici tzv „civilnog sektora“ tj nevladinih organizacija!
   Ja kao građanin sigurno da ne mogu menjati zakone, zna se procedura u vezi donošenja Zakona! Ali da Vas ja pitam: ko Vama daje pravo da sporite meni da kao građanin dajem predloge i sugestije u vezi promena i dopuna Zakona! Ja ne pišem o promeni jednog Zakona već predlažem i mislim da treba uskladiti tri zakona i čitav niz podzakonskih akata ako želimo da pitanje pasa i mačaka lutalica rešimo na korektan i civilizovan način.
   Kada govorimo o pomenutim članovima u Zakonu o divljači i lovstvu tj Zakonu o dobrobiti životinja, kada pročitate, ali zaista sa razumevanjem postojeće odredbe Zakona i predloge dopuna i izmena Zakona bićete prijatno iznenađeni, zato što su ti predlozi u kontekstu usaglašavanja zakonskih odredbi a ne pukih promena! Zakone donose ljudi. Ako nisu usaglašene sve interesne grupe, a zakonske odredbe imanentne konkretnim uslovima u društvu i na terenu, tj ako nisu uspostavljene dobre relacije između države, struke i civilnog sektora zakoni postaju nužno disfunkcionalni bez obzira na mišljenje poštovane Aleksandre ili mišljenje moje malenkosti!
   I na kraju; oni koji su pročitali moj tekst i oni koji su pročitali komentare poštovane Aleksandre, mislim da će lako proceniti i moju, i Aleksandrinu kompetentnost.
   Svima želim svako dobro u radu i životu i molim za više tolerancije u međusobnoj komunikaciji.

 8. Rečnik primeren nekome kome je ubijanje drugih bića hobi. I što sad ćirilica, jel sledeće staroslovensko pismo? I lepo Vam kažem nemojte se nervirati. Možda da odete i ubijete neku životinju, to će Vam pomoći da se opustite.

 9. Aca….. vaše reči najbolje govore o vama lično i vašim kolegama, lovcima.
  Primitivizam i agresija predtavljaju veliki društveni problem

 10. Само са молоумним примитивцима се користи такав речник па имате част. Посетите неки свињокољ можда ћете научити нешто о животу јер сте јако малоумни и исфрустрирани. Недостатак меса у Вашој исхрани доводи до поремећаја у мозгу и егоизма. Много сте ниски, а у Вашим мислима само високи. Жао ми Вас је!

  • Ubijanje životinja, slikanje sa osmehom pored njihovih leševa je inače odraz zdravog mozga.
   Naučno dokazano.
   I za kraj što neko reče za lovce : Skup pijanih budala koji kroz šumu idu u kafanu.
   Puno pozdrava i samo oprezno, malo, malo pa neka nesreća u lovu.

   • ŽĐalosno je što pišete, džaba trošite reči jer iz vas izlazi samo zlo. Uzmite malo od butića Zorice i družite se sa ljudima, topla preporuka.

   • Životinje se ne ubijaju nego odstreljuju u lovu.
    Čovek umire, životinja crkava.
    Čovek se hrani životinjskim mesom i na vrhu je lanca ishrane kao takav.
    Pazite se, za vas je i ulica problem.

    • Prijatelju.
     Muka mi je više od vas nazovi „lovaca“.
     Ja sam veterinar. Nebrojeno puta smo nalazili i lecili napuštene lovačke pse. Kad ne zadovolje u lovu, kad se razbole, vajni lovci ih ostave u šumi da skapaju od gladi i zedji. Nekoliko puta su mi donosili i upucane lovacke pse pune sačme. Valjda su oboleli i ostarili pa ih se valja resiti.
     Svega dva i brojem 2 lovca mi donose svoje pse na lečenje. Sta rade drugi lovci sa svojim psima, znam iz price ove dvojice. Kad su u pitanju psi u lovištima, najpre razgovarajte sa svojim kolegama koji ih pustaju u lovist akad im vise ne trebaju, pa tek onda sa opštinarima, udruženjima i zakonodavcima.
     Nekada su lovci bili elita. Biti lovac bila je cast. Nije mogla svaka susa da lovi. Danas su lovci najveci talog ovog drustva.

   • U pravu ste , u potpunosti se slazem sa vasim komentarom a ovi primitivci koji su polupismeni i znaju jedino da pucaju i ubijaju treba da zabiju glavu u pesak i da se sterilizuju!!!

    • Ana, za početak nauči da se imena i prezimena pišu velikim slovom. O primitivizmu i šta si mučenice sam govoriš. A kad bude trebalo da se ubija ići ćemo u rat za državu. Da nećeš možda ti. Seri mala govna dok možeš! Zabi ti glavu u pesak samo pazi ima puno kerećih govana i mačjih isto u pesku. Ma naviknuta si ti na to, ne smeta ti. Pozdravi devojku svoju!

 11. Kakvi bre mačići kučići. Ja nisam lovac nego građanin ove zemlje. Ove zaštitare bi zatvorio sve zajedno sa tim džukelama u jednu prostoriju pa nek ih pojedu. Sram Vas bilo još dižete nos. Treba neko da Vam spusti glavu a i biće toga. Proteraćemo mi kao narod te vaše organizacije od Orke do njorke. Mučenici pričaju o ubijanju. Šta oni znaju o životu jer sede samo u kancelarijama.

  • Jel ti to pretis? Neznanje i neobrazovanost je tvoj najveci neprijatelj.
   Koliko neukih ljudi komanterise stvari o kojima blage veze nemaju.
   Mnoge drzave su resile ovaj problem na human nacin. Ubijanja nije bilo a pasa na ulicama nema, i svima dobro.
   Animal friendly pristup problemu koji je Srbija pokrenula, uspesno je primenjen u Svajcarskoj i Austriji na primer, dok je u Rumuniji manje uspesan zbog tipicne balkanske aljkavosti drzave i gradjana. Ja kao veterinar radim na programu human dog population management i direktno sam umesan u resavanje problema. I onda mi Vi i vama slicni dudci, spocitavate neutemeljene price i instant zelje, odstrela i eutanazije a da prstom niste mrdnuli da pomognete da se problem napustenih pasa resi. Najlakse je sedeti i cekati da vam neko drugi resi vas problem. Bez angazovanja svih, od naucnih krugova do malog deteta na ulici pa i vas licno, resenja nema. Opsta obavezna, besplatna sterilizaciaja i cipovanje svih pasa je JEDINO RESENJE uz drakonsko kaznjavanje svakoga kome se u dvoristu stanu ili povodcu nadje nesterilisan pas. Uz zatvaranje divljih odgajivacnica, za 5 godina, problem bi bio resen.

    • Da se ne bi razmnozavao i mu potomstvo ne bi pravilo problem u lovistu na primer a i zato da ne bi radio godinu dana za kaznu.
     Eto s kakvim pacijentima ja ovde raspravljam.

     • HAHAHA BUDALA, PA NE PRAVE PROBLEM RASNI PSI DEBILU NEGO MEŠANCI. RASNIH PASA PO ULICAMA MANJE OD 1%. TI SI BRE VETERINAR, NE SERI NVO ĐUBRENCE!

   • Dosn veterinar , da li i kod vas postoji neka vrsta Hipokratove zakletve? Ako postoji , zašto je primenjujete selektivno ? Da li fazančići , zečevi , lanad imaju pravo na odrastanje i preživljavanje , ili to samo imaju napušteni psi i mačke koji haraju lovištem? Da li je humanije skratiti muke od gladi i bolesti i pri tome spasiti veliki broj plemenite divljači ili ih kastrirati i prepustiti ulici ili ataru? Da li je humanije sredstva namenjena zbrinjavanju istih ili ta sredstva uložiti u preživljavanje sopstvenog naroda? Gosn veterinar , pa vi živite od nas , a ne mi od vas ! Upravo zato se i sakrivate iza nicka da vas ne bismo prepoznali , ali i to se može doznati. Držite se struke ali ravnopravno prema svima i ne generalizujte lovce jer sam upoznao i velikog veterinarskog šarlatana , pa bih vrlo lako mogao generalizovati , ali neću jer ni završen fakultet nije vas izvukao iz malograđanštine . Vaš kolega iz DZPPS je veterinar samo krajnje jadan jer selektuje i mnogo su mu bitnije strane pare , nego sopstvena država.

    • Postoji nesto sto se zove etika. Proguglaj.
     Civilizovanost jednog drustva ogleda se u ophodjenju prema slabijima (i ljudima i zivotinjama). U civilizovanim zemljama bi ljudi koji bi pomenuli da se psi ubijaju na 200m od kuca u kojima zive ljudi, jednostavno imali posla sa psihijatrom o trosku drzave.
     Mozda bi posle pasa neki ovde presli najpre na mentalne bolesnike kao onaj u nemackoj pre neki dan, pa invalide, pa na kraju decu bez roditelja, cigane i ko zna koga ne…
     Neki pametniji civilizovaniji svet je resio problem pasa. Mi treba to resenje da primenimo i resili bi problem za 2-3 godine. Ali lakse je sedeti u opstinskoj kancelariji nego hodati po terenu na +30.
     Kad kazes da ja zivim od vas, sta bi jeo da nema veterinara? Dobrismo vam kad nam donosite meso na trihinela test. Hajde spusti se na zemlju i shvati da je ovo problem svih nas, i da se ne moze resiti po sistemu fik i gotovo.

     • VETERINAR SA TAKVIM IZRAZOM JE JEDINO NVO ZAŠTITAR SAMOZVANI VETERINAR JER SAMO ONI IMAJU TAKO POGANI JEZIK PA VAS JE VLASNIK STRANICE OSTAVIO DA OTVORITE VAŠA PRIMITIVNA SRCA I DUŠE. SRAM VAS BILO DOSTOJANSTVA.

 12. Sve mi je jasno ali nikako mi nije jasno gde ova Aleksandra D. pokupi ovoliku silnu pamet. Blago njoj, ima baš zanimljiv život u takvom stanju. Gore nego na kokainu! Sramota, i još se potpisuje. Čega se pametan stidi budala se diči !
  Teško stanje nesvesti svesti !

 13. UJEO VAS JE PAS?

  Na svakom koraku, čak i u najurbanijim delovima gradova psi lutalice su prisutni u čoporima i često bez razloga napadaju prolaznike. Nisu retke situacije u kojima se ti napadi završe i ujedom.

  KAKO SE POSTAVITI?

  Najbitnije je odmah otići u nadležnu medicinsku ustanovu i potražiti pomoć kako bi se otklonila opasnost od nastupanja bilo kakve eventualne posledice po zdravlje oštećenog. Novčana naknada za ujed psa predstavlja vid nematerijalne štete koju oštećeno lice ima pravo da potražuje. Grad u kojem je šteta nastala je odgovoran za organizaciju službe čiji je zadatak da se brine o broju lutalica, uklanjanju istih, ali i o naknadi štete licima koja pretrpe određeni vid gore navedene štete. Česta je zabuna da pretrpljeni ujed uvek mora da potiče od psa. Situacije jesu retke, ali isto tako se dešava da, primera radi i mačke napadaju i ujedaju ljude za šta takođe sledi odšteta.

  ŠTA JE POTREBNO ZA NAKNADU?

  Ukoliko Vas je ujeo pas lutalica u skladu sa trenutnom praksom možete da naplatite iznos od oko 100.000,00 – 250.000,00 dinara. Postupak nije brz ali se pre ili kasnije naplati. Za početak je bitno obratiti se nadležnoj zdravstvenoj ustanovi radi pribavljanja potrebne medicinske dokumentacije, a ostalo je posao Vašeg advokata. Takođe, u praksi se pokazalo da postoje advokati koji su voljni da finansiraju troškove postupka svojih klijenata, a da svoje troškove potražuju od protivne strane nakon postupka.

  Na žalost, u zadnje vreme smo svedoci velikog broja prevara odnosno zloupotreba pojedinaca, a prilikom kojih dotični pokušavaju da predstave izvesne povrede kao ujede pasa odnosno nekih životinja. Advokati se trude da ovakve slučajeve prepoznaju, te da dotične stranke odbiju kao potencijalne klijente, a da slučaj prijave nadležnim institucijama. Shodno tome, treba podići svest zajednice o tome da su posledice ovakvog postupka pojedinaca, odnosno pokušaja prevare, pre svega krivični postupci čiji ishod su kazne zatvora od 6 meseci do 5 godina i novčana kazna, kao i ogromna materijalna šteta koju u određenim situacijama trpi država.

  Nisu retki slučajevi da su oštećeni u ovim situacijama deca. Činjenica da je neka životinja ujela maloletno dete ni na koji način ne menja situaciju. U ovom slučaju i deca imaju ista prava kao i odrasli, a postupak se razlikuje samo u “tehničkim” stvarima. U svakom slučaju, oštećenom pripada sve gore navedeno, bitno je obratiti se nadležnoj medicinskoj ustanovi i pribaviti adekvatnu medicinsku dokumentaciju u najkraćem mogućem roku.

  Naravno, činjenica je da troškovi advokata nisu mali, ali u zadnje vreme je veoma popularan tzv. rad na procenat, a koji omogućava apsolutno svima da ostvare svoja prava putem stvarno i mesno nadležnog Suda

  E kad ovi što pričaju o zaštiti lutalica i pričaju gluposti o lovcima budu plaćali ove odštete imaće možda pravo glasa.

 14. Kad bi se Peta pitala možda bi tako bilo.
  Mrzim te budale. Ja sam ribolovac i podržavam lovce jer su jedini pravi ljudi i prirodnjaci.
  Ovo ostali su šarlatani!

 15. Zapadna propaganda protiv domaćih institucija. Zanimljivo. Sve se radi protiv ljudi pa i ovo puštanje kerova da šetaju slobodno. To je ponižavanje.

 16. Razmisljao sam da li uopste da se upustam u ovu debatu i napisem nesto, jer citajuci prethodne komentare naisao sam na more uvreda i neinformisanosti a iz toga proizlazi i blago receno nekulture, prvo sto bih hteo da kazem da problem pasa lutalica je prvenstveno postoji zbog svi nas, ne treba da nam bude kriva ni drzava niiti lovci niko, nego mi sami, navescu klasican primer, nekom se osteni kerusa stenci nisu „adekvatni“ on ih odnese ispred skole, vrtica, dete naidje uzme kuce odnese kuci roditelji ga prihvate jer je malo i simpaticno i jer dete place, ali kad malo poraste i pocne da jede, nosi papuce i ostale stvari onda se stavlja u kola i nosi do prve njive, sume itd…. I ko je onda kriv psi, plemenite zivotinje, koje od vas ocekuju samo ljubav i nista vise…
  Sad moram da napisem nesto za ljude koji pricaju o nekim stvarima koje ne znaju, ja sam lovac i slazem se datreba da se uvede disciplina medju clanve lovackih drustava i da tu ima mnogo nelegalnosti, ali to su samo pojedini slucaji nemoze da se generalizuje i da se svi lovci okarakterisu kao losi, lovac je prvenstveno ljubielj prirode i zivotinja, neko ko stiti, cuva, neguje prirodu i zivotinje, na kraju dolazi otstrel divljaci, koji bi ja uporedio sa bilo kojim klanjem svinje ili neke druge zivotinje opet ponavljam ima usamljenih slucajeva koje ja u zargonu zovem „ajduci“ koji idu samo da bi ubili ali nemoze da se kaze da su svi takvi jer nisu!!!
  Opet da kazem problem napustenih zivotinja je najmanji u nasoj zemlji jer zavisi od nas samih ne mozemo da kazemo kriva nam je drzava jer nema novac ili nesto drugo krivi smo svi mi!!!

  • Upravo su lovci ti koji svoje pse izbacuju kad im se na primer rasna lovacka kerusa spari sa nekim drugim lovackim psom druge rase, pa stenci ispadnu mesanci. Resenje postoji i jako je jednostavno, ali neko u opstinama Srbije, novac koji EU daje Srbiji za resavanje problema napustenih pasa, koji se broji u milionima evra godisnje, trpa u svoje dzepove. Za resavanje ovog problema, novac se izdvaja iz budzeta Srbije, a novac donira i EU. Taj novac misteriozno nestaje kada dodje do opstina. Gde i kako toliki novac nestaje, pitanje je za policiju koja ne reaguje i za novinare koje ova tema ne zanima. Imate na Fejsbuk stranicama udruzenja za zastitu zivotinja, gomilu informacija o nacinima na koji se taj novac krade, ali niko od nadleznih jos uvek ne reaguje.
   Nego vidim ja da bi i lovci da se ucipe u te milione evra.

   • Poštovani, vidim da niste veterinar nego FB protagonista samozaštitar. Predlažem Vam da ne lupate gluposti. Po gradovima sve lovci popuštaše kerove po vama. Govorite gluposti. Kerovima nije mesto ni u prirodi ni na ulici nego na uzici!

    • Nemojte se praviti nevini. Otkud toliki lovacki psi na ulicama gradova? Otkud to da su skoro svi ti lovacki ili psi bolesni gde je lecenje jako skupo ili stari? Odsluzili su svoje i izbaceni su na ulicu. Nemoj se praviti nemust. Dobro znas da sam u pravu. Voleo bih da vidim lovca koji svog psa koji vise ne moze u lov jer je star, neguje hrani i pazi do kraja njegovog zivota. malo je takvih. jako malo.

    • Pa takvim debilnim komentarima upravo ti dokazujes da si isfrustrirani kompleksas. To sto te mama nije volela kad si bio mali, ne mora da znaci da mi treba da trpimo tvoj eprimitivne ispade.

 17. Bolesne feministkinje nazivaju lovce ubicama… Zanimljivo! Za razliku od njih lovci imaju potvrdu da su psihički i fizički zdravi! Teško da one imaju! Bolest ne bira gde udara. Dozvoljavaju sebi mnogo.

  • Da li vi znate sta pricate? jedan pas bi mogao bez problema da ubije odraslog coveka a kamo li dete. Psi trce za decom i masu repovima. To nije napad. Shvatite, da su psi hteli da napadnu decu, deca se ne bi izvukla ziva. Psi su i brzi i jaci od dece i taj napad bi se neslavno zavrsio. Ovde se radi o igri pasa i dece, gde deca nisu shvatila ovo kao igru.
   Ovi psi su ulicni psi. Dugo su na ulici i dobro znaju da zive pored ljudi i dece i da izbegavaju konflikte jer ni njima to ne ide u korist. A patoloski strah od pasa – kinofobija se veoma lako leci. Kod psihijatra.

 18. Zaštitari malo znaju a mnogo mrze. Mi lovci ne mrzimo nikoga! Uvek smo bili i bićemo društvena i intelektualna elita. Psi laju, vozovi prolaze!

  • Nemoj generalizovati. Niko nikogane mrzi. Saradjujem i sa lovcima i sa zastitarima. I medju jednima i medju drugima ima problematicnih ljudi.
   Ovde postoji cilj. Izmestiti napustene pse iz lovista. To najlakse mozete uraditi zajedno lovci i zastitari na obostranu korist. Kontaktirajte ih i krenite u hvatanje pasa koji su u lovistu. Posle ce vec oni uraditi sta treba da se uradi.
   Jbt samo palamudite nesto i osudjujete se medjusobno. Krenite da resavate problem umesto ste se prepucavate.

 19. Zapravo najvece stetocine po prirodu su lovci i lovokradice (dva termina a jedno znacenje) tako da mozda bi mogli na njih da primenimo neko radikalnije resenje
  .

   • Nelegalan lov je tek posebna prica. Puni smo problema i lopurdi po lovackim drustvima i sekcijama i zeleni donekle imaju pravo, ali u najvecoj meri preteruju posebno ovo za kerove.

   • Nelegalan lov je tek posebna prica. Puni smo problema i lopurdi po lovackim drustvima i sekcijama i zeleni donekle imaju pravo, ali u najvecoj meri preteruju posebno ovo za kerove. Resenje neka nadju strucnjaci

    • Radi se na tome, ali opstinari maznjavaju pare namenjene za resavalje ovog problema. Pare stizu iz EU, i kad dodju do opstina, misteriozno nestanu.

     • Jesi li ti jedan od onih koji maznjavaju pare, kad toliko spinujes informaciju sa opstinar ana zastitare. OPŠTINARI maznjavaju pare a ne zastitari. Otkud zastitarima pare iz budzeta majke ti. Hajde prosvetli nas.

     • Pa kakav problem. Zabole me ako im neko daje pare, sve dok te pare nisu moje pare. I moje pare i tvoje pare se odvajaju za resavanje problema pasa, a problem se ne resava, jer kazu para nema. E kad ih pitas gde su pare za izgradnju azila, onda krenu napadi kako su ti sto pitajustrani placenici ovakvi onakvi. A ljudi samo pitali gde su nase pare.

 20. Mrzim zaštitare i samozaštitare! 90% populacije ne voli životinje, a i zašto bi! Rade samo da bi uzeli pare i ne iz ljubavi. Neškolovana gamad i ološ!

 21. Neočekivani odziv komentara na jedan tekst koji nudi rešenja rastućih problema. Svi komentatori se podijelili u dva tabora, za i protiv. Veliki izlivi netolerancije. Meni je lovstvo profesija. U lovstvu, a i cijelom našem društvu je neophodno uložiti ogromne napore na razvoj ljudske svijesti, toleranciju i razvoj civilnog društva, da bi se smogla hrabrost uperiti prst u sve što ne valja i da to postane predmet osude čitave naše javnosti. Koliko puta netko mora javno kršiti zakon da bi bio pozvan na odgovornost? Samo jednom!!!

  • Neki mnogo pametniji od svih nas ovde su resili problem pasa. Jel neko video napustenog psa na ulici na primer u Becu, Minhenu? Nije i nece.
   I zamislite gospodo lovci, nije bilo senlucenja po ulicama tih gradova a pasa nema. Kako to?
   E to nije pitanje misljenja nego struke. Strucnjaci imaju resenje. Ovaj zakon je dobar ali nekompletan. Drzava nece ni ovakvog da ga sprovede do kraja nego samo delimicno. Mora se u njega dodati jedino resenje a to je cipovanje i STERILIZACIJA CELE POPULACIJE PASA U SRBIJI o trosku drzave Srbije (donatori su vec dali pare za to ali su one nestale). Sprecavanje daljeg razmnozavanja je prioritet i to svuda osim u registrovanim odgajivacnicama i to pod pretnjom drakonskih kazni. Populacija ulicnih pasa ne zivi dugo. Najvise 3-4 godine. Za to vreme bi svi psi nestali sa ulica njiva, suma, lovista, novog razmnozavanja ne bi bilo i problem bi brzo bio resen. naravno, stroga zabrana divljih odgajivacnica je obavezna.
   Biti lovac nije profesija. Ne postoji skola i fakultet za lovce. Lovstvo treba da je hobi, ljubav i pasija.
   Na zalost mnogi koji sebe nazivaju lovcima, misla da im puska nadoknadjuje sve ono sto im u zivotu nedostaje. Ponajvise ljubav i paznja.

 22. Problem je nastao sa Zakonom o dobrobiti životinja kao i Zakonom o držanju životinja u gradovima. Od kad je to ispametovano eto problema. Ne seri mi o psihijatriji ako si samozvani veterinar!

 23. Postavlja se glavno pitanje prvog posta: KOJA JE ODGOVORNOST ZAŠTITARA, KOME POLAŽU RAČUNE I KO JE NJIHOV SPONZOR.

  – Da li odgovaraju za napade pasa na ulici: NE
  – Da li odgovaraju za štetu u lovištima načinjenu od pasa lutalica: NE
  – Da li odgovaraju za kršenje Ustava kojima se ugrožavaju prava i slobode kretanja građana zbog napuštenih pasa: NE
  – Da li znaju da je Republika Srbija zemlja građana i da su građani na prvom mestu: NE
  – Da li plaćaju ikakvu odštetu nanesenu od pasa lutalica: NE
  – Da li je stanište psa priroda, ulica: NE

  – Da li su dodatno uznemireni građani od strane pasa lutalica kao i zbog držanja životinja u gradovima izbacivši član 6 koji govori o Uznemiravanju trećeg lica: DA
  – Da li su zaštitari sponzorisani spolja: DA
  – Da li su sponzorisani da deluju protiv lovaca: DA
  – Da li polažu račune samo stranim organizacijama koje ih sponzorišu: DA
  – Da li je njihovo delovanje protivzakonsko: DA

  ovo je mali deo…

  • Prijatelju. Toliko pojma nemas o temi koju komentarises da je to strasno.
   Da ti odgovrim
   – NE, treba da odgovaraju vlasnici koji su pse izbacili.
   – NE, treba da odgovaraju vlasnici koji su pse izbacili.
   – NE, treba da odgovaraju vlasnici koji su pse izbacili.
   – Mesas babe i zabe. Da li vlasnici pasa imaju pravo da izbace psa na ulicu i tako ugroze prava gradjana?
   – NE, stetu treba treba da plate vlasnici pasa koji su pse izbacili.
   – DA. Ne trose nase pare nego strane pare i ne vidim u cemu je problem. Ja hocu da opstine koje trose moje i tvoje pare, resavaju ovaj problem jer ih za to placamo a ne da kradu pare namenjene resavanju ovog problema.
   – NE. Mrznja izmedju lovaca i zastitara potice i od lovaca, sto se vidi i po komentarima na ovom sajtu.
   – Polazu racune donatorima i poreskoj upravi.
   – Ponekad je protivzakonito a ponekad je zakonito. Isto vazi i za lovce.

 24. Osim pasa, veliki problem predstavljaju i mačke lutalice koje su veliki prenosnici zaraznih bolesti. Sterilizacija čitave populacije pasa i mačaka lutalica je stručno potpuno neutemeljena.
  Zagovornici sterilizacije koriste metod uhvati, steriliši, čipuj, vakciniši i vrati, pa onda čekaj par godina da ta životinja negdje ugine…e tu se krije glupost i očigledno neznanje i nestručnost!! Koliko će ljudi biti ugroženo od takvih životinja? Koliko će divljači stradati od takvih životinja? Koliko će biti prenjeto zaraze? Kada takva životinja ugine gdje će to biti? Da li će te crkotine po gradovima biti izvor zaraze?
  Dakle eksperimentalna rješenja interesnih grupa su u našem životnom okruženju potpuno neutemeljena i štetna.

  • Milane
   To je jedini nacin. Tako su preblem resili svuda na zapadu. Nego mnogo imas predrasuda i netacnih informacija.
   Zoonoze su bolesti (virusne i bakterijske) koje mogu da predju sa zivotinje na coveka. Tu ne spadaju paraziti (gliste, buve, krpelji itd.)
   Od tih tvojih silnih zaraznih bolesti koje sa macke mogu da predju na coveka postoji jedna jedina i to po coveka najcesce bezopasna. Zove se toksoplazmoza. Opasna je jedino za plod trudnice ako se trudnica zarazi u prva 4 meseca trudnoce.
   Smatra se da 99% zaraza toksoplazmozom potice od nedovoljno termicki obradjenog mesa svinja, posto su i domace svinje zamisli vektori prenosa toksoplazmoze (kobasice, dimljeno mesi i sl.).
   Besnilo je kao druga zoonoza koju prenose macke, izbrisano jer sa liste zoonoza jer vec 30 godina u Srbiji nije zabelezen slucaj prenosa besnila sa zivotinje na coveka.
   Poslednji slucaj u Srbiji coveka obolelog od besnila zabelezen je 1980. godine.
   Zato, informisi se o tome o cemu komenterises i ne siri dezinformacije.

  • Ali zato postoje glodari, koje macke nemilice tamane.
   Da bih ti nabrojao sve zoonoze koje sa misa i pacova, pa i lepe slatke veverice ili puha mogu da predju na coveka, ne bi mi bilo dovoljna cela stranica.
   Zato ako treba da biramo izmedju glodara i macaka, ja vise volim da mi se dvoristem setaju macke.

 25. Pomoz’ Bog!
  Kad bi ste znali kako se drugi ponašaju kada lovci dođu da komentarišu normalno na stranicama zaštitara znali bi zašto ima ovako grubih reči kad se nađete na lovačkim stranicama a pričate gluposti.
  Neće više da se ćuti ni u kom smislu, a kamoli da se pravi ikakav ustupak.
  Ako ste nekulturni dobićete istom merom.
  Ako vređate dobićete još veće vređanje.

  • Nisu svi takvi. Nemoj generalizovati. Sustina je da svi misle isto, i svi imamo isto problem, ali se nacin resavanja razlikuje. Resiti problem pasa na ulicama i lovistima je interdiscilinaran problem. Tu pre svih, posao treba da odradi nauka i struka. Problem nece resiti lovci sami, ili zastitari sami, ili mi veterinari. Samo zajedno mozemo resiti jedan ovako ozbiljan problem. Onda kad lovcima predlozim da se udruze sa zastitarima i obrnuto, umesto sto se svadjaju, Odmah krece napad na mene i od jednih i od drugih, a svi smo na istoj strani. Jednostavno problem je SUJETA. Pobedite sujetu gospodo lovci. Kontaktirajte zastitare, i krenite da resavate problem pasa u lovistima, gde im nije mesto. I razumite da ne mozete da ubijate zivotinje koje nisu divljac. Ubijali ste pse 50 godina pa problem niste resili. Pustite sad njih da pokusaju da rese problem, ali im morate pomoci. Ne mogu to oni sami, kao sto ni vi sami ne mozete resiti problem.
   Ima pojeinaca bolesnika na svim interet stranicama pa i ovde. Na takve ne treba obracati paznju, jer oni i zele da korisnu diskusiju skrenu na svoj teren, vredjanja i omalovazavanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here