Bogatić: ISPUŠTENO 2000 FAZANA

1729

DSC_0001Lovačko udruženje „Mačva“ iz Bogatića pustilo je 2000 fazana starosti 12 nedelja u svoje lovište koje je ukupne površine nešto više od 30.000 hektara. Bili smo u Bogatiću u momentu stizanja fazana iz fazanerije „Omorika“ iz Petrovaradina i evo šta smo zabeležili. Posle izvanredno dobro organizovanog prijema fazanske divljači uz zaista dobro raspoloženje svih predstavnika lovačkih sekcija porazgovarali smo sa Draganom Ružićem, predsednikom lovačkog udruženja, Vladanom Gluvakovićem, zamenikom predsednika, upravnicom lovišta Biljanom Gišić i lovočuvarima Vladanom Ercegovčevićem i Vladanom Nikolićem.  Da se malo našalimo, sve Vladani.

DSC_0080Lovačko udruženje „Mačva“ iz Bogatića organizovano je i 14 sekcija i imaju 530 lovaca. Ovo je jedno od retkih udruženje u Srbiji koje beleži rast brojnosti članstva. Imaju i lovački podmladak koji broji 35 članova.  Gazduju sa zecom koji ovde beleži pristojnu brojnost, fazanom, prepelicom i srnećom divljači  čija brojnost raste iz godine u godinu.

– Dobro se gazduje u našem lovačkom udruženju. Dokazi za to su povećanje brojnosti divljači i naravno porast brojnosti članstva. I današnje ispuštanje fazana u lovište su dokaz za to, uneli smo 2000  kvalitetnih fazana  starosti 12 nedelja što je oko 4 fazana po lovcu. Pored toga moram istaći izvanrednu saradnju sa Opštinom Bogatić koja nam pomaže, naročito u organizaciji lovno-turističkih manifestacija, „Hajdučke večeri“ u Crnoj Bari  i „Drinska lisica“ koja okuplja oko 300 učesnika, rekao nam je predsednik lovačkog udruženja Dragan Ružić.

Upravnica lovišta Biljana Gišić seća se vremena kad je počela da radi u lovačkom udruženju.

–  Te 2007 godine imali smo u članstvu 370 a danas imamo 530 lovaca. Značajan porast brojnosti članstva sigurno je posledica kako dobrog gazdovanja sa divljači ali i dobrih odnosa unutar udruženja, rekla nam je upravnica Biljana Gišić.

Zamenik predsednika Lovačkog udruženja „Mačva“ iz Bogatića Vladan Gluvaković, komandir stanice policije u Bogatiću za Lorist kaže da bi brojnost divljači bila i veća.

–  Nagli porast brojnosti predatora a naročito lisice značajno utiče na redukciju brojnosti divljači. Zec se viđa do avgusta u velikom broju a onda pada. To je posledica brojnosti lisica čija je brojnost značajno skočila posle zabrane lova jamarenjem. Drugi problem je veliko prisustvo pitomih svinja u lovištu a naračito u sekciji Crna Bara. Kreću se nekontrolisano, ruše sve pred sobom a uništavaju i lovački podmladak, rekao nam je zamenik predsednika udruženja Vladan Gluvaković.

Lovočuvari Vladan Ercegovčević i Vladan Nikolić posebno ističu dobru saradnju sa policijom.

–  Imamo izvanrednu saradnju sa policijom u Bogatiću i to je jedan od razloga povećanja brojnosti divljači jer jednostavno smo sprećili krivolov ili ga sveli na minimum, kažu lovočuvari.

I tako, priči nikada kraja, posebno onim kada se nađu lovci. Ostavili smo ih zadovoljne i srećne što su obavili jedan veliki posao, ispustili su u svoje lovište fazanski podmladak. Pozvali su nas i u goste na „Hajdučke večeri“, manifestaciju u Crnoj Bari koja će se održati prvog vikenda u avgustu ali i sve lovce Srbije. Pa izvolite, lovci Bogatića su dobri domaćini i retko gostoprimljivi ljudi.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here