Представници амбасаде САД у посети парку Tapa

1221

Током 10. и 11. марта у посети Националном парку Тара су били представници амбасаде САД у Србији задужени за питања животне средине, науке, технологије и здравља.

Господин Џонатан Клифтон и г. Дејан Гајић су током дводневне посете Националном парку Тара имали низ састанака са представницима Парка, Општине Бајина Башта, локалне заједнице и невладиног сектора.

Посета је започела састанком са руководством НП Тара на коме су се гости у разговору са в.д. директором Драгићем Караклићем и његовим помоћницима упознали са организацијом парка и начином управљања овим заштићеним подручјем. Потом су гости обишли Центар за посетиоце НП Тара у Бајиној Башти где су се упознали са основним вредностима подручја и тренутним активностима Парка.

Дипломате су обишле и домаћинство Давидовић на Соколини где су били у прилици да пробају различите органске производе упознају се са начином њихове производње. На Калуђерским барама су се састали са директором Регионалне развојне агенције „Златибор“ Славком Лукићем и представницима локалне туристичке привреде.

Први дан је завршен посетом Митровцу и разговором са шумарским инжењерима НП Тара о јединственом начину газдовања шумама.

Други дан је започео посетом Центру за посетиоце на Митровцу и обиласком резервата „Црвени поток“ и стазе за особе са инвалидитетом Совина шумска учионица. Након чега је уследио састанак са мештанима који живе у парку, а потом су се гости састали и са представницима невладиног сектора: НВО „Ендемика“, МРИ „Логосфера“, ПК „Тара“, Одред извиђача Бајина Башта и РТВ Прима.

Посета је завршена састанком са замеником председника општине Бајина Башта Петром Петровићем и в.д. директором НП Тара Драгићем Караклићем.

Циљ посете је био упознавање са развојним могућностима подручја и са проблемима управљача, привредника и локалне заједнице.

Такође, Националном парку Тара, као једном од најрепрезентативнијих заштићених подручја у региону, је понуђен успостављање сарадње са Националним парком Њу ривер горџ (New River Gorge) из Западне Вирџиније у оквиру програма сестринских паркова. Овај програм предвиђа размену искустава и информација на свим пољима који су од значаја за управљање заштићеним подручјем.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here