Učenici Šumarske škole iz Kraljeva, radno obeležili Svetski dan šuma

1960

posumljavanjeUčenici Šumarske škole iz Kraljeva, su Svetski dan šuma, 21 mart, obeležili radno, pošumljavajući terene u okolini Kraljeva. U saradnji sa JP „Srbijašume“, učenici drugog razreda Šumarske škole, smera šumarski tehničar, posadili su preko 600 sadnica na brdu Ćava, koje je bilo zahvaćeno požarom pre nekoliko godina. Pošumljavanje predstavlja jedan od poslova kojim će se budući šumarski tehničari baviti kroz svoju profesiju. Sadnjom sadnica ostavljaju budućim generacijama lepšu i šumovitiju Srbiju.

Šuma ima višestruku ulogu u životu ljudi i planete Zemlje. Kao što znamo, šuma je izvor kiseonika i sprečava eroziju zemljišta zadržavajući velike količine vode u krošnji stabala i u šumskoj prostirci. Šuma čuva i filtrira atmosfersku vodu, dajući nam izvore zdrave i pitke vode. Daje nam drvo, kao glavni proizvod, koji koristimo u građevini, zatim kao izvor toplotne energije i dr.

Prosečna šumovitost Srbije iznosi 29,1 %, što je približno prosečnoj svetskoj šumovitosti. Projekcijama razvoja šumarstva Republike Srbije, postavljen je cilj da do 2050-te godine, šumovitost Srbije bude 41,4 %, što je približno prosečnoj šumovitosti Evrope koja iznosi oko 44 % . Treba napomenuti da se šumovitost Srbije sa 19,3 %, kolika je bila nakon II svetskog rata, povećala na sadašnjih 29,1 %, prvenstveno pošumljavanjem, koje su izvodili gorani, šumari i ostali građani kroz ORA (Omladinske radne akcije).

Šumari Učenici Šumarske škole svojim primerom pokazuju svim generacijama kako se priroda čuva i unapređuje. Čuvajući šumu čuvamo i gljive, lekovito bilje, šumske plodove, divljač i sveukupnu prirodu Srbije i sveta!

 

prof. Milan Žarković, MSc.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here