POBRATIMSTVO KOJE TRAJE 30 GODINA

1274

Zrenjanin lov.jpgSreća, zadovoljstvo, predivno raspoloženje i radost koju smo videli na licima lovaca iz Valjeva i Zrenjanina u najkraćem odslikava večernje druženje i svečanost koja je upriličena u domu zrenjaninskih lovaca a povodom obeležavanja 30 godina pobratimstva lovaca Lovačkog društva „Fazan“ iz Zrenjanina i Lovačkog udruženja „Braća Nedići“ iz Valjeva.

  • Kada nešto traje toliko godina i kada smo ponovo svi na okupu uz ovakvu radost onda je to zaista velika stvar, rekao je na otvaranju svečanosti predsednik Lovačkog društva „Fazan“ Zrenjanin Vojin Kuručki.

On je sa velikim zadovoljstvom pozdravio lovce iz Valjeva izražavajući nadu da će mlađa pokolenja nastaviti ovu svetlu tradiciju.

Predsednik Lovačkog udruženja „Braća Nedići“ iz Valjeva Vlada Pavlović je najtoplije pozdravio lovce iz Zrenjanina i istako da pobratimstvo nalazi korenje u Kodeksu lovaca Srbije i da je izuzetno počastvovan prisustvom na ovako velikoj svečanosti.

  • Mlađe generacije moraju i trebaju nastaviti tradiciju koja je započela voljom dvojice istaknutih lovaca iz Valjeva Filipa Karića i iz Zrenjanina Mije Šarića. Naša obaveza je da se ovo nikada ne prekine, istakao je prvi čovek valjevskog lovstva Vlada Pavlović.

Svečanu besedu i pozdravno slovo održao je i predsednik Lovačkog udruženja grada Zrenjanina Milan Pažin koji se takođe osvrnuo na ovu lepu tradiciju.

U znak sećanja na obeležavanje i proslavu 30 godina zajedničkih druženja i pobratimstva lovci Valjeva i Zrenjanina podelili su plakte i priznanja svojim članovima a predsednici Pavlović i Kuručki ponovo su overili Povelju o bratimljenju.

Kako to priliči lovcima i pobratimima ova svečanost nastavljena je do duboko u noć uz muziku i veselje.

 

Pobratimi lovili, tek da se zna

Proslava 30. godišnjice bratimljenja Valjevaca i Zrenjaninaca, nastavljena je i u nedelju 6. decembra 2015. Domaćin je upriličio lepo druženje, ovaj put u lovnom reviru Kentra koji obiluje fazanskom divljači. Lovio se teren zasađen mladim žirom i deo pod ritskom trskom mešanom sa niskim parlogom. Poligon oko 150 hektara kakav se poželeti može. Kada bi se biralo idealno stanište fazana, verovatno bi ovaj predeo bio u najužoj konkurenciji.

Domaćin je bio pravi domaćin jer su lovci ušli u revir koji je ekskluzivno čuvan za ovu priliku i ove sezone nije bio lovljen. U samom startu je sve ličilo da će biti bogatog ulova. Lep teren, mirno prohladno jutra, bogat revir, desetak lovačkih ptičara i perfektna organizacija je obećavala. Bezbedonosni aspekti i obeležavajuća garderoba su bili prisutni. Lovilo se prigonom a disciplina lovaca je bila na zavidnom nivou. Epilog se mogao naslutiti. Učešće je uzelo 57 lovca, odstreljena su 37 fazana i jedna lisica a sve za manje od 2.5 sata. Bilo je lepih pogodaka, za promašaje su krivi petlovi “divljaci” svih fela i boja, koji nisu baš glumili “manekene” pred gostima. Sve u svemu, lov kakav se poželeti može. Analiza uspešnosti i dogodovština iz kratkog ali uspešnog lova je nastavljena u lovačkom domu tokom ručka. A ručak je bio neuobičajeno poseban i primeren Zrenjanincima. Riblja čorba i pečena riba od šarana iz Ečke je bilo iznenađenje. Prste da poližeš.

Do sledećeg druženja lovaca iz Zrenjanina i Valjeva, želimo svima puno uspeha u radu, svaku lovačku sreću i želju da im bratimljenje traje dugo.

J.T. ,P.Đ.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here