OBELEŽEN VELIKI JUBILEJ U RUSKOM SELU

1840

DSC_0106Lovačko udruženje “Zec” iz Ruskog Sela proslavilo je veliki jubilej, 90 godina postojanja. Svečanost je počela u ranim jutarnjim satima kada se okupilo tridesetak lovaca i prijatelja na ranom na široko poznatom lovačkom doručku. Domaćini su potom upriličili lov na zeca koji je protekao veoma uspešno i dobro organizovano.

Svečanost i podela priznanja usledili su posle lova. Na samoj svečanosti bili su prisutni Dragan Šormaz, predsednik LSS, dr Aleksandar Milovančev, predsednik LSV kao i predstavnici okolnih lovačkih udruženja , mesne zajednice i  opštine Kikinda. Najpre je sve goste pozdravio Boško Dobranić, predsednik Lovačkog udruženja “Zec” u Ruskom Selu.

  • Velika je čast pozdraviti vas sve u ime Lovačkog udruženja „Zec“.Danas nakon 90 godina koliko udruženje postoji, sa pravom možemo da kažemo da smo jedno od najstarijih društava u našoj opštini koje je danas proslavlja jubilarni 90 rođendan. Istorija postojanja i razvoja našeg društva je priča koja je počela jos daleke 1925.godine.Danas nakon devet decenija ovo društvo iznedrilo je brojna znamenita lovačka imena koja i danas žive među nama.Citirala bih misao poznatog lovca g-dina Stevana Ćorluke  koji je u knjizi autora „Radovana Vojvodića“  85 godina organizovanog lova u Ruskom Selu“ rekao –da su ljudi lovili od iskona te i da ljudskog roda bez ove veštine ne bi bilo, rekao između ostalog predsednik Dobranić.

Istorija i spisi  tvrde da Rusko Selo postoji od 14 veka, dok se za njegova zlatan period življenja uzima 18 vek,doba u kojem  je vladala poznata porodica Petra i Pavla Čarnojevića kojima je glavna zabava bila, šta drugo nego lov:

Vremenom kako se selo razvijalo tako se i lovačko udruženje menjalo.Pravila su bila strožija pa se broj lovaca određivao prema lovnoj površini a prijem u drušvo morao je biti zagarantovan velikim iznosom kako udruženje ne bi ne bi propalo.Jedna od čestih akcija bila je lov na zečeve kojih je u tom dobu bilo u izobilju,zatim dolazi ratna i posleratna kriza koja je prekinula sistematizaciju lovstva da bi se ponovo povratila nakon 50-ih godina prošlog veka. Nakon tog perioda Udruženje dobija savremeniji stepen sistematizacije, ne treba zaboraviti ni prva mesta okupljanja lovaca, školske učionice a zatim i večere u vatrogasnim domu kod Nevenke.Najveće zasluge za dobijanje lovačkog doma pripadaju Mitru Vojvodiću, tadašnjem predsedniku koji je organizovao kompletnu adaptaciju prostora. Kroz ovo udruženje prošle su godine  su brojni članovi ukupno 150, danas svega 65 clanova. Vremeena se menjaju kao i ljudi,ali se mnogi ne zaboravljaju predsednik Ljubomir Pajtić, sekretar Stevan Vojvodić, ali i članovi Dušan Glogovac, Vojvodić Vido i Jovan, Šitin Andrija, Gedei Ferenc, Berček Imre, Gažo Ištvan, Balovar Josip, Lajtner Josip, Vukosav Mihajlo, Balint Janoš, Savo Vučičević, Nikola Tišma i Milan Bulut,nazivali su ih 16 veličanstvenih, te kao velika lovačka imena zaslužuju da ih danas pomenemo.

Da je lov nije samo ubijanje, već i očuvanje životnog staništa znaju samo oni kojima je lov velika i luda ljubav.Da li lovite zeca koji je naša autohtona vrsta, fazana, jarebice ili prepelice, srnu ili divlju svinju, lovište je zakon prirode koji se poštuje , te je briga lovaca i da se neke vrste unose a ne samo love. A kako bismo ovu priču ispričalai bez glavnih pomoćnika u lovu, lovačkih pasa.Prvog lovačkog psa imao je Ljubomir Pajtić, danas su zastupljeni nemački ptičari,mada ima poentera, setera, mađarskih vižli i drugih vrsta.O lovnom turizmu koji je počeo još ranih 70 ih godine i do danas su ostale neraskidive veze prijateljstva sa Italijanima, Austrijancima i Špancima kojim su naša lovišta prirodno blago. Da Lovačko udruženje „Zec“ nosi lentu najboljeg i najorganizovanijeg društva u regionu, potvrđuju u brojne zlatne medalje i trofeji kojih je na stotine.

DSC_0150Prisutne lovce i goste na proslavi 90 godina organizovanog lovstva u Ruskom Selu pozdravili su i predsednici lovačkih saveza Srbije i Vojvodine kao i direktor firme „Vojvođanski lovac“ Ing Milenko Zeremski.

Na kraju svečanosti, predsednik Boško Dobranić uručio je priznanja organizacijama koje su pomogle razvoj udruženja a predsednici LSS Dragan Šormaz i LSV dr Aleksandar Milovančev uručili su odličja ovih saveza.

J.T.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here