Pitanja i odgovori: Optika, Jeftino a dobro…

3332

Na adresu naše redakcije stiglo je vise sličnih pitanja od strane mladih lovaca. Citiraćemo jedno, koje je karakteristično za dileme kod odabira optike za noćne uslove.

Zdravo,

početnik sam što se tice lova pa mi treba savet što se tiče izbora optike. Lovim kombinovanom puškom Brno, noću sa čeke, pa mi treba neka jeftinija varijanta optike koja podrazumeva lov  u noćnom režimu.Hvala unapred.

Pozdrav, Aleksandar

 Dragi Aleksandre,

tvoje pitanje izgleda mnogo lakše nego što se može dati odgovor na njega. Veruj, izbor optike ponekad može biti lak, ponekad težak ali ukoliko je zahtev da nešto bude jeftino a za noćne uslove, izbor je skoro nemoguć. Kažemo skoro… To je kao potraga za “eldoradom”. Svi ga traže a niko ga nije pronašao. Optika za noćni lov ima svoje osobenosti, zahteve i po prirodi stvari mora biti dobra. A sve što je dokazano dobro, po pravilu ne spada u kategoriju … jeftino. Naravno, ovde pričamo o adekvatnoj, namenskoj, optici koja se koristi pretežno u noćnom režimu a ne o surogatima ili univerzalnim spravama tipa “da može za sve”. Takve sprave su obično čedo kompromisa. Ni ta kompromisna rešenja nisu jeftina jer se mora zadovoljiti više zahteva. Po svemu sudeći, termin “jeftinija varijanta” se pre treba prominuti u termin “povoljnija varijanta” ili – optimalno za novac koji treba izdvojiti. No, da malo napravimo analizu šta se podrazumeva pod optimalnom varijantom optičkog nišana za noćni lov. Ovde, pre svega, mislimo na konfiguraciju nišana.

U noćnim uslovima po pravilu lovimo samo crnu divljač. Zakonodavac je propisao kalibre za takav odstrel… i više-manje, sve je to municija srednjeg ili većeg energetskog razreda, takođe i povratnog trzaja. Ne zaboravimo da je čuvena kugla Brenneke teška u proseku oko 30-tak grama i da poseduje znatan trzaj koji je jednak minimum trzaju kalibra 30-06. Po metodi lova uobičajene daljine odstrela su od 15 -70 met. Vidljivost je obično ograničena iz više razloga /mrak, vegetacija, konfiguracija terena…/jer divlja svinja ne stoji kao na “tanjiru” a i poznata je njena intelegencija. Neretko je pucamo u laganom pokretu ili delimično zaklonjenu kroz razne prepreke. Reagovanje mora biti brzo.  Lov se odvija u svim vremenskim situacijama i leti i zimi, po kiši i snegu, na temperaturama od -15 do +35 stepeni. U zavisnosti od raznih uslova, čin odstrela možemo izvršiti sa upotrebom dodatnog osvetljenja ili u uslovima loše vidljivosti uz pomoć vedre noći, meseca, odraza belila po snegu, svetlog kontrasta pokošenog žita i sl.

Prethodna analiza nam daje jasan odgovor oko odabira konfiguracije optike koja je upotrebljiva za noćni lov. U proseku, sve se svodi na sledeće /ako želimo pouzdano i adekvatno/. Poželjno je imati uvećanje 1.5-4X,  prečnika objetiva oko 40mm, tubusa tela 30mm, širokog vidnog polja na malom uvećanju, profila leća koje dozvoljavaju veću distance između okulara i oka što rezultira brzi pronalazak divljači u objektivu. Stakla i premazi na optici moraju dozvoljavati veliku svetlosnu propustljivost i jasan kontrast. Takođe, optika ne sme imati izraženu paralaksu i perifernu distorziju slike. Vodootpornost je obavezna kao i punjenje nitrogenom  koji sprečava kondezaciju i zamagljivanje unutar optike. Osvetljena končanica već postaje imperativ i prosto je nezaobilazna. Da dodamo da tubus optike mora biti monolitan, jak i kompaktan, jer će nišan tokom svog životnog veka pretrpeti razne udarce, padove i sl. a tokom veranja po raznim udobnim i neudobnim čekama. Ako podsetimo da za kombinovane puške uobičajeno ide optika sa šinom, zbog adekvatne postavke i specifične montaže, slika je potpuna.

I na kraju, dokle smo stigli. Pokazatelji kažu da tražimo zahtevnu optiku, koja ulazi u veće cenovne razrede i da  pojam “jeftine varijante” ipak se mora zameniti sa nečim drugim. Samim tim, bilo kakav predlog o kupovini, bez definisanog budžeta od strane budućeg korisnika, nije ni malo zahvalan. Kod optika definicija “jeftin” ne postoji jer je to epizoda sa vrlo izvesnim krajem. Čak iako se pronađe konfiguracija kakvu smo definisali a da je za “male pare” po običaju se radi o PRC /kinezi/ varijantama za jednokratnu upotrebu. Pre možemo posavetovati da se klonite raznih Norkonija, NC-starova, Hawke-a, Nikka-a, Simmons i sličnih. Povoljnije, ne i bagatelne varijante, možete potražiti kod Buschnela, Nikona, Leupolda, Burissa, Vixena, Meopte… Jeftino a dobro se može naći kao poklon tetke iz Amerike, iz zaostavštine preminolog lovca gde udova nezna šta ima u ruci ili kod nabavke polovnih nišana za fer pare.

Toliko…

 

Predrag Đurđev

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here