O TULAREMIJI U KRUŠEVCU

1119

blobRukovodstvo L.U. Kruševac organizovalo je, u Velikoj sali Doma sindikata, aktivnu tribinu povodom zarazne bolesti TULAREMIJA (glodarska bolest).

Sve prisutne lovce i građane koji su bili prisutni, pozdravio je predsednik L.U. Kruševac Vladimir Kostić. Po rečima upravnika lovišta „Rasina“ Milomira Civića, ova opaka bolest prvi put je ove godine uočena i to u selu Jablanica, zbog čega je i organizovana ova tribina sa ciljem da upozna lovce sa ovom opakom, zaraznom bolešću. Na tribini su govorili Zoran Debeljak specijalista u oblasti zaraznih bolesti iz Instituta Kraljevo kao i dr spec. epidemiolog Predrag Pavlović iz Zavoda za javno zdravlje Kruševac. Takođe su bili prisutni dr vet. med. Dragan Janić, specijalista kliničke patologije mesojeda, dr vet. med. Ivan Duraković iz Kruševca, kao i veterinaski inspektor Boban Mirčetić.

Tularemija je primarna bolest divljih životinja, prvenstveno glodara ( zečevi, miševi, pacovi, kunići, veverice itd.).

Sa divljih životinja bolest se može preneti i na domaće životinje (ovce, konje, pse, mačke i živina)., kao i na ljude. Ljudi se najčešće zaraze ubodom krpelja ili direktnim kontaktom sa obolelom životinjom, kao i indirektno konzumiranjem hrane, vode i inhalacijom prašine. Postoji nekoliko vrsta Tularemije i najčešće one ulaze kroz kožu ili sluznicu. Svaka vrsta ove bolesti ima svoje specifične simptome. Prenos bolesti sa čoveka na čoveka nije moguć.

Dragoljub Đokić Gagi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here