U RITIŠEVU OČEKIVALI BOLJI PRIRAST ZECA

1275

ritiševo.jpgU LD Ritiševu, živopisnom banatskom selu u predgradju Vršca, 29.11.2015 održao se lov zeca uz  obavezno prisustvo gostiju. Kako tradicija i gostoprimstvo nalažu sve je bilo spremno za svečani trenutak polaska u lov koji se već više od dve decenije ogleda u samo jednom izlasku. Ljubaznost domaćina, organizacija i druženje je bilo perfektno. Uz neizbežnu kuvanu rakiju i lagani doručak, lovci su sa obezbedjenim prevozom krenuli u revir. Pre početka, stručna služba Društva posebno je stavila apostrof na bezbednost tokom kružnog lova i načina pucanja. Bogati doručak je organizovan u samom lovištu a glavnu ulogu su odigrali podmlatkari i mladi lovci u vidu celokupnog servisa. Posebno bravo za podmladak. Takodje, tokom lova je usledila poseta lovočuvarske službe koja nije imala nikakve zamerke u procesu izvodjenja lova.

Opšti zaključak i utisak o perfektnoj organizaciji domaćina nije pomeo ni relativno slab odstrel zeca i njegova mala brojnost u ataru. Lovci su bili prezadovoljni terenom, danom bez kiše, dobrom disciplinom i naravno, gostoprimstvom. Zec se video, bilo odtrela ali i promašaja i po opštem zaključku, lov je perfektno uspeo. Po završetku lova, predsednik LD Ritiševa, Doru Lotrean nam je rekao:- Muči nas prirast zeca već godinama. Zato i imamo samo jedan izlazak na njega. Naš teren je blago podvodan i ovogošnje atmosferske prilike nam nisu išle na ruku. Prvo, jako kišovito proleće a zatim velika suša su učinile svoje. Ne bih isključio ni učešće pesticida u takvim uslovima jer se oni dugotrajno zadržavaju na zemljištu pod takvim okolnostima. Zimsku i ranoprolećnu prehranu smo izveli po propisu. Predatore redukujemo redovno ali je lisica i dalje u nevidjenoj ekspanziji. Imamo za 6 meseci odstrel 37 kom. na naših 2500 hektara. Neverovatno kako uvećavaju svoju populaciju. Kao što ste videli, lov smo skratili iz činjeničnih razloga i važnije nam je da sačuvamo zečiju populaciju i reprodukciju nego odstrel dodatnih par komada zeca.

Sve u svemu, i naš magazin podržava ovakav način razmišljanja i Ritiševcima želimo svaku sreću u radu i nastojanjima da revitalizuju zeca u svom ataru.

 

Lorist press

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here