Novo Miloševo: Proslava jubileja, 70 godina od osnivanja lovačkog udruženja

1658

dsc_0001U subotu, 10 decembra Lovačko udruženje „Laza Pajić“ iz Novog Miloševa svečano je obeležilo 70 godina postojanja i rada. Ovo Lovačko udruženje osnovano je 1946 godine ali kako reče Dragan Štetin, sekretar udruženja ova godina svakako nije početak organizovanog lovstva jer je ovde lov imao organizovanu dimenziju i pre II svetskog rata.

Svečani skup kome su prisustvovali pored lovaca Novog Miloševa i predstavnici Lovačkog saveza Vojvodine, lovačkih udruženja iz Novog Bečeja, Kikinde i Mola na početku je pozdravio podpredsednik lovačkog udruženja Milan Mirkov.

dsc_0008Slavljeničku besedu i kratak istorijat razvoja lovstva u Novom Miloševu za čast da je prezentira na svečanosti imao je Dragan Štetin koji u ovom udruženju obavlja funkciju sekretara.

– Spajanjem dva sela, Beodre i Karlova u Novo Miloševo, i osnivanjem novog Lovačkog društva „Laza Pajić“, počinje novo doba u oblasti lovstva u našem mestu. Od 1947 g, i donošenjem novog Zakona o lovu, divljač se tretira kao opštenarodna imovina kojom upravlja država kao granom narodne privrede. Udruženje Laza Pajić je osnovano 26 marta1946 godine kao Lovačko društvo. Osnivači su bili: Živanov Dimitrije-Mekela, Stanaćev Borivoj, Isakov Sava, Dudaš Janoš, Popov Avakum, Popov Gavra, Isakov Veselin, Golušin Gruja, Rakić Radivoj i Filipov Sever, rekao je sekretar Štetin u svojoj slavljeničkoj besedi.

Štetin je potom podsetio da je prvi predsednik bio Živanov Dimitrije-Mekela.

Odmah nakon osnivanja, zdušno se krenulo u realizaciju domaćinskog odnosa prema lovištu i divljači. Godine 1968, društvo je već brojala 90 članova i oni su sopstvenim sredstvima i sopstvenim zalaganjem, izgradili prelep stilski Lovački dom u centru sela. Lovačka kućica u Kerektovu je na isti način izgradjena krajem sedamdesetih godina.  Odmah pored lovačke kućice izgradjena je i velika nastrešnica-terasa, uz pomoć tadašnje dobrostojeće firme Hinom iz Novog Miloševa. Zatim 1985 godine izgradjeno je Olimpijsko strelište u Kerektovu.

Ovo udruženje izgradilo prvu volijeru za fazansku divljač 1987 godine, na terenu Kerektov i sve ove godine aktivno se bavilo uzgojem i puštanjem fazana u lovište. Prošle godine, 2015-te, volijera je potpuno obnovljena.

Danas, udruženje „Laza Pajić“ gazduje  lovištem „Miloševački rit“ koje se prostire na površini od 17.573,70  ha. Udruženje broji 153 člana, od toga 103 aktivna.

– Naše lovište je, što se tiče plemenite divljači, bogato srnećom divljači, zecom i fazanskom divljači. Poslednjih godina u porastu je broj grla divljih svinja. Na žalost u porastu je i broj štetočina, a naročito šakala, koji je našao svoje ustaljeno mesto u našem lovištu.  Što zbog porasta broja štetočina, što zbog nekontrolisanog korišćenja hemijskih sredstava u poljoprivredi trpimo velike štete ali i to će naši vredni lovci rešiti, rekao je Dragan Štetin.

Na kraju svoje slavljeničke beside sekretar Dragan Štetin je iskazao veru u bolje i naprednije gazdovanje uz nesebičan trud lovaca Novog Miloševa.

dsc_0016Kako priliči ovakvim svečanostima na kraju su zalsužnim članovima uručena zlatna, srebrna I bronzana odličja Lovačkog saveza Srbije  au uručio ih je Milan Novkov, šef stručne službe Lovačkog saveza Vojvodine. Bronzane ordene dobili su Pap Radiša, Vrgović Lazar, Kuruc Marton, Radojčin Mladen i Đuričin Tomislav, srebrni orden Grujin Dragoljub, Radnović Novica i Crkvenjakov Arsen i zlatni orden Lovačkog saveza Srbije dobio je Batanjski Milenko.

dsc_0019Lovcima za izuzetno zalaganje i dugogodišnje angažovanje Lovačko udruženje “Laza Pajić” iz Novog Miloševa dodelilo je Zlatne plakete a dobili su ih: Arsenov Stojan, Baštovanov Svetislav, Batanjski Milenko, Berbakov Mirjan, Berbakov Radovan, Bešlin Duško, Crkvenjakov Arsen, Cucić Mirjan, Golušin Jovan, Grujin Dragoljub, Horvat MIhalj, Jurišin Milorad, Kečkeš Pal, Marin Đura, Pataki Mikloš, Popov Dragoljub, Radnović Novica, Radojčin Mladen, Rauški Milovan, Sadžaković Milovan, Štetin Ljubomir, Varnju Jožef, Živanov Vasilije i Vasić Đorđe.

Svečanost povodom jubileja 70 godina od osnivanja Lovačkog udruženja “Laza Pajić” nastavljena je lovačkim druženjem i zabavom uz vesele tamburaše i dobar lovački gulaš.

J.T.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here