Novi Sad: Promovisana knjiga „PTICE SRBIJE“

2216
image001Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu na Departmanu za biologiju i ekologiju promovisana je 25. januara 2017. godine knjiga PTICE SRBIJE, grupe istaknutih ornitologa Srbije na čelu sa dr Slobodanom Puzovićem. Promociji je prisustvovalo 50-tak ljudi.
Prisutne je pozdravio direktor departmana za biologiju i ekologiju prof. dr Goran Anačkov. Nakon toga prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, dekan PMF Novi Sad, pozdravila je sve prisutne i izrazila zadovoljstvo što je i fakultet podržao ovakav jedinstven projekat koji je rezultirao izvanrednom knjigom sa veoma kvalitetnim piodacima koji će se koristiti pri izradi Crvene knjige ugroženih vrsta ptica u Srbiji koja treba da izađe – uradi se za dve godine.
Nakon toga o knjizi je govorio dr Voislav Vasić, jedan od recenzenata koji je izrazio svoje zadovoljstvo da je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uhvatilo se u koštac sa teškim zadatkom i za četiri godine rešili, ondosno uradili procene za preko 240 vrsta ptica i izadili karte i trendove. Pored 14 autora i oko 60-tak saradnika, (jedan od saradnika za procenu poljskih jarebica i fazana u Srbiji je i autor ovih redova) bilo je angažovano mnogo ljudi koji su imali afinitet da pomognu da se dođe do što tačnijih procena za sve vrste divljači koje su prisutne u Srbiji.
O samoj knjizi govorio je dr Slobodan Puzović, koji je sve porisutne informisao o načinuu izrade iste, poteškoćama sa kojima su se sretali, o sučeljavanju stavova, i na kraju sa zadovoljstvom konstatovao da je projekat realizovan izradom knjhige.
Ispred Društva za zaštitu i proučavabnje ptica sve prisutne je pozdravio predsednik Milan Ružić koji se zahvalio svima na saradnji. Društvo danas, kao nevladina organizacija upošljava 13-toro zaposlenih koji funkcionišu od konkurisanja na međunarodne projeke, i kako je izneo, niko nije primljan za stalno, već zavisi da li će im projekti prihvatiti pri konkurisanju.
Nakon radnog dela, Departman za biologiju i ekologiju je obezbedio koktel.
dr Z. A. Ristić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here