Veliko Gradište: DEMANTI NA VEST O NEZAKONITOM LOVU U LOVIŠTU „RAMSKI RIT“

5938

M03_5867Povodom novinskih napisa kao i zlonamernih komentara na društvenim mrežama a sve pod bombastičnim  naslovima o navodnom hapšenju Slađana Markovića, predsednika Lovačkog udruženja “Golub” iz Velikog Gradišta i potpredsednika opštine Veliko Gradište Upravni odbor ovog udruženja održao je večeras (23.1.2017 godine) sednicu na kojoj je demantovao sve napise kao i tvrdnju Društva za proučavanje ptica Srbije da je grupa lovaca vršila lov na nelegalan način.

M03_5873Dakle nije tačno da je bilo nelegalnog lova i odstrela vrsta čiji je lov zabranjen niti je tačna informacija da je potpredsednik Opštine Veliko Gradište i predsednik Lovačkog udruženja “Golub” bio hapšen kao učesnik u tom lovu. Sednicom Upravnog odbora presedavao je Slađan Marković. A kao što vidite na slici mnogo lovaca je došlo večeras da da podršku predsedniku Slađanu Markoviću.

Evo šta se između ostalog kaže u saopštenju Upravnog odbora Lovačkog udruženja “Golub” Veliko Gradište.

M03_5861“Šokirani smo neistinama koje su plasirane, na sve strane, pa i u sredstvima javnog informisanja! Nije bilo utvrđeno ni šta se tačno desilo tog dana, a već su razna „društva“  zbog jednog „klika“  više na internetu i  u pompeznim novinskim natpisima grubo prekršili osnovna etička načela. U želji za senzacionalizmom i nekom njihovom eksluzivom u shvatanju događaja objavili su proizvoljnu i netačnu informaciju. Gopodin Marković i drugi vredni lovci koji su bili učesnici u ovom lovu, nikada do sada nisu imali problema sa zakonom,  niti bi se njihovo ponašanje moglo opisati kao devijantno, nezakonito i nesavesno. Ističemo da je gospodin Marković Slađan predsednik našeg Lovačkog udruženja i da uživa poverenje lovaca već preko 10 godina, i da je zavreme njegovog mandata udruženje organizovano na najvišem nivou, te da je steklo zavidan status među lovačkim organizacijama i prijateljima prirode. Intezivirana je i saradnja sa većinom relevantnih institucija od kojih bi istakli Biološki fakultet u Beogradu, Prirodnjački muzej u Beogradu i dr”.

U daljem saopštenju članovi Upravnog odbora se pitaju ko je dao ovlašćenja raznoraznim organizacijama da presreću lovce i da ih kontrolišu. U saopštenju se dalje navodi da su lovci preko svojih sekcija obzirom na vremenske uslove preduzeli sve potrebne radnje na prehrani divljači, uz pojačane aktivnosti, posebno u području priobalja Dunava od Ramado Požežana do kanala i na Srebrnom jezeru.  Ove radnje vršene su u saradnji sa lokalnom samoupravom.

“Obaveštavamo javnost, da smo spremni da pokrenemo sve vidove pravne borbe protiv svih dela koja su u suprotnosti sa odredbama Zakona o divljači i lovu,  Krivičnog zakonika RS, kao i drugih Zakona i Pravilnika koji su obavezujući za sve građane i organizacije koje deluju na teritoriji Republike Srbije. Ovdašnji lovci su dugogodišnjim domaćinskim gazdovanjem i doveli brojnost divljači u ovim krajevima na zavidan nivo.  Ističemo da su gospodin Marković i drugi učesnici u ovom legalnom lovu na divlje patke-gluvare, i divlje guske –lisaste, imali uredno izdatu dozvolu od strane stručne službe lovačkog udruženja. O pronalasku dve divlje guske koje su pod trajnom zaštitom (Anser anser) istog momenta je obaveštena stručna služba lovačkog udruženja radi preduzimanja daljih mera i utvrđivanja uzroka i vremena smrti.Takođe ističemo da su članovi lovačkog udruženja zajedno sa stručnom službom i  lokalnom samoupravom u lovište izneli preko 4000 kg razne zrnaste hrane za prehranu kako lovne divljači, tako i trajno zaštićenih vrsta divljači” kaže se u Saopštenju za javnost Upravnog odbora Lovačkog udruženja “Golub” iz Velikog Gradišta.

Lorist press

 

6 KOMENTARA

  1. Kod nas svaki dodjos ima veca prava od nas. Bolje da su za vrednost njihove opreme kupili hranu za ptice, a vrednost nije manja od 50 000eura pa zamislite koja je to kolicina hrane.Mi lovci za razliku od njih i lovimo i hranimo, a oni samo slikaju.

  2. Srormaz mora što pre da stane u našu zaštitu i da policiji i tužilaštvu kaže i upozna ih sa našim pravima i obavezama i da su do sad a i ubuduće u nama i oni i cela Srbija da ima partnera, a u NVO NIKAD!!!

  3. Da li je neko ikada objavio koliki doprinos u budžet Srbije daju oko 80000 lovaca. Koliko grana privredne delatnosti imaju direktnu i indirektnu korist od lovaca pa čak i ovi IT- zaštitnici ptica. Lovci prehranjuju divljač cele godine dok se ovi dušebrižnici vozaju asfaltom u novim džipovima i love ljude a štetočine čuvaju. Bilans lovaca u odstrelu divljači u sezoni je 10% od broja životinja koje su žaštitari ptica pojeli po restoranima i modernim pabovima. Mi lovci idemo do kraja ako treba da se ukinemo predlažemo zabranu ubijanja svih životinja i da svi postanemo vegetarijanci, odnosno ne, da pijemo samo vodu jer i biljke imaju prava na život, a veliki IT-zaštitari ptica neka izmisle vremeplov kojim bi mogli u pristoriju da vidimo kako je postao i opstao homosapijens.

  4. Sve je to sumljivo. Ispitati do detalja. Ima krivlova ovde u gradistu i okolini, ali ne verujem da je precednik Lu golub pucaoo. Zeleni blate nas mali grad, ali su i moyda u pravu. Treba cekati da vidimo sta sud kaze

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here