Niš: Istorija duga 125 godina

1447

Niš, na raskrsnici balkanskih i evropskih puteva, koji povezuju Evropu sa Bliskim Istokom, jedan od najstarijih gradova na Balkanu i od davnina kapija Istoka i Zapada. Svaki osvajač gradu je davao svoje ime – Rimski Naissus, vizantijski Nysos, slovenski Niš, nemački Nissa.

U postojbini starog lovca Kalče i njegovog daleko poznatog psa Čape, kojima je Stevan Sremac kroz svoje tekstove dao besmrtnost,  svoj jubilej od 125 godina postojanja, ove 2018. godine slavi i obeležava Lovačko udruženje „Niš“.

Naime, prvi tragovi okupljanja lovaca i počeci organizovanog lovstva u Nišu datiraju iz davne 1893.godine osnivanjem prvog Niškog lovačkog kluba. Uz još dva prva lovačka kluba iz Beograda i Kragujevca, lovačko društvo Niš je osnivač Saveza lovačkih udruženja Kraljevine Srbije i upravo je u Nišu donet i prvi zakon o lovstvu (16.jula 1898. godine), a potpisao ga je kralj Aleksandar Obrenović.

Od tada do danas,  Lovačko udruženje „Niš“ predstavlja ozbiljno udruženje građana koje okuplja lovce i uspešno brine o divljači u svom lovištu „Nišava“ a svoju dugu istoriju kao jedno od najstarijih udruženja Lovačko udruženje „Niš“ predstaviće u monografiji koja će biti objavljena na jesen kada je planirana i svečana proslava.

Lovište „Nišava“ se prostire na površini od oko 60.000 hektara od kojih je preko 40.000 hektara lovno – produktivne površine. Lovište čine brdsko – planinski tereni (obronci planina Jastrebac, Seličevica, Suva planina, Ploče, Svrljiške planine i Kamenički vis) i ravničarski tereni (sliv reka Nišave i Morave).

Zbog raznovrsne konfiguracije terena u lovištu se nalaze skoro sve autohtone vrste divljači ali posebno treba istaći poljsku jarebicu i reći da su tereni lovišta „Nišava“ Niš jedni od najbogatijih ovom pticom u Evropi, poznati svuda u svetu.

Pored bogatstva fazanskom divljači (prirodna populacija i sopstveni uzgoj sa fazanerije „Vinik“) Lovačko udruženje „Niš“ je odobrenjem Uprave za šume izgradilo i repro – centar za crnu divljač i krenulo sa obogaćivanjem svog lovišta. Kao rezultat dobrog gazdovanja lovištem došlo je do povećanja populacije divljih svinja i  ove, 2018.godine, povećana je odstrelna kvota pa se i sa lovom ranije krenulo, 15.07.2018.godine i do sada je odstreljeno oko 40ak grla.

Za početak septembra najavljen je lov ptica u preletu – divlje patke gluvare i kržulje dok većina lovaca, tradicionalno, sa nestrpljenjem čeka kraj oktobra i početak novembra za lov na zeca i fazana.

Maja Grujić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here